Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Projekt Co + Cwu Do Oceny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Nadeszła chwila gdzie muszę zacząć " robienie" kotłowni i instalacji Co+Cwu

w załącznku projekt - proszę o ocenę ...czy coś dodać ująć zmienić zęby było lepiej

Kotłownia będzie w piwnicy, dom nowo pobudowany piwnica parter + poddasze

Idea instalacji :

- układ zamknięty

- kocioł z podajnikiem 20kw

- kotłownia " w miedzi"

- rozprowadzanie rozdzielaczami + rury alupex 16mm w wylewkach do grzejników

Moje pytanie : Czy układ ma jakieś szanse na grawitacje ? .... pytam teoretycznie bo mam agregat i instalacje elektryczną w domu zrobioną z automatyką pod agregat ... wiec dostawy prądu mi nie grożą :)

post-11277-1287776879_thumb.jpg

Opublikowano

skoro specjaliści nie chcą to amator sie wypowie

różnicowy bym wyrzucił bo grawitacja przez rozdzielacze i pex i tak nie pójdzie

i dołożył bym koniecznie zawory zwrotne za pompami co - cwu by nie podkradały sobie nawzajem wody.

no i w zbiorniku cwu koniecznie zawór bezpieczeństwa 6 bar 80C by nie martwić sie nadmiarem ciepła z solarów

a jak już robić tzw "pentagon":) to i zawór termostatyczny mieszający na wyjściu z cwu tez możesz sobie zapodać.

Opublikowano

dzięki za odwiedziny :)

bufor ? - jakoś nie mam przekonania

czy coś jeszcze zmienić ?

A tak pytanie z innej beczki ... jak połączyć cwu do podłogówki ? - mieszkam w bardzo słonecznej okolicy i wiem ze będę miał nadmiar ciepła z solarów :)

post-11277-1287853999_thumb.jpg

Opublikowano

ten nadmiar bedzie tak mały ze podłogówka nawet nie drgnie, ja bym dał w miare duży zasobnik i grzał go nawet do 80C, wtedy masz szanse skorzystać z tego ciepła nawet przez kilka pochmurnych dni tak samo mozna robić z kotłem przepalać raz na 3-4 dni do 80C w zasobniku.

Opublikowano

co racja to racja :) .. i poco kombinować

mam jeszcze pytanko odnośnie rur alupex ...czy 16 mm wystarczy czy może lepiej by opory były mniejsze dać 20mm ?

Opublikowano

ponoć z 16 można zasilić do 3 KW grzejnika czyli każdy normalny grzejnik, jak na jednej pętli będziesz wieszał kilka grzejników to wtedy do trójników lepiej 20 mm,no ale po co komplikować:) na grzejniki zawory termostatyczne i pompę alpha2 no i masz pentagon:D

Opublikowano

układ planuje rozdzielaczowy ( nie chce łączeń - trójników w posadzkach ) wiec do każdego grzejnika pójdzie oddzielna nitka ( zasilanie i powrót) . Wiec co 16 mm ? ...grzejniki( prawe wszystkie) będą miały moc coś ok 1.5kw

Opublikowano
ten nadmiar bedzie tak mały ze podłogówka nawet nie drgnie, ja bym dał w miare duży zasobnik i grzał go nawet do 80C, wtedy masz szanse skorzystać z tego ciepła nawet przez kilka pochmurnych dni tak samo mozna robić z kotłem przepalać raz na 3-4 dni do 80C w zasobniku.

i tutaj bym sie nie zgodził , robie podobny układ i długo myslałem nad wykorzystaniem solarów do podgrzewania podłogówki

w koncu zdecydowałem ze bedzie taki układ który pozwoli na gromadzenie ciepła w betonie podłgi rownie dobrze jak w zasobniku cwu. z tego powodu ze kilku tonowa masa betonu ma wieksza pojemnosc niz kilkaset litrów wody i gdy zasobnik nawet 400 l sie zagrzeje a kolektorów bedzie mozna jeszcze cos pociagnac i puscic w podłoge nawet 30 st a takie własnie sytucje czesto wystepuja

ze zasobnik cw juz nie przyjmie bo róznica temp jest za mała

a czy bedzie nadwyzka ciepła ?

zakładam ze bedzie kilka paneli a zczasem moze cały dach i w porze jesienno wiosennej powinna byc bo cwu az tyle nie potrzebuje aby gromadzic i podgrzewac piwnice w dodatku z czasem ta energi bedzie relatywnie taniec w porównaiu z innymi konwencjonalnymi zródłami

kolejna sprawa to zasobnik cwu , niemal wszysce mysla podobnie , musi byc 2 wezownice

zgoda ale i 2 zasobniki wtedy wykorzystanie solarów znacznie sie poprawia , kto to zroumie i stac go to tak robi

Opublikowano
układ planuje rozdzielaczowy ( nie chce łączeń - trójników w posadzkach ) wiec do każdego grzejnika pójdzie oddzielna nitka ( zasilanie i powrót) . Wiec co 16 mm ? ...grzejniki( prawe wszystkie) będą miały moc coś ok 1.5kw

spokojnie wystarczy mnożenie złączek i przejściówek tylko zwiększa ryzyko przecieku. Pex obowiązkowo w otulinie, dodatkowo powrotną nitkę możesz wykorzystać do dogrzania takich miejsc jak drzwi tarasowe narożniki ścian i tam gdzie są balkony. Tam oczywiście bez otuliny, w duże mrozy pomoże to uniknąć roszenia szyb i przemarzania(zawilgocenia) narożników.

co do solarów: ja miałem na myśli 300-400l zbiornik i np 30 - 60 rur próżniowych na dachu, a nie cały dach. Mając cały dach to i owszem można by latem zagrzać podłogówkę, ale po co? Natomiast w okresach przejściowych sadzę, że ilość pozyskanego w ten sposób ciepła będzie za mała a nakłady finansowe zbyt duże. Jak by jeszcze był basen który byłby latem podgrzewany, a po sezonie istniejącą instalacje wykorzystać do podłogówki to może i miało by to sens. To są zabawki dla wybranych, bo ilu ma basen i cały dach w solarach?

Opublikowano

Jesli chodzi o solary to planuje ok 40 rur, lub 3-4 korektorów płaskich

z tym podgrzewaniem " balkonów" to nie wiem czy to bedzie wykonalne - na podłode będą panele ...one + "podłogówka" nie zabardzo sie dogadują :) . Mam mały jeszcze problem z alupex - czy nitki od grzejnika do rozdzielacza po ok 11 m w jedną stronę ( ca daje w sumie ok 22 m) to nie za długi obieg ?

Jeśli chodzi o otulinę to wystarczy peszel czy musi być piankowa ?

A co sądzicie ze by całą instalacje do rozdzielaczy pociągnąć w rurach stalowych " czarnych hutniczych" - łączenia "skręcane" .

Jak tak to jakie średnice zastosować ?

Opublikowano
Witam

Nadeszła chwila gdzie muszę zacząć " robienie" kotłowni i instalacji Co+Cwu

w załącznku projekt - proszę o ocenę ...czy coś dodać ująć zmienić zęby było lepiej

Kotłownia będzie w piwnicy, dom nowo pobudowany piwnica parter + poddasze

Idea instalacji :

- układ zamknięty

- kocioł z podajnikiem 20kw

- kotłownia " w miedzi"

- rozprowadzanie rozdzielaczami + rury alupex 16mm w wylewkach do grzejników

Moje pytanie : Czy układ ma jakieś szanse na grawitacje ? .... pytam teoretycznie bo mam agregat i instalacje elektryczną w domu zrobioną z automatyką pod agregat ... wiec dostawy prądu mi nie grożą :)

post-11277-1287776879_thumb.jpg

"...Kocioł stalowy z podajnikiem ślimakowym, półkowy, dwupaleniskowy. Przystosowany do spalania miału lub eko-groszku. Przeznaczony do wodnych instalacji centralnego ogrzewania systemu otwartego z grawitacyjnym lub wymuszonym obiegiem wody..." (cytat z DTR). Montując ten kocioł w układzie zamkniętym pozbawiasz się gwarancji. Kocioł do pracy w układzie zamkniętym dopuszcza producent a nie użytkownik czy instalator a urzytkowanie niezgodne z DTR może być niebezpieczne. Kotły do systemu otwartego produkowane są na ciśnienie robocze 1,5- 2 bar a ty chcesz stosować zawór bezpieczeństwa na 3,5 bara (!!!) co jest jakimś totalnym nieporozumieniem

Opublikowano

W tej kwestii dzwoniłem do producenta ...cytuje " nie będziemy robili problemu jeśli będzie on zamontowany w układzie zamkniętym - zgodnie z sztuką " - stąd zewnętrzna wężownica bezpieczęstwa + komplet zaworów, naczynie przeponowe

Taka sama sytuacja jest z kotłami Taurus Gaur, Cichewicz Logica - zadzwoń to się przekonasz

A tak z drugiej strony : montując kocioł w układzie otwartym gdzieś na strychu - jak w moim przypadku muszę ciągnąc rurę 1" przez 3 kondygnacje - a potem kombinować - ocieplać, robić podgrzewanie naczynia - aż w końcu kiedyś i tak zamarznie woda robiąc układ zamknięty bez żadnego zaworu bezpieczęstwa - dziękuję wole zamknięty . Każdy układ na swoje wady i zalety jak wszystko :)

Opublikowano

Masz na piśmie deklarację producenta? To nie opowiadaj bajek o telefonicznej rozmowie i dopuszczeniu, bo ważne jest to co napisano w DTR i instrukcjach, a ty kupując zgadzasz się na te warunki. Nie życzę ci rozszczelnienia kotła ale zapewniam że gdy zgłosisz reklamację producent ją odrzuci. Chcesz kocioł w układzie zamkniętym kup przystosowany przez producenta do takiej pracy (posiada cetyfikaty i dopuszczenia) są przecież dostępne. Są droższe i to znacznie ale są bezpieczne. Nie wiesz jak ocieplić naczynie to zleć to fachowcowi a nie wypisuj bzbur że to jakiś problem bo to tylko probem dla tych co im się wydaje że wszystkie rozumy w instalatorstwie zjedli. Zresztą wszystko o CO wiesz najlepiej to po co zawracasz głowę taką bzdurą jak schemat?

Opublikowano

Nie cwaniakuj gościu nie cwaniakuj ...bo mam wrażenie ze to TY zjadłeś wszystkie rozumy... zapewniam Cię ze nie . Żeby to forum składało się z takich jak Ty to nikt by niczego się nie dowiedział ...bo każdy by WSZYSTKO wiedział ... Forum-a by nie było ! Jak znasz odpowiedz na pytanie to odpowiedz ...a nie prawisz morały !

Pozdrawiam !

Opublikowano

W tym przypadku mak ma rację - żądaj na piśmie od producenta tego co dowiedziałeś się telefonicznie w innym przypadku będzie lipa. Serwis pierwsze co jak przyjedzie na miejsce to szuka powodów aby naprawa była poza gwarancją - czyli z winy użytkownika (niewłaściwy opał, montaż nie zgodny z instrukcją/DTRką itp..)

Druga sprawa to ton Twojej wypowiedzi pozostawia wiele do życzenia.

Opublikowano

W mojej okolicy wszyscy montują kotły w układach zamkniętych już ładnych kilkanaście lat i żaden kocioł jak do tej pory ( ja bynajmniej nic o tym nie wiem ) się nie rozszczelnił nie...wybuchł - a pracują różne "parchy" - nawet garażowce.

A z gwarancją na kotły tak samo pewnie jest z gwarancją na okna i samochody ( nawet jak wyszedł rudy na dachu - sam miałem taki przypadek ) ...zawsze jest wina użytkownika - to to prawda :P

Opublikowano
W mojej okolicy wszyscy montują kotły w układach zamkniętych już ładnych kilkanaście lat i żaden kocioł jak do tej pory ( ja bynajmniej nic o tym nie wiem ) się nie rozszczelnił nie...wybuchł - a pracują różne "parchy" - nawet garażowce.

A z gwarancją na kotły tak samo pewnie jest z gwarancją na okna i samochody ( nawet jak wyszedł rudy na dachu - sam miałem taki przypadek ) ...zawsze jest wina użytkownika - to to prawda :P

Nie prawie nikomu morałów i nie cwaniakuję! Za to mam dużo szacunku do obowiazujących przepisów i dystans do własnych umiejętności ( nie biorę się za robotę której nie mogę wykonać dobrze i zgodnie z obowiązującymi przepisami) A to że nie widziałeś jak kocioł wybucha to tylko twoje szczęście, ale nie znaczy że nie poznasz jakie są tego skutki. Jak postarasz się troszkę to na forum koledzy zamieszczali zdjęcia i możesz zobaczyć efekty. Zresztą to wolny kraj i każdy robi to co uważa za słuszne, a że nie zgodnie z przepisami to problem całkiem innej natury.

Opublikowano

Widziałem skutki wybuchy butli z acetylenem ... nieciekawe było

Sorry Mak za ton ...ale wczorajszy dzień był nieciekawy w pracy i mój humor padł na kolana po same kostki :P

To co proponujecie wymiennik płytowy, sprzęgło, bufor ? bo kotłownie mam w takim zakamarku piwnicy ze szok

potrzeba mnóstwo "kolanek" żeby wyprowadzić zbiornik na strych ... a to nie wskazane