Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Schemat Co Do Sprawdzenia !

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przedstawiam schemat co, jedna pompa obsługuję wszystko zawór czterodrożny. Podgrzewanie wody latem czyli kocioł pracuje cały czas tylko latem grzejniki są odcięte zaworem kulkowym a piec podgrzewa jeden grzejnik w łazience i bojler, mógłby ktoś spojrzeć.

Opublikowano

Witam

Układ mógłby być "klasyczny"-dwie pompy . Po co zawór trójdrożny,bojler przed zaworem czterodrożnym (temp za zaworem będzie niższa niż na piecu - długie nagrzewanie).Sterownik na piecu wszystko obsłuży.

Opublikowano

Tak racja zwór trójdrożny niepotrzeby racja. Przedstawiam schemat klasyczny gdzie zawory najlepiej zamontować odcinające grzejniki na lato mam blisko wodę użytkową i chciałbym żeby to chodziło na jednej pompie, z góry dzięki za radę post-19695-1287426560_thumb.jpg

Opublikowano

Witam

Jeżeli grzejniki za pompą nie działają grwitacyjnie to po co różnicowy.A bojler i grzejnik w łazience może nie pociągnąć zimą jak będzie pompa działała.Wystarczy jeden zawór na powrocie od grzejników ,pod warunkiem istnienia grawitacji (4dr otwarty).

Opublikowano

Tak myślę że ten schemat ,,klasyczny" spełni najlepiej zadanie czyli druga pompa i zawór na powrocie na grzejnikach a pompa latem się nie załączy może ją po prostu odpiąć na lato do zasilania grzejników. Możesz polecić pompę do CWU ekonomiczną I kocioł patrzałem na kotły Cichewicza. DZIĘKUJĘ ZA POMOC !!

Opublikowano

Mam jeszcze pytanie dotyczące kotła teraz mam do ogrzania powierz ok 100m a w przyszłości tzn za kilka lat będę miał do ogrzania ok 200m czy mogę kupić większej mocy piec i jak jest za duży czy nie będzie więcej zużywał więcej ekogroszku ?

Opublikowano

Polecałbym na teraz kupić zwykły może nawet jakąś używkę ok. 10 KW a jak już będziesz miał potrzebę to kupisz ten właściwy ok 20 KW. Całość może z pozoru wydaję się droższym rozwiązaniem. Zastanów się jednak na sytuacją, że masz w domu kocioł dwukrotnie większy niż potrzeba. Co zrobisz jak z przyczyn od Ciebie niezależnych powiększenie powierzchni ogrzewanej przesunie się o kilka lat? Nie dobrze mieć przewymiarowany kocioł a już na pewno nie o 100%.