lukas169 Opublikowano 17 Października 2010 #1 Opublikowano 17 Października 2010 Witam, Nigdzie nie znalazłem takiego przypadku więc postanowiłem napisać o tym na forum. W kwietniu tego roku instalator zainstalował mi piec na eko-groszek ze sterownikiem Geco . Odpalił piec i wszystko było w porządku. Piec pochodził jakiś tydzień i go wygasiłem. Potem przez jakieś 3 miesiące w piecu było palone tylko drewnem na dodatkowym ruszcie. Wczoraj chciałem rozpalić ponownie groszkiem i na początku wszystko w porządku. Piec rozpala się elegancko jednak nagrzewa się do jakiejś temperatury (różnie niekiedy 50 stopni, niekiedy więcej) i przestaje podawać węgiel. Na sterowniku zapal się ikonka tak jakby miał podawać ale nic nie rusza . Gdy temperatura spadnie do około 30 stopni piec znowu zaczyna podawać. Nie wiem czy to jest wada jakiegoś czujnika. Alarmy na sterowniku nie wyskakują. Może coś jest źle ustawione. Nie mam pojęcia o co chodzi . Cytuj
pw01 Opublikowano 17 Października 2010 #2 Opublikowano 17 Października 2010 Witam Według mnie masz źle ustawioną histerezę kotła co. Histereza powinna być ustawiona na ok 3-5 stopni. Kocioł włącza się dopiero po spadnięciu 30 stopni a nie 3 stopni. Musisz przestawić histerezę najprawdopodobniej Cytuj
lukas169 Opublikowano 17 Października 2010 Autor #3 Opublikowano 17 Października 2010 Witam, Niestety to nie histeryza. Sprawdzałem wszystkie ustawienia serwisowe i są ustawione fabrycznie tak jak były na początku . Myśle że to może być jakiś czujnik temperatury tylko nie wiem jak to spraedzić. Cytuj
0degree Opublikowano 17 Października 2010 #4 Opublikowano 17 Października 2010 A sterownika pokojowego nie ma? Cytuj
lukas169 Opublikowano 17 Października 2010 Autor #5 Opublikowano 17 Października 2010 nie mam sterownika pokojowego Cytuj
Kadafi Opublikowano 19 Października 2010 #6 Opublikowano 19 Października 2010 Jaką masz ustawiona temperaturę zadaną układu CO a do jakich temperatur rozgrzewa się kocioł i przy jakiej temperaturze kończy cykl grzania (podawanie węgla+dmuchawa) pomijając podtrzymanie. Cytuj
baca350 Opublikowano 19 Października 2010 #7 Opublikowano 19 Października 2010 A instrukcje czytałeś?? Hej! Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 19 Października 2010 #8 Opublikowano 19 Października 2010 Jeśli kocioł był instalowany w kwietniu to jest jeszcze na gwarancji. Zleć naprawę gwarancyjną. Jeśli będziesz naprawiał sam to utracisz gwarancję. Cytuj
lukas169 Opublikowano 19 Października 2010 Autor #9 Opublikowano 19 Października 2010 już znalazłem przyczyne. Na kotle jest pstryczek zima/lato Ktoś go musiał przestawić a nie ma tegow instrukcji :) chyba Cytuj
baca350 Opublikowano 19 Października 2010 #10 Opublikowano 19 Października 2010 Poczytaj! MUSI być! I tak to się kończy 60% afer tego typu. Wez 3 browce i instrukcje i zamknij sie w piecowni na 2 godziny, a doznasz olśnienia! Hej! [ale 2 browce jeszcze przezornie zabezpiecz!] Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi