Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ustawienia mogą być różne w zależności od jakości opału.

Ja mam w 25kW :

U1-18

U2-60

Spala ładnie i z osiągnięciem nastawionej temp nie ma najmniejszego problemu.

Napisz coś wiecej o instalacji, zastosowanych sposobach regulacji temperatury, jaki metraż i stan techniczny budynku.

Opublikowano
Witam,

Mój piec ekogreń nie może osiągnąć temp maksymalnej (ustawione mam na 65 stopni), mam 50 kw.

Moje ustawienia:

u1 12 u2 55 coś mam nie tak????

pozdrawiam

12/55 to nie jest szczyt osiagnieć tego kotła

ustaw 1/2 np 12 podawanie 24 przerwa i do tego doreguluj powietrze tak by ładny kopczyk.

I syp Pan węgiel, nie żałuj i się nie oglądaj na spalanie.

Opublikowano

Podpowiedzcie coś forumowicze:))

Koksuje mi ekogren węgiel- zamiast węgiel zamieniać się w popiół węgiel strasznie się koksuje w dość duże rozmiary. Mam coś nie tak?? Czego to może być wina??

Ps do posta wyżej jak ewentualnie doregulować powietrze??

Pozdrawiam

Opublikowano
Podpowiedzcie coś forumowicze:))

Koksuje mi ekogren węgiel- zamiast węgiel zamieniać się w popiół węgiel strasznie się koksuje w dość duże rozmiary. Mam coś nie tak?? Czego to może być wina??

Ps do posta wyżej jak ewentualnie doregulować powietrze??

Pozdrawiam

koksowanie jest to wina węgla. Bez mieszania go z jakimś lepszym nie koksującym jedyne co możesz zrobić to ustawić palnik tak by jak najwolniej dochodził do temperatury zadanej, czyli moc palnika pokrywa straty ciepła a nie hula na 100%.Tym uzyskasz wydłużony czas palenia poszczególnych dawek paliwa i trochę niższą temp na palniku, a to pozwoli lepiej dopalić się koksikom:) Powietrze reguluje się sterownikiem jak masz takie opcje i przysłoną na wentylatorze. A powietrza ma być tyle by w retorciaku uzyskać kilkucentymetrowy kopczyk i brak dymienia a w tłoku by paliło się w środku płyty paleniskowej i nie dymiło.