Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż Zaworu Trójdrożnego Lub Zaworów Termostatycznych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich mam taką prośbę posiadam piec na miał 9 kw metraż domu 120m2 i chciałem zamontować zawór czterodrożny ale mój hydraulik uważa że lepszym zastosowaniem było by zamontowanie zaworów termostatycznych na grzejniki i można sterować każdym grzejnikiem z osobna a zawór czterodrożny jest miej wygodny bo steruje wszystkimi grzejnikami i nie ma możliwości sterowania każdym grzejnikiem z osobna . Tam gdzie przebywamy mniej możemy sobie ustawić na zaworze termostatycznym na jedynkę a tam gdzie przebywamy częściej to możemy na piątkę albo zależności od potrzeby ciepła . Bardzo bym prosił o pomoc w tej sprawie ;)

Opublikowano

Witam

Można mieć jedno i drugie.Zawór 4 dr. reguluje temp zasilania obiegu co i chroni kocioł przed korozją niskotemperaturową.Cyfry na termostatycznych głowicach oznaczają konkretne temperatury.Trudno określić z twojego wpisu czego Ty chcesz?

Opublikowano

Pogadaj z hydraulikiem i zapytaj o uzasadnienie dlaczego nie zawór 4D, a może nigdy nie montował i nie wie co to za zwierze taki zawór i w które dziury jakie rury przykręcić, a jest jeszcze wielu takich "fachowców" co nie wiedzą.

Opublikowano

Ale tu chodzi o regulację mieszaną. Zawór regulacyjny ogranicza temperaturę na grzejniki jest to regulacja jakościowa, natomiast zawory grzejnikowe ograniczają przepływ - jest to regulacja ilościowa. Takie rozwiązanie daje najlepsze rezultaty. jestem co prawda zwolennikiem zaworu trójdrożnego regulującego temperaturę na grzejniki i obiegu kotłowego który jest układem niezależnym. Takie rozwiązanie nie stwarza żadnych problemów eksploatacyjnych jeśli chodzi o prawidłowe parametry pracy na c.o. i powrót do kotła.

Opublikowano
  • Autor

ale zawór trójdrożny spełnia taką samą funkcję jak zawór termostatyczny na grzejniku bo trójdrożnym można sterować w szystkimi grzejnikami a termostatycznym każdym grzejnikiem osobno

Opublikowano

Oj,oj.To nie tak.Termostatyczny zawór steruje grzejnikiem w pomieszczeniu w którym się znajduje,a 3dr. ustala stałą temp dla całego układu grzejnego .Nie ma to nic wspólnego z temp. w pomieszczeniu.Metodą prób można określić jaka będzie temp. w pokojach w zależności od temp wody w układzie .Ale pokoje są różne ,o różnym zapotrzebowaniu na ciepło i domownicy też mogą mieć różne upodobania co do temp.Przejrzyj forum jest nawet specjalny dział o zaworach 3 dr.

Opublikowano
.Ale pokoje są różne ,o różnym zapotrzebowaniu na ciepło i domownicy też mogą mieć różne upodobania co do temp.Przejrzyj forum jest nawet specjalny dział o zaworach 3 dr.

A ja proponuję dać na powrocie termiczny 3D (np. ESBE VTC 300 na 60stC albo czeski Regulus) z bypassem od zasilania i po sprawie! Oczywiście głowice termostat na grzejniki (czyli jakby co grzejniczek to zaworek 3D) Jak się to już nagrzeje i pozamyka, to będzie sobie ciepło szło tylko na bojlerek ;)

Unikaj sytuacji całkowitej blokady przepływu w sieci!

PozdrA.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Z tego co zrozumiałem i po przeczytaniu innych postów wynika:

1. Zawór 3d na zasilaniu - powoduje sterowanie temperaturą wszystkich grzejników, nie ochrania jednak powrotu kotła - zaleta nie muszę dawać termostatów na grzejniki, ale muszę się liczyć z brakiem różnicowania temperatury w poszczególnych pomieszczeniach.

2. Zawór 3d na powrocie - ochrania temperaturę powrotną kotła ale nie steruje temperaturą na grzejniki. Stąd temperatura zadana kotła będzie na grzejnikach (w przypadku np. KPP duo to 60st. w takiej powinien pracować). Co z kolei wymusza używanie termostatów na grzejnikach - tylko czy przy temperaturze 60st. często będą się zamykać i czy nie spowoduje to niepoprawnej pracy pompy?

3. Zawór 4d - powoduje sterowanie temperaturą wszystkich grzejników, ochrania powrót kotła jak chodzi o grzejniki tak jak w pkt.1.

Instalacja którą będę wykonywał będzie oparta na KPP DUO

Pytania:

A. czy logiczne jest w rozwiązaniu 1 lub 3 dodanie termostatów na wszystkie grzejniki( oprócz łazienki w której mam mieć wyższą temp. i dodatkowo nie spowoduje zamkcięcia całego obiegu grzejnikowego)

B. czy w pkt 2 przy temperaturze kotła 60st. (w takiej powinien pracować KPP Duo)termostaty grzejnikowe nie będą ciągle się zamykać i czy nie spowoduje to niepoprawnej pracy pompy czy jakiś innych niespodzianek?

Proszę o poradę szanownych forumowiczów czy dobrze rozumuję i ewentualnie na korekcję albo najlepiej schemat.

Nie ukrywam że czekam na odp. kol. guitar

Opublikowano

Jestem a raczej byłem użytkownikiem instalacji z wpiętym na powrocie trójdrożnym zaworem termostatycznym esbe tv 60 pilnującym gorącego powrotu kotła, w tym roku go zdemontowałem dokładniej wyciągałem z niego termostat i zauważyłem poprawę. Te zawory to nieporozumienie powodują ogromne straty energi przez komin gdyż trzeba palić intensywnie, przy delikatnym paleniu zawór się nie otworzy i mimo ze na kotle będzie 60*c to grzejniki nie grzeją. Jeżeli ktoś się obawia o zimny powrót to może sobie w w miejsce tego zaworu zastosować zwykły trójnik za parę złotych, który będzie część wody zawracał z powrotem do kotła. Najlepsze rozwiązania to najprostsze rozwiązania. Na grzejnikach mam pozakładane termostaty i nawet jak wszystkie się zamkną to wody nie zagotuje bo jest wpięty do obiegu zasobnik 200l.

Opublikowano

Jeżeli ktoś się obawia o zimny powrót to może sobie w w miejsce tego zaworu zastosować zwykły trójnik za parę złotych, który będzie część wody zawracał z powrotem do kotła. Najlepsze rozwiązania to najprostsze rozwiązania. Na grzejnikach mam pozakładane termostaty i nawet jak wszystkie się zamkną to wody nie zagotuje bo jest wpięty do obiegu zasobnik 200l.

Pisałem już o tym rok temu - jest to rozwinięcie rozwiązania kol.Guitara, czyli mały obieg kotłowy z pompką i zaworkiem reg. Ale na głównym powrocie ZZ, a pompka kotłowa włączana termostatem na 60stC. Wówczas tłoczy tylko przy mniejszych temp, a odpoczywa przy większych od 60.

Jeśli ten ZZ damy rozmiaru np.6/4" to opory instalki są naprawdę nieduże i grawitacja robi swoje przy obu pompach na postoju...

PozdrA.

Opublikowano

U mnie instalator powiedział dokładnie to co napisał kolega w pierwszym poście i wydaje się, że w takim podejściu nie ma nic złego. Jak już mamy termostaty to korzystać z nich, nie trzeba instalować zaworu 3D/4D, palimy stale na wyższej jednakowej temperaturze i regulujemy termostatami w pokojach.

Opublikowano

Trójdrogowy na zasilaniu czy termostaty na grzejnikach?

Trójdrogowy obniża nam tęperature na zasilaniu o parametrze stałym dla wszystkich grzejników

Termostatycznym regulujemy karzdy grzejnik,tu pojawia sie jednak problem(co sie stanie gdy wszystkie termostaty sie zamkna,nalezy np na drabinkach w łazienkach,kotytarzu nie mozntowac termostatów)

Problem jednak nadal jest nie rozwiazany,co z nadmiarem przepływajacej ciepłej wody w przypadku zamkniecia sie termostatów,czły przepływ idzie przez 2-3 grzejniki.

Jedyne co mi sie nasówa to pompa z automatyczna regulacja przepływu grundfos apha ustawiona na auto

Opublikowano

Trójdrogowy na zasilaniu czy termostaty na grzejnikach?

Jedyne co mi sie nasówa to pompa z automatyczna regulacja przepływu grundfos apha ustawiona na auto

A mnie się nasuwa mały obieg kotłowy z zaworem regulacyjnym (np.grzejnikowy regulowany o większym przepływie) bo takowy mam u siebie (uproszczona wersja układu Kol.Guitara) :huh:

Jak sie zawory na grzejnikach pozamykają, to czynnik grzewczy podgrzeje sam kocioł (plus ew.CWU jeśli tam nie ma też jakiejś termostatyki), automatyka postawi go w stan podtrzymania, powoli temp. w pomieszczeniach opadnie, a grzejniki ponownie się otworzą...I tak aby do wiosny :D

CBDO

PozdrA.

Opublikowano

Można prosic o schemat,mam zamiar robic mała przeróbke.

Obiek kotłowy na pompce np 25/40 czujnik za powrotem cwu pierwszy od kotła napowrocie (zasada działania jak na c.w.u. pompuje na małym obiego do osiagniecia 45-48 przerwa chisteryza 2-3 st