Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż Zaworu Trójdrożnego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mieszkam w bloku 4 rodzinnym na pierwszym piętrze.Do mojego mieszkania prowadzą 4 piony do każdego grzejnika- piec na paliwo stałe w piwnicy. Chciałbym zamontować zawór trójdrożny ponieważ mam problem z ciepłą wodą użytkową w zimie(aby była woda gorąca w bojlerze-> wysoka temperatura na piecu-> gorąco w mieszkaniu.Zawór ma tylko posłużyć do obniżenia temperatury na grzejnikach.Pytałem o montaż zaworu czterodrożnego ale tam wymagana jest druga pompa w obiegu CWU(koszty).Całe centralne działa grawitacyjnie choć jest zamontowana pompa.post-32091-0-61926100-1313396937_thumb.jpg

Dodam jeszcze że chciałbym, aby grzejnik w łazience i bojler grzały niezależnie od ustawienia zaworu trójdroznego..Dziękuję i pozdrawiam.

Opublikowano

Bez różnicy czy ograniczasz temperaturę CO zaworem 3D czy 4D za nim musi być pompa. Druga pompa do ładowania CWU jest w tym przypadku niezbędna !

O jakich kosztach tu mówisz ? koszt jednorazowy pompy 40 wraz z filtrem i zaworem zwrotnym nie przekroczy 250 zł. Pobór prądu na najniższym biegu około 15 W (zależy od pompy)...

Opublikowano
  • Autor

Zastanawiam się nad rozwiązaniem mojego problemu w ten sposób.Tak jest zbudowane centralne u moich rodziców w domku jednorodzinnym i jak pamiętam nie było źle.

post-32091-0-96803600-1313434381_thumb.jpg

• 1 rok później...
Opublikowano
  • Autor

Witam.Chciałbym odświeżyć temat montażu zaworu trójdrożnego.Obecnie mam przymknięty zawór kulowy na powrocie CO tak jak na foto.Czy gdybym zamiast tego zaworu zamontował trójdrożny to mógłbym regulować temperaturę CO a CWU byłaby zbliżona do temperatury pieca.

post-32091-0-14537500-1365086749_thumb.jpg

post-32091-0-49821400-1365086763_thumb.jpg

post-32091-0-64941100-1365086777_thumb.jpg

Edytowane przez jacek6213

Opublikowano

Zastanawiam się nad rozwiązaniem mojego problemu w ten sposób.Tak jest zbudowane centralne u moich rodziców w domku jednorodzinnym i jak pamiętam nie było źle.

Witam z pewnością jest tu lepiej gdyż N.W. jest podłączone prawidlowo a zawór przelotowy zapewne służy do zmniejszenia przepłyu na grzejniki równoznacznie zwiększając na zasobnik i grzejnik w łazience , który bywał bardziej dogrzany , a montowanie zaworu 3 D w tym przypadku już opisał kolega w 2 poście.

Edytowane przez darecki2308

Opublikowano
  • Autor

Witam czyli jak dobrze zrozumiałem to zamiast tego zaworu mogę zamontować 3D.Czy muszę dać drugą pompę- jak tak to gdzie.W które miejsce podpiąć trzecią część zaworu 3D. i jak przepiąć ogrzewanie grzejnika łazienkowego aby grzał z zasobnikiem.

Opublikowano

Na Twoim miejscu kolego zrobiłbym tak jak w załączonych fotkach, tyle że bez zaworu 3D/4D.

Sprawdz jeszcze czy masz na maksa odkręcony zawór, który idzie na CWU. (widac na foto)

pozdrawiam

post-20970-0-29169200-1365100591_thumb.jpg

post-20970-0-77786600-1365100604_thumb.jpg

Edytowane przez adamosky

Opublikowano

Witam robiąc taką rewolucję w instalacji pomyślał bym również o odpowiednim sterowniku do obu pomp ,i filtry przed nimi montował w poziomie , nie zapominając również o Z.Z. za pompami a zasuwę do C.W.U za pompą pozostawił , do odpowiedniego wyregulowania przepływu .

Opublikowano

A od czego są zawory termostatyczne przy grzejnikach? Poco zawory jak wystarcze na grzejnikach zamontować i tyle. Zakęcasz te co chcesz i gra. Bez kosztów przeróbki w kotłowni

Opublikowano

Ahh zapomniałem dodać, że jeśli chcesz faktycznie obniżyc temperature na grzejnikach to radze zaworek 3d/4d.

Opublikowano
  • Autor

A od czego są zawory termostatyczne przy grzejnikach? Poco zawory jak wystarcze na grzejnikach zamontować i tyle. Zakęcasz te co chcesz i gra. Bez kosztów przeróbki w kotłowni

Witam.Teraz krąży mi po głowie temat termostatów.Zrobiłem w ten sposób, że otworzyłem zawór kulowy dławiący powrót CO a zdławiłem zawory na grzejnikach w pokojach i kuchni.Efekt:

-w łazience temperatura ok (taka jak na piecu)

-CWU ok (na piecu ok 70*C)

-tylko w pokojach i kuchni po jakimś czasie za ciepło bo grzejniki wolniej się nagrzewały.

Pytania:

1.Czy zwory termostatyczne załatwią sprawę przycinając przepływ wody przez te grzejniki w razie wzrostu temperatury w zależności od pomieszczenia (dodatkowo duży pokój jest słoneczny i tam temperatura wzrasta do 28*C jak nie zakręcę zaworu na grzejniku).http://allegro.pl/za...3151319627.html

http://allegro.pl/da...3151319981.html

2.Chciałbym zamontować zawór zwrotny w obwodzie CWU, ponieważ jak nie zamknę zaworów na wężownicy bojlera to rano ciepłej wody brak.

http://allegro.pl/kf...3151706438.html.

3.Czy pompka w tym układzie przepchnie wodę przez ten zaworek?

post-32091-0-08888000-1365412364_thumb.jpg

post-32091-0-13483900-1365412596_thumb.jpg

Edytowane przez jacek6213

Opublikowano

Na grzejniki załóż zawory termostatyczne z głaowicą regulacyjną(np takie http://sklep.moskal....-12-p-1440.html). Głowica ta otwiera i zamyka zawór na zasialaniu w zależności od pożadanej temperatury pomieszczenia(na głowicy ustawiasz pożadaną wartośćod 1 do 5 zwykle jest). Sama to reguluje.

A na zasilanie bojlera załóż zawór klapowy zwrotny taki : http://www.nokaut.pl...powy-1-1-4.html bo jak instalacja grzejnikowa ci stygnie to ciepła woda z bojlera ogrzewa wężownice i grawitacyjnie z wężownicy grzeje ci na grzejniki.

I zamiast regulować zaworem na powrocie do pieca to zmniejsz przepływy na powrotach na grzejnikach( skręć troche zaworki powrtne)

Edytowane przez ncwk

Opublikowano
  • Autor

Zawory termostatyczne z głowicami zamówione DANFOSS .Co do zaworu zwrotnego CWU klapowego to jest problem bo trzeba go montować w poziomie i nie za bardzo jest gdzie.

Opublikowano

To jak sie nieda zamontować to niektórzy robią patent z wyciąganiem sprężynki z zwykłego zaworu zwrotnego

Opublikowano
  • Autor

Też o tym myślałem, ale najpierw zrobię chyba próbę bez usuwania sprężynki bo uważam, że jest w wężownicy jest silny przepływ wody.Pompa grundfos 25/60.Chciałem jeszcze dopytać czy te zawory termostatyczne danfoss są gorsze od proponowanych przez Ciebie.

Opublikowano

.Chciałem jeszcze dopytać czy te zawory termostatyczne danfoss

Witam mam namiary na zawory Danfosa z nastawą wstępną RA-N wraz z głowicą komplet w dobrej cenie :) nowe !!. tylko proste zawory jeśli byłbyś zainteresowany daj znać . pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

Bardzo dziękuję.Zawory kupione w zaprzyjaźnionym sklepie 150zł- trzy komplety kątowe.-cena chyba ok.

Opublikowano
  • Autor

Witam. Przygotowuję się do wymiany zaworów przy grzejnikach i jak spuszczę wodę to chciałbym przeprowadzić niewielkie zmiany rur w piwnicy i koniecznie zamontować zawór zwrotny.Stan obecny jest na fotkach powyżej.Chciałbym zrobić tak jak na pierwszym schemacie.Jeśli to nie wypali(zawór zwrotny) to może drugi schemat. Bardzo proszę o opinię.Dziękuję.

post-32091-0-26070800-1365833721_thumb.jpg

post-32091-0-19330200-1365833733_thumb.jpg

Opublikowano

Witam zasilanie na zasobnik podłączyć na trójniku jako pierwsze następnie kolejny trójnik i zasilanie c.o.

Opublikowano
  • Autor

Witam zasilanie na zasobnik podłączyć na trójniku jako pierwsze następnie kolejny trójnik i zasilanie c.o.

Czyli jak rozumiem schemat 2.Czy zawór zwrotny sprężynowy jest lepszy czy klapowy.Co z pompą CO jeśli zamkną się zawory termostatyczne na grzejnikach.

post-32091-0-81711600-1366122783_thumb.jpg

Opublikowano

witam w takiej sytuacji grzejnik łazienkowy bez zaworów termost. i podłączony jako ostatni ( najdalej oddalonym grzejnikiem od kotła) , 2 pompa tylko na c.w.u. , i jeszcze jednym Z.Z. za pompą c.o. zawory klapowe możesz montować tylko w poziomie a spręż. możesz również w pionie , tylko aby przepływ był prawidłowy.