wolf07 Opublikowano 1 Września 2010 #1 Opublikowano 1 Września 2010 Witam! Chciałbym zmodernizować nieco instalację grzewczą. Po przejrzeniu kilkunastu/kilkudziesięciu wątków dotyczących instalacji CO/CWU mam kilka pomysłów, jednak póki co zależałoby mi na takiej konfiguracji w której nagrzewanie CWU byłoby priorytetem. Z tego co zauważałem, potrzebne by były 2 pompy + odpowiedni sterownik. Do tego chciałbym aby podczas wychładzania się instalacji grzewczej, bojler nie ochładzał się. Tu jak domniemam należałoby zamontować zawór zwrotny. Póki co to wszystko. Pytanie teraz jak to wszystko poskładać żeby wszystko działało prawidłowo? Obecna stan instalacji został przedstawiony na załączonym rysunku: Rysunek2_Model.pdf Instalacja jest grawitacyjna, wspomagana pompą zamontowaną na powrocie. Prosiłbym o porady i sugestie co do wykonania tego wszystkiego. Tzn. czy pompy mogą być na powrotach, czy montując zawór zwrotny należy dodać jakieś naczynie przeponowe? Na razie tyle. Szkicu planowanej instalacji na razie nie mam, powstanie jak coś się wyklaruje. :rolleyes: Cytuj
kotłowy Opublikowano 1 Września 2010 #2 Opublikowano 1 Września 2010 Witam! Pompy mogą być na powrotach.Zawór zwrotny pożądany.Naczynie przeponowe i nie tylko (grupa bezpieczeństwa)owszem ale w obiegu wody CWU ,czyli tam gdzie ciepła woda płynie do kranu-nie ma tego na Twoim rysunku. Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 2 Września 2010 #3 Opublikowano 2 Września 2010 Przy instalacji otwartej lepiej gdy pompa jest na zasilaniu inaczej może dochodzić do wyrzucania wody przez naczynie. Naczynie musi być wpięte przed pompą obiegową. No i należy pamiętać, że zawór grawitacyjny nie może pracować z przepływem do dołu. Cytuj
wolf07 Opublikowano 2 Września 2010 Autor #4 Opublikowano 2 Września 2010 No właśnie teraz zawór grawitacyjny jest na przepływie do dołu... :) Wcześniej pompa wraz z zaworem były na zasilaniu, jednak przy jakichś przeróbkach instalator stwierdził, że lepiej na powrocie i tak całe przełożył na powrót. Wracając do sedna sprawy, to lepiej zamontować obie pompy na zasilaniu, zawór zwrotny za pompą ładowania bojlera, a na wyjściu z bojlera na krany grypa bezpieczeństwa i naczynie przeponowe? Dobrze zrozumiałem, czy jednak coś sknociłem? :rolleyes: Cytuj
kotłowy Opublikowano 2 Września 2010 #5 Opublikowano 2 Września 2010 Witam ! Naczynie przeponowe i grupa bezpieczenstwa na wlocie do bojlera od strony wodociagu (zasilania). Cytuj
Vlad24 Opublikowano 3 Września 2010 #6 Opublikowano 3 Września 2010 :rolleyes: shemat którego szukałem jak by mi jeszcze ktoś narysował lub wytłumaczył jak i gdzie wpiąć zawór termostatyczny do cwu z cyrkulacji to już będę wniebowzięty;) Cytuj
Vlad24 Opublikowano 3 Września 2010 #7 Opublikowano 3 Września 2010 czy takie połączenie jest właściwe, czy będzie przepływ przez zawór, i czy w ogóle da się połączyć cyrkulacje i zawór termostatyczny jak duże opory powoduje taki zawór i jakiej wielkości zastosować by nie było wyraźnego spadku ciśnienia wody Cytuj
wolf07 Opublikowano 6 Września 2010 Autor #8 Opublikowano 6 Września 2010 Bazując na załączonym powyżej rysunku i tym co pisaliście, skleciłem coś takiego: Rysunek2_Model1.pdf Proszę o dalsze sugestie czy komentarze. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi