Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Potrzebuje opinii od użytkowników - przetestowane instalacje.

Otóż mam instalację PIEC - automat na węgiel brunatny z małym obiegiem otwartym do wymiennika płytowego. Jest w tym obiegu pompa

która tłoczy wodę non stop. Z wymiennika płytowego kolejna pompa pobiera wodę na kaloryfery a kolejna na zbiornik CWU.

Wszystko działa OK ale moje pytanie czy ta pompa na małym obiegu musi pracować non stop ?? Czy nie lepiej jest ją połączyć z pompami

( mostek przez przekaźnik z cewką ) odbierającymi ciepło ?? Wówczas gdy włączy się ogrzewanie grzejników włączy się i ta pompa na

małym obiegu.

Obecnie ta pompa małego obiegu tłoczy wodę cały czas - czy jest odbierane ciepło czy nie - krąży i moim zdaniem traci ciepło - wychładza

piec, który to musi częściej się włączać i dogrzewać wewnętrzną wodę.

Nie wiem czy tak musi być czy nie można by właśnie to przerobić i trochę zaoszczędzić węgla ?? Co o tym sądzicie - jakie są za i jakie

przeciw ??

Opublikowano

Pompa ta zapewnia stały przepływ oraz odpowiednią temperaturę powrotu. Ale można spróbować. Można też oprócz wyłączania zastosować włącznik czasowy który od czasu do czasu włączy pompę i przemiesza wodę w kotle np. na 30 sekund co np. 15min. zapewni to właściwy pomiar temperatury temperatury na wylocie kotła, na powrocie kotła i w samym wymienniku zapewniając natychmiastową jego pracę.

Opublikowano

no właśnie - to może być dobry pomysł musiałbym spróbować - byle koszty całej przeróbki sterowania nie przerosły spodziewanego zysku

Opublikowano

Jako sterownik można wykorzystać zegar sterujący podłączany do gniazda 230V. Należy tylko pamiętać o podłączeniu tej samej fazy. Ewentualnie można odseparować napięcie ze sterownika i zegara poprzez przekaźnik. dziła steronik załącza napięcie przez przekaźnik ,wyłączenie sterownika powoduje przełączenie na zegar.

Opublikowano

Zastanawiam się jeszcze co by było gdyby nie dawać tego zegara - obecnie piec po uzyskaniu zadanej temperatury 75 stopni wyłącza się - pompa śmiga cały czas - piec czuwa z 30 - 40 minut - to oczywiście zależy od temperatur zewnętrznych , temperatura spada i piec znów startuje

Teraz gdy odłączymy tą pompę małego obiegu - czas spoczynku powinien znacznie się wydłużyć ( oszczędność paliwa )

Ale czy spadek temperatury wody w dolnej części ( powrót ) nie będzie zbyt duży a jeśli tak to czy to będzie miało wpływ na trwałość pieca ??

Producent zaleca 60 stopni na powrocie - a mam zawór zabezpieczający piec który poniżej 45 stopni nie puszcza wodę na wymiennik

płytowy tylko jeszcze krótszą drogą ( dodatkowa rurka ) wraca do pieca aby go nie wychłodzić

Zakładając że piec ma 75 stopni w górnej części własnego zbiornika - to na dole i w rurach ( samoczynne rozprzestrzenianie się ciepła ) będzie ile ? 50-60 ??

Jeśli tak to wsio powinno działać poprawnie i nie potrzeba dodatkowego przeganiania wody ( czasowy włącznik )

??

Rozumiem, ze Tobie chodzi tylko o podniesienie sprawności - prędkości uzyskania na wymienniku odpowiedniej temperatury

Opublikowano

U mnie jest tryb letni i zimowy.

W trybie letnim wentylator załączany jest od załączonej pompy c.w.u. (impuls) ale tylko w przypadku gdy temperatura kotła obniży się poniżej min. zadanej. Wyłączenie zaś następuje po osiągnięciu temperatury maź zadanej, niezależnie już od pompy c.w.u. Tak samo działa w trybie letnim zegar sterujący c.o. (działa też priorytet ciepłej wody). Natomiast pompa małego obiegu (kotłowego) działa w zadanym zakresie temperatur niezależnie. Tryb zimowy - wentylator już jest sterowany niezależnie od pozostałych układów. Działa tylko priorytet c.w.u. Część układów sterowniczych wykonywałem sam (tryb letni i inne). Bazuję na sterowniku Auraton 1111.

Opublikowano

Mam taki układ i pompy są sprzężone (pracują dwie lub żadna). Działa.

Nie wiem czy to opcja sterownika kotła, ale co jakiś czas sterownik "miesza" tymi pompami, przyłapałem go kilka razy ;) niezależnie od czujnika temperatury w pomieszczeniach, nagle włącza pompy na minutę może dwie.