Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

co ty chcesz mieć w kranie w kuchni wodę z kotła?? podłączenie bojlera to tez zagadka;zimna woda zasilajaca bojler ma być od powrotu c.o.?? noi gdzie jest naczynie wzbiorcze?przemyśl to jeszcze..

Opublikowano

1. Tam gdzie mam napisane na moim schemacie "ciepła woda kran" - to oczywiście moja pomyłka! To jest do naczynia wzbiorczego na strych rura

2. Co do cyrkulacji - to nie chce jej

3. Twoje pytanie czy to grawitacja w przypadku braku napięcie- Tak

To muszę sprawdzić czy mam to obejście (na niebiesko narysowane) - bo może nie popatrzyłem dobrze. A gdybym nie miał tego obejścia to chyba o Grawitacji mogę zapomnieć?

4. Przy bojlerze nie narysowałem chyba 2 zaworów, które mam zainstalowane

5. Naczynia wzbiorczego CWU - nie mam założonego. Chyba nie jest potrzebne?

1-szy zawór. Nie wiem czy on się nazywa tak jak pisałeś odcinający zimną wodę. Natomiast mogę nim dobić ciśnienia gdy na piecu manometr wskaże mi, że za nisko spadło.

2 zawór . muszę sprawdzić bo nie wiem gdzie dokładnie jest. A pamiętam, że jest jakiś. Napisze gdzie się znajduje jak sprawdzę

P.S. Dodam, że instalacja jest zamontowana. Natomiast chciałem sprawdzić instalotorów, czy dobrze ją zmontowali, dlatego napisałem ten post

Opublikowano

Grawitaca byłaby tylko przy całkowicie lub bardzo mocno otwartym zaworze czterodrożnym.

Przy zamontowanym zaworze zwrotnym na zasilaniu bojlera może dochodzić do nadmiernego wzrostu ciśnienia , w związku z tym należy go zabezpieczyć zaworem bezpieczeństwa oraz naczynie aby przy przekroczeniu max. ciśnienia (6bar dla zimnej i ciepłej wody) woda nie wypływała przez zawór bezpieczeństwa. Co do cyrkulacji to rysunek ją sugerował dlatego wrysowałem. Jeśli jej nie ma to należy ten układ pominąć wraz ze wszelką armaturą i pompą cyrkulacyjną.

zawory

jeden z nich pozwala uzupełniać zład

drugi odcina dopływ wody do bojlera - są one niezbędne.

Opublikowano

1. Czyli przez zawór 4drożny też pójdzie grawitacja :D Czyli nie ma problemu? Czy są jakieś minusy takiego rozwiązania?

2. Co to znaczy " uzupełnić zład" ? Bo nie wiem o co chodzi?

Tak jak pisałem przy bojlerze mam 2 zawory. Tylko sprawdzę w domu dokładnie gdzie się znajdują i narysuje jutro

Opublikowano

Tak ale przy właściwie całkowity otwarciu otrzymujemy pełen przepływ przez zawór (prawie tak jakby go nie było).

Zład wody to woda w instalacji centralnego ogrzewania, to co znajduje się w rurach. Dotyczy również innych instalacji.