grzeg Opublikowano 6 Lipca 2010 #2 Opublikowano 6 Lipca 2010 co ty chcesz mieć w kranie w kuchni wodę z kotła?? podłączenie bojlera to tez zagadka;zimna woda zasilajaca bojler ma być od powrotu c.o.?? noi gdzie jest naczynie wzbiorcze?przemyśl to jeszcze.. Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 7 Lipca 2010 #3 Opublikowano 7 Lipca 2010 Załączam poprawiony schemat o brakujące podstawowe elementy. Przeczytaj uwagi na rysunku. Cytuj
barkley1 Opublikowano 7 Lipca 2010 Autor #4 Opublikowano 7 Lipca 2010 1. Tam gdzie mam napisane na moim schemacie "ciepła woda kran" - to oczywiście moja pomyłka! To jest do naczynia wzbiorczego na strych rura 2. Co do cyrkulacji - to nie chce jej 3. Twoje pytanie czy to grawitacja w przypadku braku napięcie- Tak To muszę sprawdzić czy mam to obejście (na niebiesko narysowane) - bo może nie popatrzyłem dobrze. A gdybym nie miał tego obejścia to chyba o Grawitacji mogę zapomnieć? 4. Przy bojlerze nie narysowałem chyba 2 zaworów, które mam zainstalowane 5. Naczynia wzbiorczego CWU - nie mam założonego. Chyba nie jest potrzebne? 1-szy zawór. Nie wiem czy on się nazywa tak jak pisałeś odcinający zimną wodę. Natomiast mogę nim dobić ciśnienia gdy na piecu manometr wskaże mi, że za nisko spadło. 2 zawór . muszę sprawdzić bo nie wiem gdzie dokładnie jest. A pamiętam, że jest jakiś. Napisze gdzie się znajduje jak sprawdzę P.S. Dodam, że instalacja jest zamontowana. Natomiast chciałem sprawdzić instalotorów, czy dobrze ją zmontowali, dlatego napisałem ten post Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 7 Lipca 2010 #5 Opublikowano 7 Lipca 2010 Grawitaca byłaby tylko przy całkowicie lub bardzo mocno otwartym zaworze czterodrożnym. Przy zamontowanym zaworze zwrotnym na zasilaniu bojlera może dochodzić do nadmiernego wzrostu ciśnienia , w związku z tym należy go zabezpieczyć zaworem bezpieczeństwa oraz naczynie aby przy przekroczeniu max. ciśnienia (6bar dla zimnej i ciepłej wody) woda nie wypływała przez zawór bezpieczeństwa. Co do cyrkulacji to rysunek ją sugerował dlatego wrysowałem. Jeśli jej nie ma to należy ten układ pominąć wraz ze wszelką armaturą i pompą cyrkulacyjną. zawory jeden z nich pozwala uzupełniać zład drugi odcina dopływ wody do bojlera - są one niezbędne. Cytuj
barkley1 Opublikowano 7 Lipca 2010 Autor #6 Opublikowano 7 Lipca 2010 1. Czyli przez zawór 4drożny też pójdzie grawitacja :D Czyli nie ma problemu? Czy są jakieś minusy takiego rozwiązania? 2. Co to znaczy " uzupełnić zład" ? Bo nie wiem o co chodzi? Tak jak pisałem przy bojlerze mam 2 zawory. Tylko sprawdzę w domu dokładnie gdzie się znajdują i narysuje jutro Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 7 Lipca 2010 #7 Opublikowano 7 Lipca 2010 Tak ale przy właściwie całkowity otwarciu otrzymujemy pełen przepływ przez zawór (prawie tak jakby go nie było). Zład wody to woda w instalacji centralnego ogrzewania, to co znajduje się w rurach. Dotyczy również innych instalacji. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi