vernal Opublikowano 13 Czerwca 2010 #26 Opublikowano 13 Czerwca 2010 Źle to porównałeś, bo te dwie rzeczy służą do czego innego.Ja to bardziej widzę w ten sposób: Czy w jawie lepiej mieć rozrusznik czy rozrusznik + kopniak Kiedy rozładuje się akumulator zawsze masz kopniak :) No cóż, celowo to źle porównałem, żeby trochę pewne rzeczy uwypuklić ... Przy okazji pozdrowienia dla posiadaczy takich zestawów! Ale dobrze kombinujesz. Idąc bowiem tym tropem zapytam retorycznie: Ile aut ma obecnie korbę w bagażniku? Cytuj
sklark Opublikowano 13 Czerwca 2010 Autor #27 Opublikowano 13 Czerwca 2010 Ile aut ma obecnie korbę w bagażniku? Jak Ci stanie to wezwiesz taksówkę albo tirówkę (jak wolisz) i pojedziesz dalej, a z piecem już tak łatwo nie przejdzie no chyba że masz zapasowy kaflowiec albo gazowy (taką właśnie korbkę z bagażnika). :) Proszę o opinie na temat tego rozwiązania. Umieściłem zawór na powrocie który jest zawsze zamknięty, otwierany będzie na czas uruchomienia w trybie grawitacyjnym. Grzejniki 1,2.3 na poziomie pieca (warunek Tichelmana zachowany) Powrót z grzejnika 3 przez piwnicę - nie wiadomo jak się zachowa przy grawitacji. Cytuj
vernal Opublikowano 14 Czerwca 2010 #28 Opublikowano 14 Czerwca 2010 Jak Ci stanie to wezwiesz taksówkę albo tirówkę (jak wolisz) i pojedziesz dalej, a z piecem już tak łatwo nie przejdzie no chyba że masz zapasowy kaflowiec albo gazowy (taką właśnie korbkę z bagażnika). :) E tam, nie demonizuj. Po co od razu cała agencja = piec zapasowy? Podepniesz wtedy upsa w cenie takiej tirówki i sprawa załatwiona. B) Cytuj
Kadafi Opublikowano 19 Czerwca 2010 #30 Opublikowano 19 Czerwca 2010 Myślę że za bardzo kombinujesz. Masz w domu dwie pralki, lodówki...itp - alternatywę do wszystkich urządzeń ? Czasami takie kombinowanie może przynieść odwrotny efekt. Żyjemy w czasach gdzie praktycznie wszystko można dostać od ręki a zaniki napięcia (długotrwałe) zdarzają się bardzo rzadko. Cytuj
sklark Opublikowano 28 Czerwca 2010 Autor #31 Opublikowano 28 Czerwca 2010 Nie proszę o radę dot słuszności budowy instalacji grawitacyjnej, tylko o schemat. Czy jest prawidłowy? Cytuj
krisk Opublikowano 30 Czerwca 2010 #32 Opublikowano 30 Czerwca 2010 Trochę pogłówkowałem i dołożyłem do schematu dwa zawory żeby ominąć 4dCzy w takim układzie pójdzie grawitacja? Ile czasu ... to główkowanie nic nie dało; Nie rozumiesz sensu zaworu 4d Szkoda że próbujecie na własną rękę... Ale podpowiem ci... będzie dobrze jak zawór 4d obstawisz z kazdej ze stron zaworami wtedy ruszy grawitacja Kolego musisz nauczyć się mysleć... a najlepiej nie zabieraj nam chęci do życia Widzisz tylko spojrzałem ... a ty zmarnowałeś czas Ale to dla Ciebie nauka... Podejdz z tym wszystkim do Projektanta to Ci podpowie co i jak... i wtedy nie wyrzucisz pieniędzy w błoto Pozdrawiam czytaczy Cytuj
sklark Opublikowano 1 Lipca 2010 Autor #33 Opublikowano 1 Lipca 2010 a najlepiej nie zabieraj nam chęci do życiaPozdrawiam czytaczy Skąd się biorą takie kwiatki? Jeden porównuje instalacje do jawy, drugi do lodówki a trzeciemu zabieram chęci do życia. Rzeczywiście jak już jeden kolega wspomniał na tym forum chodzi tylko o nabijanie postów. Temat nie rozwiązany = Kosz Cytuj
krisk Opublikowano 1 Lipca 2010 #34 Opublikowano 1 Lipca 2010 Jak zaczynam czytać takie "bzdury" to ch... bierze człowieka Najlepiej niech wszyscy robia to co umieja a nie wyciągaja wiedze Ja uczyłem sie jej 12 lat kazdego dnia Zeby o mowic o instalacjach trzeba miec do nich uczucie a jak ktos tak rysuje to wprost nie moge na to patrzec i jak tu pomagac... A posty .. cóż po co nabijać ilość nie wiem czy to coś znaczy\Ja akurat tego nie czuje i jak potrzebuje mogę sie dowiedzieć a nie kombinować i potem dawać komuś do rozwiazania... Pozdrawiam czytaczy Cytuj
Kadafi Opublikowano 1 Lipca 2010 #35 Opublikowano 1 Lipca 2010 Kolega krisk troszkę przesadza ze swoimi "wymysłami". Mam wrażenie że chodzi tu jak i w wielu innych jego postach o zasygnalizowanie że to on może za pewnym wynagrodzeniem wykonać wspominany projekt (projektant przez duże P). Wracając do schematu : otwierając zawory 16 i 17 uruchamiasz grawitację natomiast aby działała bez zakłóceń musisz odciąć zawór 4D z każdej strony bo najlepiej aby układ pompowy i grawitacyjny nie działały równolegle.To są moje przemyślenia -Amatora przez duże A więc mogę się mylić. Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 1 Lipca 2010 #36 Opublikowano 1 Lipca 2010 Można taki układ zautomatyzować poprzez zamontowanie zaworów elektromagnetycznych. W momencie zaniku napięcia zawory te automatycznie się otwierają ( zawory normalnie otwarte). Mankamentem jest stałe zużycie energi podczas normalnej eksploatacji. Cytuj
krisk Opublikowano 1 Lipca 2010 #37 Opublikowano 1 Lipca 2010 Kolega krisk troszkę przesadza ze swoimi "wymysłami". Mam wrażenie że chodzi tu jak i w wielu innych jego postach o zasygnalizowanie że to on może za pewnym wynagrodzeniem wykonać wspominany projekt (projektant przez duże P). Wracając do schematu : otwierając zawory 16 i 17 uruchamiasz grawitację natomiast aby działała bez zakłóceń musisz odciąć zawór 4D z każdej strony bo najlepiej aby układ pompowy i grawitacyjny nie działały równolegle.To są moje przemyślenia -Amatora przez duże A więc mogę się mylić. Nie musisz myśleć ja już to napisałem.... czytaj moje posty to może będziesz miał czas na myślenie nad aspektami wiedzy o której ja nie mam pojecia może Polska do czegoś dojdzie... A projekty ... uwierz nie wiem w co ręce włożyć ja po prostu chce pomóc i mysle że wielu to sobie chcwali.. A duże P.. nie nie umiem wszystkiego ale czuje Instalacje bo spędziłem przy nich połowe życia Pozdrawiam czytaczy Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi