Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jak Przerobić Instalację Co Pod Zawór 3d

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem, posiadam instalację CO (W załączniku rysunek) jednak postanowiłem w niej zastosować termostatyczny zawór mieszający. chce aby woda do bojlera miała 60oC a na CO np 45oC bo tyle wystarcza.

Chcę aby pompka CO była tylko jedna. Nie wiem w którym miejscu można połączyć ten zawór termostatyczny, żeby mi on działał prawidłowo.

Opublikowano

Prawda jest taka im więcej kombinujesz to na dobre nie wychodzi

ja proponuje 2 pompę i sterowanie

koszt pompa 220zł

sterowanie 80zł

materiał ok.120zł

Opublikowano
  • Autor

Poczytałem trochę forum zapoznałem się z tematem i mam pomysł jak podłączyć termostatyczny zawór 3d w obieg. Rysunek trochę uprościłem aby był czytelny.

Mam 2 pomysły chciałbym aby ktoś kto się dobrze na tym zna potwierdził mi czy na rys 1 będzie działało poprawnie. Na rys 2 wydaje mi się że nie będzie działało, dlatego go zamieściłem bo na powrocie mam mało miejsca do zamontowania pompki.

Chcę aby bojler ogrzewała woda np 60oC a na grzejniki była niższa temperatura np 45oC, ustawialna na zaworze termostatycznym 3d.

Ja jestem zdania że najlepsze są najprostsze rozwiązania, dlatego nie chcę dwóch pompek.

A woda na powrocie do pieca jest wystarczająco ciepła bo wraca z bojlera (ma krótki obieg). Dlatego zawór 4 d jest nie potrzebny.

Czekam na opinie

Dziękuję.

Opublikowano

Drugi schemat jest niewłaściwy. pompa musi być za zaworem trójdrożnym, inaczej będzie pompowała wodę do powrotu kotła.