Skocz do zawartości
IGNOROWANY

140m3 Do Ogrzania + Bufor 1000l + 200 L C.w.u = Kocioł

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Już trzeci dzień czytam to forum (i nie tylko to). Problem mam taki. Remontuję mieszkanie 52m2, 140m3 - stary familok, rok budowy 1922, cegła, grubość murów w zależności od ściany 2 - 3 cegły, mury nieocieplone, dach ocieplony, nowe okna, parter, piwnica - jest miejsce na kotłownię. Komin z cegły 13 x 18cm (234 cm2), ok. 12 metrów wysokości (może trochę więcej - piwnica, parter, I piętro, II piętro, poddasze). Wymyśliłem sobie, że do kotłowni wsadzę przewymiarowany kocioł + bufor ciepła 1000l + 200 l c.w.u. Tak żeby odpalić potwora, nagrzać mieszkanie i c.w.u, nabić bufor, potem dać potworowi pospać, a ponownie obudzić go dopiero wtedy, gdy bufor wyzionie ducha :rolleyes:

No i pytanie, jaki kocioł. Optuję za opalanym węglem kotłem dolnospalającym. Kocioł w rozmiarach 18 - 25kW. Po paru dniach lektury (i zaliczeniu wystawy) wybór zawęziłem do następujących kotłów (kolejność przypadkowa):

Viadrus Hercules U24

Atmos AC25S

Dakon DOR

Junkers Supraclass S

Buderus Logano S 111

Taurus TUR

Protech STK

Zębiec KWKD

Zębiec KDU

HEF MAT

HEF

Kalvis 2

Cichewicz Logica

Cichewicz Ultima S

Cichewicz Ultima II

Cichewicz Vespa

Irleh Plus

Na razie ze wskazaniem na Herculesa U24 (duża w tym zasługa forumowicza a-w). Uwagę zwróciłem też na Dakona (Buderus, Junkers). Poza tym ostatnio wpadł mi w oko Atmos AC25S zgazowujący węgiel kamienny. Trochę zafascynował mnie ten kocioł. Na początku poszukiwań napalony byłem na kotły na gaz drzewny (Vigas, Atmos), ale wybiłem je sobie z głowy z uwagi na problemy z opałem (miejsce, sezonowanie). Nie znalazłem jeszcze na necie relacji z użytkowania tego kotła. Wszelkie informacje na temat jego eksploatacji byłyby niezwykle cenne. Co do reszty nie mam zdania. Przy wyborze kotła najważniejsze dla mnie są - relacja jakość/cena, prostota obsługi, wydajność i żywotność. Nie obraziłbym się też, gdyby kocioł gwarantował utrzymanie w kotłowni względnej czystości. Z tego względu trochę obawiam się kotłów z górnymi drzwiczkami zasypowymi (stąd mój dylemat z Dakonem), i tych wszelkich mylących drzwiczki zasypowe z kominem. Mógłby też nie obrażać się, i łyknąć razem z węglem trochę gorszego asortymentu (miał, drzewo, trociny, węgiel brunatny). Liczę na konkretne porady pozwalające mi zawęzić pole poszukiwań.

Opublikowano

No i dylematy wciąż większe. Wyczytałem w instrukcji, że maksymalna temperatura dla U24 to 85C. No i jak tu nagrzać bufor ??? Dla takiego Dakona to 95 C. Tylko, czy nie zakopci mi kotłowni ???