pepen3 Opublikowano 11 Kwietnia 2010 #1 Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Proszę Wszystkich o ocenę i wskazówki załączonego schematu instalacji CO.Z góry wszystkim dziękuję SCHEMAT__2_.zip Cytuj
Kadafi Opublikowano 11 Kwietnia 2010 #2 Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Fachowcem nie jetem ale wygląda OK - nie widać jakiś błędów. Można dać też przed pompę cwu filtr jak jest przy CO. Cytuj
pepen3 Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Autor #3 Opublikowano 11 Kwietnia 2010 zastanawiam się tylko czy obejście( by-pass) który ja chcę dać na obiegu pompy cwu jest poprawny? bo większość schematów ma go na obiegu grzejnikowym Cytuj
grzeg Opublikowano 11 Kwietnia 2010 #4 Opublikowano 11 Kwietnia 2010 witam.zawór róznicowy montuje po to aby w sytuacjach awaryjnych zadziałała grawitacja.przy twoim układzie grzejnikowym szanse na nią są marne.przelew przy naczyniu żle wpięty(za wysoko).tam gdzie schodzisz zasilaniem w dół dałbym odpowietrznik Cytuj
pepen3 Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Autor #5 Opublikowano 11 Kwietnia 2010 ok.właśnie tak myślałem i dlatego dałem obejście pompy wymiennika cwu bo tam jest jakaś szansa na to że pójdzie grawitacyjnie (chociaż obieg b.krótki) jakieś 3 metry na poddasze A co myślisz o średnicach rur to znaczy tak: wyjście z pieca,zawór 4D i,zasilanie rozdzielaczy i pion na poddasze 1".Czy tak będzie dobrze? ps.Dzięki za odpowiedź Cytuj
yozik Opublikowano 11 Kwietnia 2010 #6 Opublikowano 11 Kwietnia 2010 A co będzie jak sobie porządnie napalisz w piecu a wyłączą prąd?(!!!). Cytuj
pepen3 Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Autor #7 Opublikowano 11 Kwietnia 2010 mam zamiar założyć coś takiego-patrz załącznik Nowy_Dokument_programu_Microsoft_Word___2_.doc Cytuj
pepen3 Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Autor #9 Opublikowano 11 Kwietnia 2010 To się zagotuje ;) Ale może nie będzie tak źle? A tak poważnie to co Ty byś mi zaproponował? Cytuj
yozik Opublikowano 11 Kwietnia 2010 #10 Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Proponowałbym przynajmniej części instalacji zapewnić możliwość pracy grawitacyjnej. Może nieco komplikuje to układ ale masz jakieś zabezpieczenie i pewność że jak np. padnie trafo-stacja ( jak tej zimy u mojego wujaszka - od piątku do poniedziałku wieczorem nie było prądu ) to Ci tyłek nie przymarznie do stołka. Cytuj
pepen3 Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Autor #11 Opublikowano 11 Kwietnia 2010 U mnie niestety obieg co nie pójdzie grawitacyjnie ;) jeżeli już to na zbiornik cwu dlatego tam jest obejście pompy. A poza tym co myślisz o tym schemacie? Cytuj
JarekLub Opublikowano 11 Kwietnia 2010 #12 Opublikowano 11 Kwietnia 2010 a po co 3 pompy ? I jaki planujesz kociołek z podajnikiem czy zasypowy? Cytuj
yozik Opublikowano 11 Kwietnia 2010 #13 Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Schemat O.K. tylko bojler podłącz bezpośrednio przy piecu przed ewentualnymi przewężeniami, zawór 4-D przynajmniej 5/4. obieg kotłowy nim. 28-Cu. Cytuj
pepen3 Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Autor #14 Opublikowano 11 Kwietnia 2010 A zawór 4d to jakiej firmy proponujesz?Ja zastanawiałem się nad honeywelem V5442A ale na ich stronce podają że do instalacji z podłogówką jest on niezalecany a proponują V5442G .Nie wiem czym się one różnią bo dane techniczne mają takie same(tylko kolor inny ;) Może Ty wiesz? Cytuj
pepen3 Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Autor #15 Opublikowano 11 Kwietnia 2010 a po co 3 pompy ?I jaki planujesz kociołek z podajnikiem czy zasypowy? niestety z braku środków ;) zasypowy Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi