Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zastanawiam się tylko czy obejście( by-pass) który ja chcę dać na obiegu pompy cwu jest poprawny? bo większość schematów ma go na obiegu grzejnikowym

Opublikowano

witam.zawór róznicowy montuje po to aby w sytuacjach awaryjnych zadziałała grawitacja.przy twoim układzie grzejnikowym szanse na nią są marne.przelew przy naczyniu żle wpięty(za wysoko).tam gdzie schodzisz zasilaniem w dół dałbym odpowietrznik

Opublikowano

ok.właśnie tak myślałem i dlatego dałem obejście pompy wymiennika cwu bo tam jest jakaś szansa na to że pójdzie grawitacyjnie (chociaż obieg b.krótki) jakieś 3 metry na poddasze

A co myślisz o średnicach rur to znaczy tak: wyjście z pieca,zawór 4D i,zasilanie rozdzielaczy i pion na poddasze 1".Czy tak będzie dobrze?

ps.Dzięki za odpowiedź

Opublikowano

Proponowałbym przynajmniej części instalacji zapewnić możliwość pracy grawitacyjnej. Może nieco komplikuje to układ ale masz jakieś zabezpieczenie i pewność że jak np. padnie trafo-stacja ( jak tej zimy u mojego wujaszka - od piątku do poniedziałku wieczorem nie było prądu ) to Ci tyłek nie przymarznie do stołka.

Opublikowano

U mnie niestety obieg co nie pójdzie grawitacyjnie ;) jeżeli już to na zbiornik cwu dlatego tam jest obejście pompy.

A poza tym co myślisz o tym schemacie?

Opublikowano

a po co 3 pompy ?

I jaki planujesz kociołek z podajnikiem czy zasypowy?

Opublikowano

A zawór 4d to jakiej firmy proponujesz?Ja zastanawiałem się nad honeywelem V5442A ale na ich stronce podają że do instalacji z podłogówką jest on niezalecany a proponują V5442G .Nie wiem czym się one różnią bo dane techniczne mają takie same(tylko kolor inny ;) Może Ty wiesz?