aTomek Opublikowano 5 Kwietnia 2010 #1 Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Witam, jestem szczęśliwym użytkownikiem działającej (na razie ;) ) instalacji CO. Moja instalacja zasilana jest kotłem węglowym DAKON DOR-24 z którego wyprowadzone mam zasilanie na 2 pietra budynku. Na każdym piętrze mam zainstalowany rozdzielacz, z którego podłogą mam rozprowadzone rury zasilające do poszczególnych grzejników. Aktualnie jestem na etapie przygotowania się do wykonania instalacji ogrzewania podłogowego (20 m.kw.) na parterze i tu zwracam się do Was z prośbą o rozwianie kilku moich wątpliwości. Na zdjęciu poniżej zamieszczam zdjęcie jednego z moich rozdzielaczy: Znajduje się on na parterze budynku. Instalator, który wykonywał mi instalację założył 2 zawory RTL firmy Heimeier i planował dać 2 obwody podłogówki, po 10 m.kw. Miało to pięknie działać, ale czytając Wasze wypowiedzi i uwzględniając fakt, że w czasie dużych mrozów temperatura wody trafiającej na zasilanie wynosi niejednokrotnie około 75 stopni postanowiłem oszczędzić podłogówce "przegrzania" i zainstalować oddzielny układ mieszający. Wybierałem pomiędzy dwoma rozwiązaniami mieszaczy czyli: oraz i wybrałem rozwiązanie z pierwszego zdjęcia. Teraz zaczynają się "schody" i proszę o odpowiedzi na klika pytań: 1. Czy zasilanie i powrót układu mieszającego mogę pociągnąć bezpośrednio z rozdzielaczy, z punktów które opisałem? Zawory RTL oczywiście usunę i ich nie będzie w mojej instalacji. Doprowadzenie było by wykonane rurą miedzianą miękką fi15 albo fi18 (dam ze zwoju bo nie chcę mieć łączeń w wylewce). A może muszę ciągnąć z kotłowni oddzielne rury do zasilania rozdzielacza? 2. Jakiej firmy wybrać zawór mieszający? TZM ESBE (AFRISO) VTA320 http://www.esbe.pl/subpage.php?id=2&x=1 czy może HONEYWELL TM50 albo TM200 http://europe.hbc.honeywell.com/poland/ecatdata/pg_tm50.html W jedynym sklepie w moim mieście posiadającym takie zawory facet mówi, że HONEYWELL jest lepszy. A Wy co myślicie? Dobrze kombinuję, czy może błądzę? Liczę na "sprowadzenie na właściwą drogę". Pozdrawiam Tomek Cytuj
aTomek Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Autor #2 Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Dodaję jeszcze jedną informację - z kotła do rozdzielaczy woda w mojej instalacji jest dostarczana rurą miedzianą fi28. Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 8 Kwietnia 2010 #3 Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Wszystko zależny od tego czy ilość wody do rozdzielaczy jest wystarczająca. Inaczej pojawi się szum w instalacji. Moze jednak lepiej byłoby pociągnąć nowe rurki z kotłowni. Co do zaworów, HONEYWELL , ale to niewielka różnica. Cytuj
aTomek Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Autor #4 Opublikowano 8 Kwietnia 2010 guitar - bardzo dziękuję za odpowiedź. Ratujesz mi życie ;) bo za jakiś miesiąc muszę zrobić wylewki i do tego czasu podłogówka ma być gotowa. Mam kolejny pomysł. Zerknijcie na załączone zdjęcie i napiszcie, co myślicie. Jeśli wskazane jest doprowadzenie oddzielnych rur zasilających instalację ogrzewania podłogowego, to czy można pompę i zawór mieszający zostawić w kotłowni a same rozdzielacze dać w mieszkaniu? Zaletą takiego rozwiązania będzie mniejsza skrzynka (nie musi być w niej miejsca na pompę i zawór) oraz cisza (nie będzie słychać w mieszkaniu pracującej pompy). Zawór i pompa w takim rozwiązaniu będą około 2 metrów od rozdzielacza (w piwnicy a rozdzielacz na parterze budynku). Drugie pytanie brzmi: jaka grubość rur potrzebna jest do zasilania rozdzielaczy podłogówki? Trzeba dać fi28 tak, jak na rozdzielacze kaloryferów, czy mogą być cieńsze? Pozdrawiam Tomek Cytuj
orzech1976 Opublikowano 8 Kwietnia 2010 #5 Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Możesz zestaw mieszający zrobić w kotłowni Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi