Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość berthold61
Opublikowano

Dlaczego ja w tauronie mam 67 groszy ? w taryfie nocnej pewnie mniej ale nie wiem , tylko to co jest teraz to za dwa tygodnie zniknie i tania taryfa będzie tylko przez 7 godzin na dobę a kto i w czym zgromadzi w 7 godzin energię na całą dobę ?

Opublikowano

To co jest w cennikach a w rzeczywistości potrafi odbiegać. Np jak internet brałem w Play mobilny kupiłem sobie nielimitowany ale chyba tylko w nazwie bo w regulaminie jest że po wykorzystaniu 100GB spada prędkość do takiej że nie ma neta a przy kupnie nikt o takim czymś nie wspominał. Zapewne z prądem to samo wszystko wcisną aby sprzedać a niektórzy to łykają

Opublikowano

To, że nie zrozumiałeś umowy na internet nie znaczy, że Tauron oszukuje w cennikach. Jest taka taryfa i koniec, zatwierdza ją urząd. Wciskają? Łykaj? Rany boskie, w jakim świecie ty żyjesz. 

Opublikowano (edytowane)

Jak podpisywałem umowę na nowo postawiony dom pytali się mnie jaką pan chce taryfę po 24 grosze za kW/h przez cały czas czy może godzinowa np (bo nie pamiętam) 17gr i 32gr w tych i tych godzinach , nie mówiąc o tym że koszt całkowity energii wynosi nie 24gr jak mówili tylko 51 jak pisałem wcześniej, więc nie wierzę we wszystko co piszą bez czytania regulaminu. A z tym internetem to i tak wiedziałem wybierając najbardziej korzystna sieć dla mnie, tylko chciałem pokazać że ludzie sprzedający dany produkt lub ulotki robią nas w ***

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie używać wulgaryzmów
Opublikowano

Pewnie się ze mnie nabijasz, bo nie wierzę, że nie potrafisz dodać 2 składników, choć Tauron pisze jak byk na zalinkowanej stronie "Aby otrzymać całkowity koszt zakupu należy do podanych cen i stawek dodać stawki dystrybucyjne".

Podaję ostateczną cenę brutto energii [gr/kWg] w taryfach:

- G11 - 51,5 

- G12 - 27 w nocy, 60 w dzień

- G12w - 24,9 w nocy i weekend, 68 w dzień.

Opublikowano

Bo z linku który dałeś u mnie jest co innego bo po wejściu na stronę z lokalizacji mojej pobrał dane i jest napisane że w mojej okolicy nie jest dostępna oferta więc już się nie zagłębiałem dalej co tam sobie piszą

Opublikowano

Załóżmy że faktycznie u Ciebie jest taka cena to mój dom według projektu energochłonnego ma 14500 kWh wychodziło by 4000zl jakoś wydaje mi się że wyszło by sporo drożej ale raczej się nigdy nie przekonam.

Opublikowano (edytowane)

Projekt projektem - jest 7 grudnia, a u mnie nie było ani jednego dnia mrozu. W tej chwili +8C i pełne słońce praży w okna.

Edytowane przez HarryH
Opublikowano

Mam znajomego co ma gaz ziemny teraz będzie jego 3 zima dużo bardziej zainwestował w ocieplenie 130m² domu i wyszło mu rok temu 1700zl na gaz bo pierwszej zimy 2200 ale dom nie wygrzany pierwsza zima nie ma co liczyć. A gaz jest tańszym rozwiązaniem od prądu

Opublikowano

Nie jest w małym domu, porownaj koszty instaacji,projektów,komina,serwisów.

Opublikowano

No to z drugiej strony - gdybym potrzebował 7 k na dom 210 m, to spaliłbym w górniaku jakieś 7kW*24h*195dni/5kWh=6,5 tony węgla. a spaliłem poniżej 2. Z kolei 2 tony to 10 000 kWh, czyli w prądzie G12 2700 PLN (grzałka, a nie pompa ciepła). Za 700 PLN/rok naprawdę nie mam ochoty pławić się w tym rakotwórczym syfie.

Harry zjechałeś trochę na OT, wyjaśnij Ki o co chodzi w tym wątku? Spaliłbyś a spaliłeś......

Opublikowano

Ponieważ spaliłem 2t, to znaczy, że średnioroczna moc mojego ogrzewania jest grubo poniżej 2kW/ dom 210m2. Gdybym potrzebował 7kW, spaliłbym aż 6,5 t węgla, a tyle nie zużyw się nawet w zawilgoconych ruderach, bez ocieplenia i szczelnych okien.

Z tego wynika, że nawet kocioł 7kW jest za duży do domu 210 m2 i będą z nim problemy, sporo spali itd. 

Z drugiej strony zauważam, że pozyskanie kWh z prądu jest tylko o ok. 7 gr droższe, niż z węgla. To niby o 1/3 więcej, ale nie trzeba kupować kotła, komina i przede wszystkim babrać się w tym całym syfie. Na prądzie nikt cię też nie oszuka (a  w węglu rżną na wadze, wodzie, kamieniach i piachu itd).  Cena energii z gazu płynnego i oleju opałowego jest z kolei wyższa, niż prądu. Gaz ziemny jest pośrodku między węglem, a prądem, ale na moim zadupiu go nie ma i nie będzie. Do tego musiałbym wymienic komin i kaloryfery, piec też parę groszy kosztuje, zatem nie dożyję zwrotu z inwestycji.

Gość berthold61
Opublikowano

Ale ja nie o sorosu chociaż gnida tylko o całkiem nowej taryfie specjalnie tworzonej do celów tylko i wyłącznie grzewczych taryfa G13 jak ona wejdzie to podobno mają znikać inne , w tej G13 mają być super totalnie  niskie ceny ale cały ten cyrk rozchodzi się o to że będzie okienko nocne tylko 7 godzin , a wekendy tanie też mają zniknąć oraz popołudniowe  sprawa już toczy się od kilku miesięcy , ma być wprowadzana po nowym roku , ty lepiej tyle nie politykuj

tylko kto zgromadzi w ciągu 7 godzin tyle energi aby grzać 24 godziny ?

Opublikowano (edytowane)

Ale ja mówię o G12, którą miałem już za Gierka:-) (tu się gubię, czy to postać pozytywna). Ta trwa 8h w nocy i 2h w dzień.

Edytowane przez HarryH
Gość berthold61
Opublikowano (edytowane)

wiem o czym gadasz tylko sęk w tym że niedługo wszystko ma się zmienić http://tvn24bis.pl/z-kraju,74/nowa-taryfa-za-korzystanie-z-energii-elektrycznej-w-nocy-projekt-me,790630.html

w necie już jest piekło z tego powodu że mają zniknąć te okienka dzienne i zamiast jak było od 22 do 6 to ma być krócej

tu jest nawijka o tym http://forum.muratordom.pl/showthread.php?334458-Nowa-taryfa-dla-ogrzewaj%C4%85cych-si%C4%99-pr%C4%85dem-mo%C5%BCe-wejdzie-w-%C5%BCycie&highlight=nowe+taryfy

Edytowane przez berthold61
Opublikowano

Nawijka o milionie samochodów elektrycznych i dronach też jest :-) Ja już jestem przygotowany na zmiany w krajowej energetyce, obserwowałem w Tybecie proces palenia krowimi plackami.

Opublikowano (edytowane)

Hary opanuj się bo herezje piszesz . Troszeczkę Ci się zera przed przecinkiem pogubiły albo się w jednostkach walnąłeś . Dokładnie z

1kg węgla 26 MJ po 1 x 1000 pln masz 7,2 kWh energii

1 pln za 1kg  węgla żeby łatwo liczyć . 

7,2 kwh x 0,51 pln za 1 kWh = 3,672 pln  ( przesył to połowa tej kwoty którą należy doliczyć procentowo do każdej kWh  w  innej taryfie)

Cena za przesył jest inna w zależności od regionu En .

https://www.jednostek-miary.info/przelicznik-jednostek.php?typ=energii żeby Ci się dobrze liczyło 

Sam bym chciał grzać prądem ale cena powala .

Tak na marginesie to wątek o kotle a nie cenach energii 

Edytowane przez mac65
Opublikowano

Masz kocioł węglowy ze sprawnością 100%? 

Kocioł węglowy z wątku niech ma średnioroczna max 50% (a w tym zębcu męczonym na minimalnej mocy to po prostu nieosiągalne) i już masz kolego 20 groszy /kWh. 

Poza tym ogrzewanie elektryczne odpalasz , gdy jest potrzebne i wyłaczasz, gdy jest zbedne. Wyłaczysz Zębca?

A ile kosztuje prąd w G12 to juz mi się nie chce pisać po raz n-ty w tym  wątku, już nawet linkowałem stronę Tauronu ale wszystko krew w piach.... 

Opublikowano (edytowane)

Masz rację tego zębca nie wyłączysz jak żarówki , masz rację ma marna sprawność  i ja to wszystko wiem i wiem że zamiast spalać ten węgiel w skrajnie prowizorycznym palenisku jakim jest kocioł GS powinno się go wysłać do koksowni , odzyskać z niego gaz którym bym grzał w kotle gazowym a koks sprzedać biednym których nie stać na kocioł X klasy ( totalna ściema ) niech przynajmniej nie kopcą a palą w miarę czysto koksem albo spalić w elektrociepłowni robiąc z niego prąd i ciepło  . No i robi się 300 % zarobku na tonie węgla . 

Edytowane przez mac65