Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam zapytanie posiadam piec na paliwo stałe jest zamontowany zawór 4 drogowy .Zastanawiam się nad zamontowaniem siłownika z zestawem pogodowym tylko nie wiem jak to będzie chodzić czy ktoś ma taki zestaw zamontowany .Jaki jest pliorytet sterownika nadzór powrotu pieca czy regulacja temperatury .Proszę opodpowiedzi

Opublikowano

Witam

W moim sterowniku który ma tzw.funkcję pogodową i steruje siłownikiem na zaworze temp. wody

powrotnej c.o i temp. ochronna kotła jest najważniejsza.Jeżeli obie nie osiągaja ustawionych wartości

to silownik zamyka zawór.

Pozdrawiam

Opublikowano
Witam

W moim sterowniku który ma tzw.funkcję pogodową i steruje siłownikiem na zaworze temp. wody

powrotnej c.o i temp. ochronna kotła jest najważniejsza.Jeżeli obie nie osiągaja ustawionych wartości

to silownik zamyka zawór.

Pozdrawiam

dziękuje kolego mam pytanko czy jest sen inwestować w automatykę i czy ci się to sprawdza w dużych mrozach

Opublikowano

Sens jest taki, że nie musisz biegać do kotłowni i ręcznie przestawiać tego zaworu (dzień, noc, zimniej, cieplej, wiatr, bezwietrznie itp itd).

Automatyka zrobi to za Ciebie i najczęściej bez pudła (a nie na pałę, jak to ręcznie się robi).

Dodam jeszcze, że z taką pogodówką należy spiąć jeszcze termostat pokojowy (chyba, że wykosztowałeś się niepotrzebnie na termostaty grzejnikowe).

Pozdrawiam.

Opublikowano

WITAM MAM ZAŁOŻONE GŁOWICE TERMOSTATYCZNE ALE CHYBA JAK ZAŁOŻE TERMOSTAT POKOJOWY W SALONIE NIE JEST TO DUŻY KOSZT MYŚLĘ ŻE SIĘ OPŁACI Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA PODPOWIEDZ I ZA OPINIĘ POZDRAWIAM

Opublikowano
dziękuje kolego mam pytanko czy jest sen inwestować w automatykę i czy ci się to sprawdza w dużych mrozach

To jest mój pierwszy sezon z nowym kotłem sterowanym pogodówką i pracujacym w strefach czasowych.

Pogodówka z czujnikiem wewnętrznym,to wazne.Instalacja starego typu tzn. grube rury,grzejniki

stalowe bez termostatów.I ogólnie sprawdza się bo w wyznaczonych czasie mam temp.zblizoną do

nastawionej.Napisałem ''zbliżona'' bo dokładność i szybkość regulacji jest wolniejsza niż np. w kotłach

gazowych czy olejowych.Wynika to z małej sprawności i dużej bezwładnosci cieplnej kotłów weglowych.

Plusem też jest mniejsze zużycie opału.Nie wiem jak duży wpływ ma na to pogodówka ale na pewno

strefa czasowa pomaga w ekonomicznym ogrzewaniu.

Opublikowano

Sterowanie pogodowe ma duże znaczenie zwłaszcza przy ogrzewaniu podłogowym, które ma bardzo duża bezwładność i wtedy pogodówka sprawdza się bardzo dobrze gdyż odpowiednio wcześniej koryguje temperaturę czynnika grzewczego. Mam u siebie ogrzewanie pogodowe bez sterownika pokojowego z zaworami termostatycznymi na grzejnikach i ogrzewanie sprawdza sie bardzo dobrze przez cały czas mam jednakową temperturę w domu, polecam takie rozwiązanie, u mnie mam priorytet ochrony powrotu a piec mam z pewnym zapasem mocy i bez najmniejszego problemu utrzymuje zawsze zadaną temperaturę, a ta zima była najlepsza do sprawdzenia ogrzewania

Opublikowano

WITAM man 100m podłogówki grzejniki , termostaty chula spoko ale nie chce poświęcać dużo czasu na regulowaniu temperatury dlatego po waszej opini i doświadczeniu załorzę automatykę na pewno

Opublikowano

To samo daja termostaty + 4D . Przeciez i tak każdy z was 3-5 razy dziennie biega do swojego reaktora chemicznego więc ręczna regulacja to frajda.

Ale-- z wiekiem chłopców zmienia sie cena zabawek.

Wg. mnie jeżeli cel uświęca środki to "złotym środkiem " jest:

1. kociołek z podajnikiem

2. zaworek term. 3d na powrocie [zabezpiecza t.powrotu]

3. zaworki termost. na każdym grzejniku

4. pierniczyc nocne obniżenie temperatury itp.

5. termostaty utrzymaja temp. niezależnie od siły i kierunku wiatru we wszystkich pokojach.

--ale nie ma zabawy w kręcenie gałkami

Hej!