Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ogrzewanie Wody Latem - W Tym Jestem Zielony

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jako że ubiegłego lata poszły wszystkie deski, worki po cemencie, paletki, etc, powoli przymierzam się do tematu grzania non stop również latem w miałowcu na wodę ciepłą. W związku z tym mam kilka pytań. Może ktoś z Państwa ma to zagadnienie już rozpracowane a więc:

- jak długo powinien wytrzymać jeden zasyp 60kg

- jaka powinna być utrzymywana temperatura na piecu obecnie zimą 50 - 55

- Czy piec zasypywać normalnie tak jak zimą na maksa pod samą górę?

- Co gdy np na drugi dzień po rozpaleniu pieca na dwa dni wyjadę z rodziną czy wyłączyć piec - jeśli tak to po powrocie co zrobić czy rozpali się samoistnie po puszczeniu wentylatora i dołożeniu płomienia?

- czy na lato miał powinien być bardziej moczony czy mniej czy nie ma to znaczenia /obecnie zraszam go nieznacznie wodą/.

Jaki zawór bezpieczeństwa byście mi Państwo zaproponowali - w lato jest się częściej poza domem i wolę żeby coś jeszcze pilnowało instalacji.

Dziękuję za informacje i pozdrawiam Maciej

Opublikowano

dlaczego miałoby gotować wodę?przecież za utrzymywanie żądanej temp. kotła odpowiada sterownik, co najwyżej kocioł będzie łapał trochę wyższą temp. niż zadana.jak wyłączysz kocioł i wyjedziesz na dwa dni to raczej zgaśnie.

maciulek,zamiast się rozwodzić na forum po prostu spróbuj i podziel się wynikami.

Opublikowano

Dlatego, że jak wsypiesz 60 kg miału i to zapalisz, to żeby nie zgasło samoczynnie, to musi się "złapać". A to złapanie przy tych rozmiarach kotła (wnioskuje, że to 20-25 kW co najmniej) daje taką energię, że na krótkim obwodzie (obawiam się) zagotuje w pi.du :)

Oby nie.

Ja bym takie doświadczenie zrobił tak:

1. Normalnie nałożyć te 60 kg

2. Zamknąć obwód c.o. (jak na lato)

3. Zajarać i czekać co się stanie trzymając rękę na pulsie czyli 4 punkt

4. Jak dojdzie temp. do 85-90 stopni należy szybko otworzyć obwód c.o. i zapuścic jego pompę.

Na początek można spróbować z 20 kg, ale wtedy kocioł jest jeszcze mocniejszy i szybcie zagotuje.

Opublikowano

I testament!!!!!! Napisz testament!

Zagotuje albo zdechnie! I nie zamykaj obwodu CO , wyłącz pompę na sterowniku; w razie"W" po wyżej 85 stC samo włączy pompe CO . A przynajmniej powinno.

Ponadto jadąc na 1/3 gwizdka zasyfisz komin itd. 3/4 doby będzie sie tylko dusić.

Przy tłokowcach to nie problem. Ale kombinuj, opisz, będziemy mądrzejśi.

Hej!

[ i podpiszcie się na dole co za kociołek macie to ułatwi komunikację - tak jak u mnie "tłoczek Stalmark 17" domyślnie miałowiec. }

Opublikowano

Ja posiadam tłokowca z Pleszewa KTM 20 kw i latem spalałem ok 150 kg groszku miesięcznie na samo CWU!!! Czy to dużo czy mało???? Ten sezon chcę spróbować owies ale nie wiem czy podoła!!! Proszę o podpowiedzi jeśli ktoś zna temat!!! Pozdrawiam

Opublikowano

150kg/miesiąc na samo CWU - w moim przypadku standard (2 lubiące się chlapać osoby) :)

Na temat owsa - nie znam się nie próbowałem - sąsiad walczył przez zimę w zasypowcu - troszkę mu komin przysyfiło, ale działa.

Opublikowano
Zagotuje albo zdechnie! I nie zamykaj obwodu CO , wyłącz pompę na sterowniku; w razie"W" po wyżej 85 stC samo włączy pompe CO . A przynajmniej powinno.

Bez zamykania c.o. to już nie będzie to samo.

:)

[tylko przećwicz wcześniej jego sprawne otwieranie, bo inaczej, jak napisał kol. Baca - testament]

Hej!

Opublikowano
Ja posiadam tłokowca z Pleszewa KTM 20 kw i latem spalałem ok 150 kg groszku miesięcznie na samo CWU!!! Czy to dużo czy mało???? Ten sezon chcę spróbować owies ale nie wiem czy podoła!!! Proszę o podpowiedzi jeśli ktoś zna temat!!! Pozdrawiam

Ja palę miałem i latem spalam na ogrzanie samego bojlera około 200 kg na miesiąc a mam chyba ten sam piec mianowicie ktm 25 kw z firmy Grobelny. paliłem również owsem i pali się bez problemu, lecz zużycie w kg około dwa razy większe a objetościowo jest to około cztery razy więcej niż miału czy ekogroszku. Przy paleniu suchym owsem piec bez problemu osiaga temperaturę, lecz dostałem troche wilgotnego lekko spleśniałego owsa i nie chciał się wcale palić piec gasł i nie osiągał temperatury, przy suchym owsie jest ok lecz jak dla mnie nie kalkuluje się ze względu na ceny w moim rejonie