Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

1.Kupiłem ostatnio (piątek) nowy piec do CO nie chciałem ale musiałem ponieważ stary odmówił posłuszeństwa i miał przecieki nie do zlikwidowania . Kupiłem piec firmy PER-EKO KSW 24 PLUS

Narazie uczę się w nim palić ( piec ze sterownikiem i nadmuchem zainstalowanym na dole ) ale mam problem ze przy dokładaniu opału strasznie mi dymi do wewnątrz kotłowni . Stary piec strasznie zaklejał mi komin i pewnie kolejna wizyta kominiarza na dniach się przyda.

2.Druga sprawa to sterownik wiem że każdy musi dostosować ustawienia do swoich warunków ale mam pytanie czy dmuchawa na Maxa (10 w skali od 1 do 10 ) ustawiona to lepiej niż na przykład 6-8

Opublikowano
  szkodniczek napisał(a):
Kupiłem piec firmy PER-EKO KSW 24 PLUS

Czy konsultowałeś swój zakup na forum lub wśród znajomych?

Twoje pieniądze Twój wybór. Ja bym takiego kotła nie kupił, bo jest to kocioł górny.

szkodniczek napisał(a):
Druga sprawa to sterownik wiem że każdy musi dostosować ustawienia do swoich warunków ale mam pytanie czy dmuchawa na Maxa (10 w skali od 1 do 10 ) ustawiona to lepiej niż na przykład 6-8

Dmuchawy stosowane w kotłach dają za dużo powietrza do kotła w stosunku do potrzeb.

Ja bym ustawił 2 - 4.

Opublikowano
  szkodniczek napisał(a):
Witam

1.Kupiłem ostatnio (piątek) nowy piec do CO nie chciałem ale musiałem ponieważ stary odmówił posłuszeństwa i miał przecieki nie do zlikwidowania . Kupiłem piec firmy PER-EKO KSW 24 PLUS

Narazie uczę się w nim palić ( piec ze sterownikiem i nadmuchem zainstalowanym na dole ) ale mam problem ze przy dokładaniu opału strasznie mi dymi do wewnątrz kotłowni . Stary piec strasznie zaklejał mi komin i pewnie kolejna wizyta kominiarza na dniach się przyda.

2.Druga sprawa to sterownik wiem że każdy musi dostosować ustawienia do swoich warunków ale mam pytanie czy dmuchawa na Maxa (10 w skali od 1 do 10 ) ustawiona to lepiej niż na przykład 6-8

Przypuszczam ze i ten ''piec'' bedzie zaklejal Twoj komin i samego siebie.

Pierwsze co powinienes zrobic, to zlikwidowac dmuchawe i zamontowac miarkownik. Dodatkowo powietrze wtorne nad wsad bedzie wymagane.

W tym temacie zostalo juz powiedziane wszystko. Poczytaj pare watkow typu: zarosniety komin, cieknie z pieca itp.

Jezeli bedziesz mial watpliwosci, to pisz

Opublikowano

Dlaczego mam usunąć wentylator właśnie wcześniej oglądałem taki piec u wujka który jest bardzo zadowolony z tego jak sie on sparwuje a i na forum znalazłem tyle samo opini dobrych jak i złych .

1. Co znaczy " górny " chodzi o górno kanałowy czy o górne spalanie ??

2. Dodatkowo powietrze wtorne nad wsad bedzie wymagane co to znaczy ?? Sorry ale miałem przez 9 lat ZEBCA i nie było problemów no chyba że to iż na piecu zazwyczj nie była za wysoka temperatura i myśle że to było winą tego zalepiania komina pozatym komin ma około 13-14 netrówa na długości 7-8 metrów jest zimny (nie ogrzewany i nie ocieplony strych )

Opublikowano

Wyczyść najpierw komin. Z wentylatorem zacznij od niskich obrotów. Obserwuj płomień.Może też być konieczne przysłonięcie wentylatora (jeśli ma taka opcję). Trochę to potrwa nim ustawisz wszystko właściwie.

Opublikowano
  szkodniczek napisał(a):
1. Co znaczy " górny " chodzi o górno kanałowy czy o górne spalanie ??

Tu zobacz czym się różni kocioł dolny od kotła górnego

https://forum.info-ogrzewanie.pl/index.php?...ic=4414&hl=

A ten Zębiec to jaką miał moc?

Opublikowano

Zebiec miał 21KW , może ja podam jaki metraż mam 170 metrów na dole z czego 35 metrów nie ogrzewam na razie od następnej jesieni już będzie ogrzewane no i nie ogrzewany narazie strych też około 160 metrów po zagospodarowaniu będzie mniej z około 130 m a na dole w pomieszczeniu którego na razie nie ogrzewam (na być salon) będzie jeszcze kominek.

Zebiec był ok ale otwór na drzewo był bardzo mały i nieporeczny przez kanały dymowe .

Nadminie ze pale drewnem i węglem ze wskazaniem na drewno ale wiem ze w tym piecu moge palić wszysko z miałem i owsem nawet

Opublikowano

Mam taki kocioł (18 kW).

Kupiłem go 5 lat temu bo .... miałem blisko.

Więcej zalet nie stwierdziłem.

Ten kocioł ma bardzo krótki wymiennik (a jednocześnie dosyć luźny) - może w sumie 70 cm. Więc do drewna (paliwo długopłomieniowe) się nie nadaje.

Dmuchawa jest mocno przewymiarowana - trzeba ją mocno dławić.

Brak doprowadzenia powietrza wtórnego. W połączeniu z umiejscowieniem dmuchawy w popielniku uniemożliwia to palenie miałem. Być może wstawienie jakichś kątowników napowietrzających (namiastka pow. wtórnego) mogłoby coś poprawić.

I kwiatek w instrukcji: rozpalić na ruszcie i zasypać węglem :unsure:

Zadyma gwarantowana.

Ja swój przerobiłem. Dmuchawa poszła w kąt. Powietrzem głównym steruje miarkownik. Powietrze wtórne podawane przez kierownicę powietrza wtórnego nad opał. Zapalam wsad od góry.

Opublikowano

Wiem że samym miałem to się w nim nie da palić ale moZna mieszac drzewo z weglek lub drzewo z miałem ale czemu wyrzucac odrazu nadmuch pocoś go wkońcu założyli .

A palenie od góry wegla chyba nie jest nie możliwe bo pamietam jak u mnie w domu jakies 25 lat temu ojciec wprowadził taką metode w zwykłym piecu i dopwietrze było doprowadzane przez drzwiczki od popielnika wiec w sumie nia ma różnicy tylko taka ze tu mozna regulowac dopływ powietrza albo ja sie nie znam na piecach .

Opublikowano

Do szkodniczek:

Przerabialem palenie drewna z dmuchawa na poczatku sezonu. Kociol wytwarzal spore ilosc smoly jak i smrod smoly w calej kotlowni. Dzieki temu formu dowiedzialem sie, ze drewno najlepiej jes spalac przy zachowaniu naturalnego ciagu.

Mysle, ze z czasem sam sie przekonasz.

Ps. Ostatnio widzialem kociol znajomeg do spalania drewna, jest to dolniak z dmuchawa u gory (niewypalony produkt firmy z pleszewa). Mimo tego, ze dolniak, bez smoly sie nie obeszlo. Znajomy znalazl zloty srodek (sadpal) i jakos tam mu to smiga. Chwali sie ze dwa rzy na dobe zaladowuje.

Opublikowano

Po dzisiejszej nocy i wczorajszym wieczorze w w piwnicy mogę powiedzieć ze już jest lepiej tylko teraz mam jeden problem z pompą CO .Według sterownika załącza się ona przy temperaturze 30 stopni i przy tylu też się wyłącza . A ja bym chciał żeby to było 40 -45 stopni ale w sterowniku nie można tego przestawić .

Ale wymyśliłem sobie że pod kabel który idzie od sterownika do pompy podłącze regulator temperatury z czujnikiem na rurze wychodzącej z pieca a pompe podłącze do niego zresztą tak miałem wcześniej tylko że ten regulator był podłączony do sieci 220 bezpośrednio . I teraz po tym jak na piecu bedzie 30 stopni załączy sie regulator ale nie pompa ta załączy się po 40 stopniach . Jakieś rady ?? bo nie chce czegoś spalić ;-)

Opublikowano

Witam

Żadnego odzewu ale zrobiłem tak jak pisałem wyżej podłączyłem kabel od pieca który miał być podłączony do pompy , do czyjnika i teraz moge regulowac sobie przy jakiej temperaturze ma sie załączać pompka i przy jakiej ma się wyłączą zeby nie goniła wody o temperaturze 30 stopni po układzie .