Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

czy jest możliwość podpięcia czujnika temperatury w pokojach do pieca kondensacyjnego Vitodens 200-W Viessmanna? Chodzi mi o czujniki działające bezprzewodowo, bo nie chcę kuć ścian.

Niestety instalator nie przewidział takich czujników, mam tylko pogodówkę, ale nie jestem z niej zadowolona. Piec chodzi jak szalony bez względu na ustawienia na piecu.

Proszę o wskazanie modeli takich czujników.

Opublikowano
Witam

czy jest możliwość podpięcia czujnika temperatury w pokojach do pieca kondensacyjnego Vitodens 200-W Viessmanna? Chodzi mi o czujniki działające bezprzewodowo, bo nie chcę kuć ścian.

Niestety instalator nie przewidział takich czujników, mam tylko pogodówkę, ale nie jestem z niej zadowolona. Piec chodzi jak szalony bez względu na ustawienia na piecu.

Proszę o wskazanie modeli takich czujników.

Masz pogodówkę czyli regulator "200". Niestety nie współpracuje z termostatem pomieszczenia! Trzeba spróbować wykorzystać zdalne sterowanie (ustawienie grzania na obniżonej temperaturze), oraz właściwie dobrać krzywą grzania. Twój kocioł pracuje wg temperatury zewnętrznej oraz krzywej grzania (fabryczna nastawa "1,4"). Przy dobrze docieplonych budynkach krzywą można obniżyć na 1,2 lub 1,0. Przy grzejnikach masz zawory z głowicami termostatycznymi którymi również można regulować temperaturę w pomieszczeniach. Wybrałaś droższe rozwiązanie sterowania czyli sterowanie pogodowe, trochę trzeba popracować ze sterownikiem i powinnaś dojść z "kotłem do porozumienia"

Opublikowano

coś to nasze porozumienie nam nie wychodzi :-)

piecem bawie się już trzeci miesiąc, jeśli chodzi o krzywe to w tym momencie zeszłam aż do: d3 05 natomiast d4 00 dla podłogówki przy ustawionej temperaturze dla pomieszczeń 20 stopni. Wszystkie wyższe ustawienie powodowały przegrzewanie pomieszczeń a co za tym idzie gigantyczne zużycia gazu.

Ale wraz nie do końca działa tak jak powinno, czasami mam wrażenie, że to coś z tym czujnikiem pogodowym jest coś nie tak.

Ustawiłam piec na dwie strefy grzania tzn. ma grzać w temperaturze 20 stopni w godzinach od 6.00 do 8.00 i od 15.00 do 22.00 w pozostałym czasie ma przełączać sie na temperaturę zredukowaną czyli 17 stopni.

W momencie przejścia z dziennej na zredukowaną piec nadal chodzi i wogóle sie ne wyłącza, mimo że termometry pokazują temperaturę w pomieszczeniach 20,5 stopnia (termometry takie zwykłe pokojowe rtęciowe).

Znowu gdy ustawię niższą temperaturę zredukowaną dochodzi do zbytniego wychłodzenia podłogówki i znowu jest problem z jej nagrzaniem. Do temperatury 20 stopni dochodziło około 21.00 a potem znou przełączało się w tryn zdredukowany, przez noc nie grzało i tak dalej.

Kompletnie nie wiem co dalej robić?

nie mam pomysłu.