Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jak w temacie. Dokładałem znajomemu Bojler. Ma wiszący który jest grzany z podkowy i CO. Zakupił stojący i podłączyłem szeregowo bojlery. Wiszący a potem stojący. I teraz najlepsze. Mówili że czasami brakuje wody ciepłej i okazuje się że bojler wiszący grzany był z nitki zasilającej grzejniki. To stara instalacja grawitacyjna. Była pompka 25-40 która wiekowa i ledwo działała. Wymieniłem na 40-70 ale boje się że dalej będzie ciężko by to grzało poprawnie bojlery. Jako że to sam koniec nitki to bojler był słabo grzany gdyż koniec instalacji, rury 3/4. Teraz pytanie, gdyby założyć pompę na przed samymi bojlerami. Powinno wymusić grzanie bojlerów ale czy nie zakłuci pracy grzejników.

Znajomy trochę zrobił psikusa. 

Opublikowano

Cóż szkodzi spróbować ? 😚    

Kiedyś miałem takie połączenie u siebie ,jak podkowe szlak trafił zlikwidowałem a założyłem jeden zasobnik a większy , wtedy zasilanie było jedną pompką z kotła i grzejników i zasobnika , ale nie na końcu nitki a na początku nie było mieszaczy ile na kotle tyle na instalacje , u twojego znajomego nie wiadomo ile na grzejniki a by ten zasobnik sprawnie grzało to musi być sporo , poza tym pasowało by to jakoś rozdzielić by można było w lecie zamknąć grzejniki i mieć możliwość zagrzania kotłem tych zasobników ,do pomki ładującej można dołączyć sterownik z czujnikiem zasobnika , nie wiem czy założyłeś tam jakiś zawór zwrotny przy tym zasobniku ? ale na przykład wymiana na taki elektro magnetyczny bezprądowo zamknięty powinno poprawić sytuacje ,w tym miejscu na końcu nitki taki zwykły będzie dodatkowo tłumił przepływ , najlepiej było by zasilanie było przenieś bliżej kotła .No ale pewnie kasa , niestety czasem bez kasy nie da rady dobrze .

Opublikowano

Gdyby można łatwo było puścić nitkę z kotła to nie było by pytania. Grzane tam jest na 50 stopni. To instalacja z typu, ile na kotle tyle na grzejniki. Bez zaworu 3d-4d.  Niby nie powinno się stosować pompkę za pomkną ale w tym przypadku tam nie ma obiegu.  

Opublikowano
51 minut temu, wuwok1 napisał(a):

Niby nie powinno się stosować pompkę za pomkną

Spokojnie można, ale wymaga to technicznej analizy czy w danym obiegu nie spowoduje to problemów lub czy będzie rzutować na inny obieg.

Opublikowano
2 godziny temu, wuwok1 napisał(a):

Niby nie powinno się stosować pompkę za pomkną ale w tym przypadku tam nie ma obiegu.  

To może jakiś bajpas utworzysz , tanią pompkę i zawory kulowe właściciel będzie mógł przekręcić obieg po staremu ,albo z pompką pomocniczą , raczej obiegowi grzejnikowemu to nie zaszkodzi .