Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ustawienie Trybu Letniego na sterowniku ST-37n RS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Chciałbym się poradzić czy dobrze mam ustawiony sterownik ST-37n RS w jednym z trybów do wybrania mianowicie tryb "LETNI"

Instrukcja sterownika mówi następująco:

"V.i.4) Tryb letni Po aktywacji tej funkcji pompa C.O. zostaje wyłączona a pompa C.W.U. załącza się powyżej progu załączana pomp. Po przekroczeniu temperatury progowej pompa C.W.U. pracuje cały czas, aż do momentu gdy temperatura kotła spadnie poniżej progu załączania się pomp (o wartość histerezy C.W.U). W funkcji letniej ustawia się tylko temperaturę zadaną bojlera która jest jednocześnie zadaną kotła. Po załączeniu funkcji letniej, na ekranie głównym pojawi się symbol *."

Mam ustawione ZAD Kotła 44℃ co również jest w tym trybie do ilu stopni ma grzać się CWU

Histereze kotła 4℃

Histereza CWU 6℃

Temperatura włączania POMP 40℃

Moje pytanie jest czy są to dobre ustawienia jak chce utrzymywać wodę w temperaturze do 44℃? A jednocześnie aby zbyt często piec się nie załączał i jednocześnie zbyt długo pompa nie grzała wody? 

Dodam, że z ciepłej wody najczęściej domownicy korzystają wieczorem, a przez dzień bardzo bardzo sporadycznie w niewielkiej ilości (w domu 5 osób)

Potrzebuję osiągnąć ustawienia które pozwolą na to, że piec nie jest przez dzień bardzo często wykorzystywany/rozpalany, a wieczorem ta woda będzie na tyle ciepła, że wystarczy na spokojnie mycie.

Dziękuje za jakąkolwiek pomoc i jeśli są pytania - będę strał się odpowiedzieć na tyle na ile moja wiedza pomaga.