Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich.

Jestem nowym forumowiczem i zarazem posiadaczem pompy ciepła Galmet prima 10 GT.

Mam problem tej natury, że na rurach między domem a pompą ciepła założono zawory antyzamrożeniowe i one najwyraźniej działają poprawnie czyli wypuszczają wodę z instalacji kiedy temperatura w cieczy spadnie do 3 stopni.

Problem w tym że obecnie u mnie tak się dzieje często. Pompa sobie działa, nagrzewa dom (najpierw buforek 80 l) i później długo się nie włącza. Temperatura na zewnątrz spada a pompa nie musi ogrzewać domu bo w środku jest 21st. Zawór "czuje", że ciecz się wychładza i spuszcza wodę.

Czy tak to powinno działać? Mój instalator mówi że to normalne, ale to jakaś masakra. Dzisiaj zawór wylał pół wiadra wody.

Czy nie powinna się włączać chociaż jakaś pompka obiegowa w tej pompie i szarpnąć sobie wody z bufora jak temperatura spada?

Przepraszam za głupie pytanie, techniczne ogarniam różne tematy ale PC to pewna nowość dla mnie.

Pozdrawiam, 

Sławek 

Edytowane przez slaweks
Opublikowano (edytowane)

Pompa obiegowa w monobloku musi pracować cały czas jeżeli jest zalany wodą.

Sterujesz PC z regulatora pokojowego czy z krzywej grzewczej?

Czujniki temperatury w buforze masz podłączone czy nie?

Edytowane przez cezario1
Opublikowano

To dobrze że nie ma czujnika. Nie znam tej PC ale sterownik wygląda jak w Midei. 

Opublikowano

W sterowniku PC musisz ustawić żeby pompa obiegowa pracowała cały czas

Nie wiem jak to zrobił instalator.

PC musi wiedzieć jaką ma temperaturę wody w buforze do tego jest potrzebny albo czujnik albo pompa obiegowa monobloku musi pracować cały czas.

Jak zrobił to na czujniku to pompę obiegową automatycznie wyłączył

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Hasło do ustawień instalatora jest 2 3 4

Trzeba szukać w instrukcji instalacji PC

Opublikowano

Galmet Prima to klon Midea jakby co 👍

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Wiem że to zostało wyprodukowane w zakładach  Midei  tylko że Midea ma różne sterowniki, płyty główne, sprężarki itd   

W Panasonicu mam tak że jak steruje regulatorem pokojowym to pompę w PC wyłącza. Przy sterowaniu krzywą lub stałym ustawieniem  temp wody pompa nie jest wyłączana. 

Edytowane przez cezario1