Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kocioł zagadka.🤫

Opublikowano (edytowane)

W DTR jest zapis świadczący o przeznaczeniu kotła do układu otwartego oraz ciśnieniu roboczym 1.5 bara.🤔

I schematy również są w dokumentacji ( jeden nawet pokazuje układ zamknięty co jest dla mnie sprzeczne z wcześniejszym zapisem ).

Edytowane przez Tuptus
Opublikowano

Przecież to nie jest kocioł zgazowujący opał stały w postaci drewna.

Owszem producent kotła zdobył odpowiednie certyfikaty dotyczące parametrów emisyjności i sprawności energetycznej kotła.
Natomiast zestawienie tego kotła + obsługa użytkownika (palacza) dyskwalifikuje ten kocioł jako zgazowujący.

To jest jakaś wyjątkowo absurdalna tragifarsa.

Opublikowano
2 minuty temu, Andrzej_M_ napisał(a):

Przecież to nie jest kocioł zgazowujący opał stały w postaci drewna.

To jest jakaś wyjątkowo absurdalna tragifarsa.

W punkt.😁

Ale pewnie chodzi o to że tanio jest.😉

Opublikowano

Jedynie jest informacja w DTR, że kocioł przeznaczony jest do instalacji otwartej.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Robert1988 napisał(a):

,,,, Co myślicie o tym układzie zaczerpnietego z kotlow atmos ,,,,

W dniu 7.03.2026 o 16:44, Robert1988 napisał(a):

,,,, tylko jak to sie ma do grawitacji 

Ja nie myślę (wiek) jedynie porównuje.
To co zaprezentowałeś powyżej to obieg hydrauliczny wymuszony.

Edytowane przez Andrzej_M_
Opublikowano

Użytkownicy Atmosów twierdzą że grawitacyjnie coś tam laddomat puszcza, ale to nie zwalnia z zastosowania odpowiednich zabezpieczeń kotła i instalacji ( tych co znam to i tak są wyposażeni w UPS ), oraz musi być odpowiednio wykonana instalacja ze spadkami i bez tzw syfonów pomiędzy kotłem a buforem oraz zastosowania odpowiednich przekrojów instalacji.

• Zgadzam się 2