Matejko1 Opublikowano 7 Marca #26 Opublikowano 7 Marca @PioBin napisał wyżej "Porzuć pomysł grawitacji bo to nie jest zabezpieczenie." @Robert1988 Tak jak wyżej napisałem, moim zdaniem wzywanie do porzucenia któregoś zabezpieczenia jest błędem, w tym wzywanie do rezygnacji z zabezpieczenia w postaci obejścia grawitacyjnego tym bardziej że jest to zalecane w instrukcjach przynajmniej części kotłów. Obejście grawitacyjne zmniejsza ryzyko przegrzania i awarii. Instalację dobrze skonsultować z hydraulikiem.. Ja nie robię wobec użytkownika forum @PioBin insynuacji, że jest "doradca bez kotła" o czym niby całe forum wie i proszę o darowanie sobie takich przytyków, złośliwości i insynuacji. Cytuj
sambor Opublikowano 7 Marca #27 Opublikowano 7 Marca 1 godzinę temu, Matejko1 napisał(a): Lepiej jest mieć zabezpieczenie w postaci obejścia grawitacyjnego niż go nie mieć, tym bardziej że obejście grawitacyjne jest zalecane w instrukcjach przynajmniej części kotłów na węgiel i drewno. Wiadomo, że musi być ale zgodne z normami, przepisami i zdrowym rozsądkiem. A samo obejście grawitacyjne jak już koledzy pisali wcześniej , nie jest zabezpieczeniem. Cytuj
Matejko1 Opublikowano 7 Marca #28 Opublikowano 7 Marca (edytowane) @Robert1988 Moim zdaniem lepiej jest mieć więcej zabezpieczeń niż mniej zabezpieczeń. Lepiej jest mieć dodatkowe zabezpieczenie w postaci obejścia grawitacyjnego niż go nie mieć. Wzywanie do porzucenia któregoś zabezpieczenia jest błędem, w tym wzywanie do rezygnacji z zabezpieczenia w postaci obejścia grawitacyjnego tym bardziej że jest to zalecane w instrukcjach przynajmniej części kotłów. Obejście grawitacyjne zmniejsza ryzyko przegrzania i awarii. Instalację dobrze skonsultować z hydraulikiem. Edytowane 7 Marca przez Matejko1 Cytuj
PioBin Opublikowano 7 Marca #29 Opublikowano 7 Marca 15 minut temu, Matejko1 napisał(a): Ja nie robię wobec użytkownika forum @PioBin insynuacji, że jest "doradca bez kotła" @Robert1988 zapytaj kolege “doradce od zabezpieczen” jaki ma kociol jakiej mocy czy ma bufor i jak wykonal zabezpieczenia instalacji u siebie… OK? Moze bedzie chcial pokazac zdjecia, policzyc lub podac srednice rur, gdzie znajdaje sie armatura - ot komoleksowo. Skopiujesz i bedziesz mial gotowca. 1 Cytuj
Matejko1 Opublikowano 7 Marca #30 Opublikowano 7 Marca @Robert1988 Zapytaj się @PioBin czy ma kocioł zasypowy 5 klasy na węgiel lub drewno z dwoma buforami. Moze bedzie chcial pokazac zdjecia, policzyc lub podac srednice rur, gdzie znajdaje sie armatura - ot komoleksowo. Skopiujesz i bedziesz mial gotowca. 1 Cytuj
PioBin Opublikowano 7 Marca #31 Opublikowano 7 Marca @PioBin ma kociol, ma bufor ma grawitacje ktorej nie uzywa, ma zabezpieczenia zgodnne z PN i moze przeslac zdjecia. To tetaz kolega @Matejko1 opisze swoja instalacje… a zdjeciami wymienimy sie tutaj za chwile… OK? 1 Cytuj
Matejko1 Opublikowano 7 Marca #32 Opublikowano 7 Marca @Robert1988 Zapytaj się @PioBin czy ma kocioł zasypowy 5 klasy na węgiel lub drewno z dwoma buforami. Moze bedzie chcial pokazac zdjecia, policzyc lub podac srednice rur, gdzie znajdaje sie armatura - ot komoleksowo. Skopiujesz i bedziesz mial gotowca. 1 Cytuj
PioBin Opublikowano 7 Marca #33 Opublikowano 7 Marca @Matejko1 masz jakis kociol czy nie? 7 minut temu, PioBin napisał(a): To tetaz kolega @Matejko1 opisze swoja instalacje… a zdjeciami wymienimy sie tutaj za chwile… OK? @Robert1988 Twoje zagadnienie rozwiazemy poza tym postami. Cytuj
Matejko1 Opublikowano 7 Marca #34 Opublikowano 7 Marca @Robert1988 Zapytaj się @PioBin czy ma jakiś kocioł zasypowy 5 klasy na węgiel lub drewno z dwoma buforami. Moze bedzie chcial pokazac zdjecia, policzyc lub podac srednice rur, gdzie znajdaje sie armatura - ot komoleksowo. Skopiujesz i bedziesz mial gotowca. 1 Cytuj
Matejko1 Opublikowano 7 Marca #36 Opublikowano 7 Marca @600 U mnie wszystko dobrze, dziękuję za troskę. 1 Cytuj
sambor Opublikowano 7 Marca #37 Opublikowano 7 Marca 5 minut temu, Matejko1 napisał(a): Skopiujesz i bedziesz mial gotowca. Takie "małpowanie" to jeden z najgorszych błędów Cytuj
PioBin Opublikowano 7 Marca #38 Opublikowano 7 Marca 1 minutę temu, sambor napisał(a): Takie "małpowanie" to jeden z najgorszych błędów Postow czy instalacji? Cytuj
sambor Opublikowano 7 Marca #39 Opublikowano 7 Marca Tak to można pisać pracę domową czy nawet zaliczenie na studiach. Posty mnie nie obchodzą - przejdzie Admin i je wygarnie. Instalacja niestety przechodzi chrzest ognia i wody , więc z nią może być różnie! Cytuj
Tuptus Opublikowano 8 Marca #40 Opublikowano 8 Marca Chyba coś mnie się forum popsuło bo pewne wpisy ciągle czytam to samo.🤔🤔🤔 1 Cytuj
Robert1988 Opublikowano 8 Marca Autor #41 Opublikowano 8 Marca A jakby te bufory podlaczyl w układzie tichelmana ? Cytuj
Matejko1 Opublikowano 8 Marca #42 Opublikowano 8 Marca (edytowane) @Robert1988 Może zapytaj się też forumowicza adam_mk z forum Muratora bo tam przedstawił koncepcję łączenia dwóch buforów: https://forum.murator.pl/topic/132126-piec-100-buforów-i-grawitacyjne-zabezpieczenie/page/5/ Edytowane 8 Marca przez Matejko1 Cytuj
Andrzej_M_ Opublikowano 8 Marca #43 Opublikowano 8 Marca Godzinę temu, Matejko1 napisał(a): ,,,, zapytaj się też forumowicza adam_mk z forum Muratora ,,,, Adam Możdżonek odszedł Do domu Ojca w wieku 68 lat, dnia 14.03.2025. Cytuj
Matejko1 Opublikowano 8 Marca #44 Opublikowano 8 Marca (edytowane) Wielka szkoda, że zmarł 😞 Edytowane 8 Marca przez Matejko1 Cytuj
sambor Opublikowano 8 Marca #45 Opublikowano 8 Marca Ponad 40 postów i nikt nie wspomniał o podstawowym układzie z takim ustrojstwem, które nazywa się Laddomat. Poniżej jeden ze schematów zamieszczonych w instrukcji L. jest tu wszystko : praca na grawitacji, praca na pompie , ładowanie 2 buforów, zabezpieczenie układu. Więcej info w instrukcjach - jest ich kilka. Cytuj
Robert1988 Opublikowano 8 Marca Autor #46 Opublikowano 8 Marca Czyli uklad jak ze schematu atmosów. Pytanie czy taki układ moze byc zamknięty czy musowo z naczyniem otwartym. Cytuj
Andrzej_M_ Opublikowano 8 Marca #47 Opublikowano 8 Marca 13 minut temu, Robert1988 napisał(a): ,,,, czy taki układ moze byc zamknięty czy musowo z naczyniem otwartym. Czterdzieści sześć postów i dalej nic nie wiadomo o DTR kotła. Cytuj
Robert1988 Opublikowano 8 Marca Autor #48 Opublikowano 8 Marca Problem w tym, ze dzwoniłem do producenta kotla i oni nie mają swoich schematów. Cytuj
sambor Opublikowano 8 Marca #49 Opublikowano 8 Marca (edytowane) Od producenta potrzeba info czy kocioł może pracować w układzie otwartym czy zamkniętym. Jak zamkniętym, to jakie jest dopuszczane ciśnienie pracy tego kotła. Schemat hydrauliczny producenta kotła mało obchodzi. Edytowane 8 Marca przez sambor Cytuj
Andrzej_M_ Opublikowano 8 Marca #50 Opublikowano 8 Marca 6 minut temu, Robert1988 napisał(a): ,,,, dzwoniłem do producenta kotla i oni nie mają swoich schematów. Kolega @sambor ubiegł moją wypowiedź Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi