Robert1988 Opublikowano Czwartek o 18:50 #1 Opublikowano Czwartek o 18:50 Witam, mam pytanie odnośnie podłączenia dwóch buforów czy ma ktoś prosty schemat jak to wykonać w przypadku kotła zgazowującego. generalnie chodzi o to, żeby przy braku zasilania było dalej realizowane ładowanie buforów. Cytuj
Matejko1 Opublikowano 23 godziny temu #3 Opublikowano 23 godziny temu (edytowane) @Robert1988 Witam nowego forumowicza! Sprawdź sobie w instrukcji kotła bo tam często są schematy i zalecenia obejść grawitacyjnych na wypadek awarii pompki, sterownika, prądu itd.. Może inspiracją, będzie poniższy uproszczony schemat podłączenia kotła na węgiel i drewno z dwoma buforami z obejściami grawitacyjnymi działającymi na wypadek braku prądu, awarii pompki, sterownika itd.: To z tego tematu: Tutaj jest schemat dla trzech buforów: to z filmu: Inny schemat z dwoma buforami: to z tematu: https://forum.murator.pl/topic/132126-piec-100-buforów-i-grawitacyjne-zabezpieczenie/page/5/ oraz: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2674457862705498&set=p.2674457862705498&type=3 A tu jeszcze inny schemat: to z tematu Jeszcze inne schematy połączenie kotła z buforem, kaloryferami i bojlerem CWU są dyskutowane w tym temacie: Mam nadzieję, że powyższe się na coś przyda. Edytowane 22 godziny temu przez Matejko1 Cytuj
Robert1988 Opublikowano 7 godzin temu Autor #4 Opublikowano 7 godzin temu Jest tych schematów sporo mi właśnie chodzi o taki który ktoś zastosował i dziala to na sto procent. Fakt przy jednym buforze sprawa jest jasna natomiast przy dwóch zdania sa podzielone. Cytuj
sambor Opublikowano 7 godzin temu #5 Opublikowano 7 godzin temu Działania na 100% nikt ci nie zagwarantuje, gdyż jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach. Cytuj
Robert1988 Opublikowano 5 godzin temu Autor #6 Opublikowano 5 godzin temu Ja robiłem do pelletu szeregowo i zawsze działało tylko jak to sie ma do grawitacji Cytuj
sambor Opublikowano 5 godzin temu #7 Opublikowano 5 godzin temu Szczerze"jak się ma"? - jak pięść do nosa, zapomnij o takiej konfiguracji. Zasilanie awaryjne - przynajmniej na samą pompę będzie wymagane. Cytuj
Robert1988 Opublikowano 4 godziny temu Autor #8 Opublikowano 4 godziny temu Pellet automat jak prądu braknie to nie zagotuje a zasyp niestety sam nie zgaśnie dlatego szukam alternatywy Cytuj
sambor Opublikowano 4 godziny temu #9 Opublikowano 4 godziny temu Jak już pisałem - pompa między buforem a kotłem zasilania z zasilacza awaryjnego - taki zasilacz pozwoli na pracę 3-6h, Cytuj
Robert1988 Opublikowano 4 godziny temu Autor #10 Opublikowano 4 godziny temu Tak takie zastosowanie dałem na pellecie ale tam zsila wszystko. Tylko chciałbym rozwiaac swoje wątpliwości do podlaczenia równoległego zeby to zadziałało chociaż na same bufory Cytuj
PioBin Opublikowano 3 godziny temu #11 Opublikowano 3 godziny temu Cel jest jaki? Tej grawitacji. 1. Chodzi o pomysl na “bezpieczenstwo” instalacji czy 2. Sposob na uzytkowanie w razie braku pradu Cytuj
Robert1988 Opublikowano 3 godziny temu Autor #12 Opublikowano 3 godziny temu Bardziej na bezpieczenstwo Cytuj
PioBin Opublikowano 3 godziny temu #13 Opublikowano 3 godziny temu Porzuć pomysł grawitacji bo to nie jest zabezpieczenie. Juz nie jeden wygarnial kociol bo grawitacja miala dzialac. Dzialala az sie bufor zagrzal. Zrób to zgodnie ze sztuka i normami - to jest gwarancja bezpieczeństwa. Cytuj
Matejko1 Opublikowano 3 godziny temu #14 Opublikowano 3 godziny temu @Robert1988 Już nie jeden raz zdarzyło się, że kominek lub kocioł wybuchł i poranił ludzi: przykład:https://opole.tvp.pl/91495433/wybuch-kominka-w-przewozie-jedna-osoba-trafila-do-szpitala następny przykład: https://czasciechanowa.pl/informacje/wybuch-kominka-w-gminie-sonsk/ Lepiej jest mieć zabezpieczenie w postaci obejścia grawitacyjnego niż go nie mieć, tym bardziej że obejście grawitacyjne jest zalecane w instrukcjach przynajmniej części kotłów na węgiel i drewno. Ja bym zabezpieczeń kotła nie porzucał. Cytuj
PioBin Opublikowano 2 godziny temu #15 Opublikowano 2 godziny temu 28 minut temu, Matejko1 napisał(a): Lepiej jest mieć zabezpieczenie w postaci obejścia grawitacyjnego niż go nie mieć Chocby kolega @Matejko1 wrzucil setki linkow to nie zagwarantuje atestami i normami ze grawitacja jest zabezpieczeniem! To jest wrecz niebezpieczne! Od tego sa normy, przepisy i atesty a nie forum i linki do schematow amatorskich. @Robert1988 robisz na wlasna i domownikow odpowiedzianosc. Co innego jesli to ma sluzyc jak opcja = mozliwosc funkcjonalna. 1 Cytuj
Matejko1 Opublikowano 2 godziny temu #16 Opublikowano 2 godziny temu @Robert1988 Moim zdaniem wzywanie do rezygnacji z któregoś zabezpieczenia jest błędem, w tym wzywanie do rezygnacji z zabezpieczenia w postaci obejścia grawitacyjnego tym bardziej że jest to zalecane w instrukcjach przynajmniej części kotłów. Jeżeli zrezygnujesz z któregoś zabezpieczenia to robisz na własną i domowników odpowiedzialność. A tu jest kolejny przypadek wybuchu kominka: 1 Cytuj
PioBin Opublikowano 2 godziny temu #17 Opublikowano 2 godziny temu Grawitacja to nie jest zabezpieczenie! 1 Cytuj
Matejko1 Opublikowano 2 godziny temu #18 Opublikowano 2 godziny temu @Robert1988 Moim zdaniem wzywanie do porzucenia któregoś zabezpieczenia jest błędem, w tym wzywanie do rezygnacji z zabezpieczenia w postaci obejścia grawitacyjnego tym bardziej że jest to zalecane w instrukcjach przynajmniej części kotłów. 1 Cytuj
Robert1988 Opublikowano 2 godziny temu Autor #19 Opublikowano 2 godziny temu Zabezpieczenia oczywiście będą w postaci zaworów bezpieczenstwa a także zaworu schladzajacego ale traktować trzeba to jakoś dodatek a dla bezpieczenstwa warto zrealizować połączenie tak aby działało w przypadku braku pradu 1 Cytuj
PioBin Opublikowano 2 godziny temu #20 Opublikowano 2 godziny temu @Robert1988 zrob zgodnie z normami to jest bezpieczenstwo! Dodatek funkcjonalny to inna bajka. Te linki i niektore schematy ktore podaje kolega @Matejko1 (uzytkownik forum ktory defakto nie ma nawet kotla) to bomby z opoznioneym zaplonem. Nie idz ta droga. Cytuj
Matejko1 Opublikowano 1 godzinę temu #21 Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) @Robert1988 Moim zdaniem wzywanie do porzucenia któregoś zabezpieczenia jest błędem, w tym wzywanie do rezygnacji z zabezpieczenia w postaci obejścia grawitacyjnego tym bardziej że jest to zalecane w instrukcjach przynajmniej części kotłów. Instalację dobrze skonsultować z hydraulikiem. Ja nie robię wobec użytkownika forum @PioBin insynuacji, że nie ma kotła tudzież wywodów o bombach itd. i proszę o darowanie sobie takich przytyków, złośliwości i insynuacji. Edytowane 1 godzinę temu przez Matejko1 Cytuj
PioBin Opublikowano 1 godzinę temu #22 Opublikowano 1 godzinę temu @Matejko1 Prosze sobie darowac takie przytyki i insynuacje o porzucaniu zabezpieczen przeze mnie! Nie wprowadzam tez uzytkownikow w blad piszac o rzekomym zabezpieczaniu kotla obejsciem grawitacyjnym. 12 minut temu, Matejko1 napisał(a): Moim zdaniem wzywanie do porzucenia któregoś zabezpieczenia jest błędem, w tym wzywanie do rezygnacji z zabezpieczenia w postaci obejścia grawitacyjnego PS. A ze kolega nie ma kotla to cale forum juz wie. PS2. Tak niektore schematy ktore podajesz to bomby z opoznionym zaplonem bez zadnych zabezpieczen przewidzianych normami. Cytuj
Robert1988 Opublikowano 1 godzinę temu Autor #23 Opublikowano 1 godzinę temu To może porozmawiajmy o tym jak to faktycznie prawidłowo zrobic zeby to było bezpieczne zarówno dla instalatorów jak i użytkowników Cytuj
Matejko1 Opublikowano 1 godzinę temu #24 Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) @PioBin napisał wyżej "Porzuć pomysł grawitacji bo to nie jest zabezpieczenie." @Robert1988 Moim zdaniem wzywanie do porzucenia któregoś zabezpieczenia jest błędem, w tym wzywanie do rezygnacji z zabezpieczenia w postaci obejścia grawitacyjnego tym bardziej że jest to zalecane w instrukcjach przynajmniej części kotłów. Obejście grawitacyjne zmniejsza ryzyko przegrzania i awarii. Instalację dobrze skonsultować z hydraulikiem. Ja nie robię wobec użytkownika forum @PioBin insynuacji, że nie ma kotła i że to niby całe forum wie tudzież wywodów o bombach z opóźnionym zapłonem, które to wywody mają na celu odwrócenie uwagi od dyskusji itd. i proszę o darowanie sobie takich przytyków, złośliwości i insynuacji. Edytowane 1 godzinę temu przez Matejko1 Cytuj
PioBin Opublikowano 1 godzinę temu #25 Opublikowano 1 godzinę temu 9 minut temu, Matejko1 napisał(a): @PioBin napisał wyżej "Porzuć pomysł grawitacji bo to nie jest zabezpieczenie Grawitacja nie jest zabezpieczeniem. Od tego sa normy. Pomoz koledze zrobic instalacje zgodna z normami i nie wprowadzaj w blad. Ja nie robie insynuacji o porzucaniu zabezpieczen wiec zwracam uwage koledze @Matejko1 aby nie robil wywodow i insynuacji na ten temat. A to ze kolega jest doradca bez kotla to cale forum wie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi