Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Piec ekogroszek tilgner 25kw + signum 600

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam pisze do was z prośbą o pomoc, 

Podajnik w piecu 200kg, dom 280m², starcza na 4 w porywach czasami do 5 dni

Co chwilę sie wychładza i chodzi po 10/15 min na wzroście aby uzyskać temperaturę ustawiona na piecu 55°C

Jak ustawic ten sterownik

Obecne ustawienia dmuchawa

Obr. Dmuchawy 8/24

Obr dmuchawy podtrzymanie 8/24

Czas dmuchawy podtrzymanie 25 sekund

Obr dmuchawy wzrost  4/5

Podajnik

Czas pracy pod. 15 sekund

Czas pauzy pod. 40 sekund

Czas oczekiwania 8 minut

Krotność podawania co 2 cykl

Opublikowano

Prośba o podanie ocieplenia budynku. Bez tego nie wiadomo jak się odnieść. 40kg dziennie przy nieocieplonych 280m2 to nie jest źle - ja przy 200m2 nieocieplone spalałem przy takiej temperaturze pewnie pod 30 po wielu zabawach z kotłem.

Jeżeli ocieplony - pewnie można poprawiać spalanie.

P.S. Jak już pisałem w tego typu dyskusjach bardzo użyteczne jest wypełnienie w profilu danych dotyczących ogrzewanego budynku, instalacji i źródła ciepła.

Opublikowano

Podwójny mur kramzytowy od zewnatrz 12cm, 8cm styropianu pomiędzy pustakami i 24cm od srodka

Powiedzcie mi tez czy ten węgiel to nie żadna ściema maja teraz po 1400zl niby piekło rzeczy sprzedają w całej Polsce maja punkty

Screenshot_20260205_143338_OLXpl.jpg

Opublikowano
Godzinę temu, riffex napisał(a):

Witam pisze do was z prośbą o pomoc, 

Podajnik w piecu 200kg, dom 280m², starcza na 4 w porywach czasami do 5 dni.

@riffex można oszacować z jaką mocą średnią chodzi Twój kocioł. 40 kg węgla x 5kWh/1kg węgla=200kWh/24h =8,3 kW czyli 1/3 mocy nominalnej kotła, który zainstalowałeś. Czy to tak dużo? Sprawdź zapotrzebowanie na moc grzewczą na stronie Ciepło Właściwie i będziesz miał jakiś punk odniesienia. Sama konstrukcja ścian nie wyczerpuje tematu.