Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,
Ostatnio miałem okazję być w domu z ogrzewaniem podłogowym w suchej zabudowie(Sander). Przy temperaturze -15°C na zewnątrz w środku było ciepło(czytałem różne opinie o tym rozwiązaniu). Stary dom, ale ocieplony styropianem grafitowym o grubości 15 cm. Czy ktoś z Was ma takie ogrzewanie i może się wypowiedzieć? Z jednej strony jest to droższe rozwiązanie od mokrej zabudowy, jednak „plusem” jest jego niewielka grubość (w moim wypadku zrywam stare podłogi i się wszystko zmieści bez kucia) oraz krótki czas wykonania. Zastanawiam się, czy warto wymienić grzejniki żeliwne znajdujące się pod oknami na takie rozwiązanie. Może ktoś tutaj robił taką wymianę i może się wypowiedzieć. 

Edytowane przez bolek89
  • bolek89 zmienił(a) tytuł na Ogrzewanie podłogowe w suchej zabudowie
Opublikowano (edytowane)

To że podłogówka będzie lepiej i taniej grzać od kaloryferów to oczywiste a i otwierasz sobie drogę do grzania pompą ciepła nie po 50kwh/dobę tylko bliżej 20kwh/dobę bo pompy ciepła strasznie nie lubią temp powyżej 35 stopni a tobie powinno wystarczyć na zasilaniu w okolicach 30 stopni , ja tego sezonu ani razu nie podnosiłem powyżej 29 stopni na zasilaniu choć już byłem blisko bo kilka dni spadła temp w domu do 22 a jeden dzień nawet do 21 stopni a bez rekuperacji 21 stopni to wg mnie strasznie odczuwa się zimno dlatego staram się aby w domu mieć te 23 stopni, myślałem nad rekuperacją ale za dużo tego grzebania i męczy mnie to powoli lepiej wykonać gruntówkę i raz na zawsze spokój.

Edytowane przez berti
Opublikowano

Jasne że tak. Pytanie jak wygląda sprawa z suchą instalacją. Czytałem dużo negatywnych opinii a ostatnio się zdziwiłem. Nawet znalazłem archiwalny wątek gdzie Sambor mówił że instalował i nie poleca. 

Opublikowano
12 godzin temu, bolek89 napisał(a):

Pytanie jak wygląda sprawa z suchą instalacją.

Z fizycznego punktu do bani

Opublikowano
13 godzin temu, bolek89 napisał(a):

Jasne że tak. Pytanie jak wygląda sprawa z suchą instalacją. Czytałem dużo negatywnych opinii a ostatnio się zdziwiłem. Nawet znalazłem archiwalny wątek gdzie Sambor mówił że instalował i nie poleca. 

Bo to się robi tylko w tedy jak nie ma możliwości innej tzn podpiwniczenia tak wylane że podłogówka wyszła by zbyt wysoko i parapety miałbyś na wysokości kolan lub ktoż nie za bardzo chce rozwalać połowę domu i wydawać ileś dziesiąt tysięcy wtedy kładzie płyty styrodurowe z rowkami gr 2,5 cm wciska rurki i albo na to panele bezpośrednio albo zaciąga normalnie klej z siatką i kładzie płytki gresowe co jest zdecydowanie lepsze, tak po prawdzie ja wolałbym mieć kiepską suchą zabudowę niż kaloryfery bez dwóch zdań ,kaloryfery zawsze mogą zostać np z jakimś piecem a sucha z pompą ciepła ,co dwa źródła ciepła to dwa i niezależne.

Opublikowano (edytowane)

Większość systemów suchej zabudowy jest do bani/kitu/d..y.

Największą wadą jest brak akumulacji ciepła w takiej konstrukcji, ile tego ciepła wejdzie w płytę styrodurową z rowkami, nawet jak płyta jest pokryta folią Al?

Tu  trzeba robić radiatory z blachy min 2mm grubości , rozłożone po całej powierzchni + odpowiedni odstęp między rurami(policzony).

Kiedyś podawałem materiały szkoleniowe do takiej instalacji, ale jak widzę gdzieś zaginęły.

Nie , nie zginęły, pojawiły się znowu :

Edytowane przez sambor
Opublikowano

Sambor zgadza się ale czasem nie ma innej opcji, sam mam na poddaszu taki duży pokój 33m2 w suchej zabudowie no i działa to w miarę dobrze w zasadzie dobrze ale tylko z tego powodu że u mnie pompa chodzi 24/h bo potrafi mocno modulować ale jak miałaby chodzić wg termostatu pokojowego to powiem byłaby porażka na całej lini właśnie z braku akumulacji , ja na te rurki położyłem siarkę w 2 warstwy i zalałem klejem do siatki potem panele , w sumie tam i tak nikogo nie ma ale zawsze te 22 stopnie utrzymuje a na dole z wylewką mam 23-24 stopnie i stałą temp bo jest ta akumulacja.