Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam
Kocioł SAS Bio Efekt 14Kw spala mi 6 worków pelletu (90 kg) na 3 dni. Dom 130m, ocieplenie 20 cm styropian grafitowy, okna 3-szybowe z ciepłym montażem, wszędzie ogrzewanie podłogowe łącznie z garażem, dodatkowo 3 drabinki w łazienkach i pralni. Temp. zadana kotła 55 stopni. Praca w pompach równoległych (ogrzewanie domu i CWU). Baniak na wodę CWU o poj. 300 litrów. Nie posiadam ustawień na "pogodówkę" i innych "ulepszaczy". Jest pompa kotłowa, sprzęgło, pompa na parter i pompa na piętro oraz pompa do CWU. Zadana temp. CWU 45 stopni. Poniżej podaję ustawienia w PID. Proszę o ewentualne sugestie do ustawień, aby było mniejsze spalanie. Dziękuję.

PID nadzór:
Tryb wygaszania: załączony
Czas podawania: 14 s.
Przerwa podawania: 4 min.
Czas pracy wentylatora: 6 s.
Czas przerwy wentylatora: 5 min.
Obroty wentylatora: 45%

Menu instalatora:
Współczynnik PID:
Współczynnik mocy kotła: 100%
Korekta wentylatora dolna: 0%
Korekta wentylatora górna: 0%

Menu serwisowe:
Ustawienia kotła:
Parametry pracy:
Min. praca podajnika: 1
Max. praca podajnika: 2
Min. przerwa podajnika: 10
Max. przerwa podajnika: 23
Min. wentylator roboczy: 12
Max. wentylator roboczy: 34
Min. obroty: 695
Max. obroty: 900
Max. temp. spalin: 125
Opublikowano
20 godzin temu, AndrzejD napisał(a):

Kocioł SAS Bio Efekt 14Kw spala mi 6 worków pelletu (90 kg) na 3 dni.

Przy tych -20 na zewnątrz to ile byś chciał aby spalił?

Jaka wentylacja?

Opublikowano

Skoro wszędzie podłogowe a brak bufora to nie będzie ekonomicznie/tanio. Czemu? mam porównanie fajne. Jest dom który jest trochę mniejszy, parterowy, lepiej ocieplony od mojego budynku. Niższa temp o 1 stopień w tamtym domu. Kocioł mamy  ten sam i podobną instalacje. Jedyna różnica to brak bufora  w tamtym domu. Spalanie wyższe od mojego o około 6-7kg na dobę. Właściciel ma problem z wysterowaniem kotła, częste rozpalania.  

Pokazuje jak baniak potrafi ułatwić życie.  Kocioł  w tamtym domu założony przed sezonem ma 1700 rozpaleń a mój który zahaczył poprzedni sezon ma 460. 

• Lubię to 1
Opublikowano

Dzień dobry, da się ten piec ustawić tak aby dopasować dawkę paliwa do zapotrzebowania na ciepło przy zachowaniu komfortu termicznego w domu ale trzeba przejść z PiDa na on/off, mieć ustawioną krzywą grzewczą i zamontowany jakiś sterownik pokojowy (oczywiście bez tego też da rady ale nie oto chodzi żeby co zmiana temperatury zewnętrznej trzeba zmieniać nastawy). Jeśli powyższe jest to możemy się pobawić. Ja u siebie mam to tak rozwiązane że krzywa grzewcza dobiera mi temperaturę na instalację w zależności od temperatury zewnętrznej a druga krzywa grzewcza czasowa w zależności od temperatury zewnętrznej dobiera mi czas grzania. Do tego musiałem tylko dobrać odpowiedni czas podawania paliwa i czas przerwy i to jest jedyna rzecz jaką muszę zmienić gdyż w przedziale poniżej -10 na zewnątrz przestawiam czas przerwy z 13 sekund na 12, podawanie pelletu 1 sekunda i tyle. Przy nastawach 13/1 spalanie około 1.1 kilograma na godzinę, 12/1 to już około 1.5 kilograma na godzinę. Najtrudniej i najdłużej zajęło mi właśnie ustawienie ile i co ile aby przez czas grzania kocioł nie dochodził do zadanej.

Opublikowano

no i kupujemy kocioł na pellet zamiast kopciucha aby mieć komfort, a tu nagle jeden drugi, trzeci, n-ty sterownik, kombinowanie, cudowanie, grzebanie i wiecej w kotłowni przesiadujemy niż przy kopciuchu. Komfort termiczny prawie taki sam.

A wszystko przez jeden element który był stworzony dla kopciucha i na siłę zastosowany dla kotła automatycznego. Do tego dochodzą kolejne elementy, które są raczej dla budynków wielolokalowych z centralnym systemem grzania albo dla ogrzewania elektrycznego. Ogólnie z jednego g... przechodzimy na drugie.

Opublikowano

To chyba norma, prawie nikt nie ogarnia sterowania kotłem z podajnikiem. Od dawna, nawet jak sterowniki były proste dwustanowe, to była duża grupa użytkowników których to przerastało. Dziś mają jeszcze zawory mieszajace, ochrony powrotu, bufory i pidy. Porady z forum też nic nie dają bo są przypadkowe, niedoinformowane i sprzeczne. Wstaw bufor, usuń bufor, dodaj pompkę, usuń pompkę, odwróć pompkę, dołóz zawór albo dzwonek.. A w starym piecu - po staremu: włóż drewno, podpal, zamknij drzwiczki...

Opublikowano

Przesadzacie. Dobra instalacja to prosta instalacja. A prosta instalacja to prostota działania. Tylko warto poczytać instrukcję obsługi. Dobrze nie będzie tanio ale potem jest wygodnie, komfortowo. 

Problem pojawia się wtedy gdy instalacja nie jest przystosowana do sposobu grzania. Przykładowo podłogówka w całym domu i sam kocioł bez bufora. Można to jakoś ustawić ale i tak to średnio działa.

Kolejny przykład, właściciel oczekuje w duże mrozy spalania maks 20kg przy budynku z kiepskim ociepleniem, skopaną instalacją. Dużo palą i twierdzą czemu, bo mają 5cm styropianu na ścianie.

Osoby które nie ogarniają jak działa sterownik, proces spalania. 🙂 mają swoją wizję działania instalacji  😄 Ten typ ludzi chyba najgorszy 😄 

Opublikowano
43 minuty temu, wuwok1 napisał(a):

Tylko warto poczytać instrukcję obsługi.

Nie do końca, bo w instrukcjach dalej jest podawany układ w którym zastosowano 

1 godzinę temu, Gonzo19 napisał(a):

A wszystko przez jeden element który był stworzony dla kopciucha i na siłę zastosowany dla kotła automatycznego.

I nie każdy to rozumie.

Co innego jest gdy masz już stara instalację i wymieniasz tylko kocioł, bo prosta przeróbka i wywalenie tego dziadostwa jest zbyt kosztowne, a co innego jak budujesz od nowa całą instalację i stosujesz te schematy a później jeden wielki lament i szukanie porad.

Nalezy pamiętać, że Ci co piszą instrukcję, opierają się na teorii, mało który korzysta z tego co stworzył na potrzeby instrukcji.