Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Panowie (zwłaszcza "spece" od OZC), taki temat:

Borykam się z próbą doszukania rozbieżności pomiędzy wyliczeniami przez audytorów a rzeczywistymi wartościami. Na etapie budowy (2015) zostało wykonane OZC wraz z projektem OC.

1-20.thumb.jpg.7df30bee6f39121bd8fcdaa1395b63ad.jpg

Jako źródło ciepła jest kocioł BUDERUS GB172 wraz z zasobnikiem CWU. Jakoś nigdy nie zwracałem uwagi na obliczenia z OZC, a cieszyłem się że w domu (220m2) mam mniejsze zużycie gazu niż w mieszkaniu (88m2) i jest porównywalne do innych (sąsiedzi/znajomi).

Obecnie do projektu grantowego z gminy zostało wykonane nowe OZC dla -7 i dla -20. Jak poniżej:

2-20.jpg.f09d53c432fb4da6f0d5a6bf255c9002.jpg2-07.jpg.a04385c28632fb36f523d5c1e430da88.jpg

i przy okazji zacząłem się interesować tematem. W jaki sposób liczą to OZC? Z audytorem z gminy kontakt jest bardzo ograniczony. W biurze projektu inspektor zrobił weryfikację obliczeń - i ich wniosek że są wykonane poprawne dla danych budynku. Czyli wg OZC zapotrzebowanie na ciepło powinienem mieć na poziomie ok 6400kWh. Biorąc pod uwagę współczynnik konwersji 11 PGNiG wychodzi ok. 580m3 gazu na CO. Ma się to nijak do rzeczywistego zużycia. Przez ostatnie 8 lat wyglądało następująco (CO+CWU):

image.png

Owszem obejmuje CO i CWU, jednak nawet odejmując (wg Google) średnie zapotrzebowanie 350kwh/rok/osobę na CWU, (przy 4 osobach 1400kWh) to wyjdzie ok 15000kWh/rok na CO. Jakim cudem w OZC  wychodzi 6400kWh?

Zacząłem szukać na internecie jakiś kalkulatorów i wyniki wychodzą przeróżne. Najbliższe moim faktycznym wyszły na symulatorogrzewania.pl gdzie po wpisaniu danych: 220m2/ podłogówka/ 22stopnieC/ 50kwh/m2/rok/ źródło gaz otrzymałem przewidywane zużycie jak poniżej. Do obliczeń zaznaczyłem wskaźnik 50kWh/m2/rok bo o takim standardzie myślałem budując (tzw. dom 5 litrowy)

image.png.b3666e5ce661236f2629baad84429ad3.png

Czyli podobnie jak u mnie. Bardzo podobnie wychodzą również szacunki w ujęciu miesięcznym: 

image.png.0c522b8ed45c50a3faecef4941fcde06.png

Zakładam że kalkulator też jest zrobiony w oparciu o jakieś normy, standardowe współczynniki. Podobnie jak programy do obliczeń OZC. 

Skąd zatem aż takie rozbieżności?

Będę bardzo wdzięczny za podpowiedzi, bo stoję przed wyborem pompy ciepła ( w ramach projektu) i niby mam ją dobrać w oparciu o wyliczenia z OZC, a zaczynam w nie wątpić.

Edytowane przez YERZY
Opublikowano (edytowane)

Wygląda na to, że twoje OZC, było pobożnym życzeniem projektanta 😉

Różnica jest zbyt duża między rzeczywistym zapotrzebowaniem a wyliczonym, żeby wszystko zrzucić na błędy budowlane i oszczędności na materiałach dociepleniowych. Ktoś to wyliczył pewnie "z pały" 😉

15000kWh to dobry wynik jak na ten metraż 😉

Co do pompy bierz dane z aktualnego zużycia, a nie z OZC, bo jest widać nic nie warte 😉

Edytowane przez o6483256
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, o6483256 napisał(a):

Wygląda na to, że twoje OZC, było pobożnym życzeniem projektanta 😉

Różnica jest zbyt duża między rzeczywistym zapotrzebowaniem a wyliczonym, żeby wszystko zrzucić na błędy budowlane i oszczędności na materiałach dociepleniowych. Ktoś to wyliczył pewnie "z pały" 😉

15000kWh to dobry wynik jak na ten metraż 😉

Co do pompy bierz dane z aktualnego zużycia, a nie z OZC, bo jest widać nic nie warte 😉

Nie, nie. Pierwsze OZC (2015) było liczone tylko na moje prywatne życzenie do projektu CO.

Dom budowany metodą gospodarczą - więc nikt nie miał interesu w zaniżaniu wyniku, no chyba że tylko ja.

Podobnie z materiałami - sam je kupowałem więc jedynie producent mógłby kłamać odnośnie współczynników. 

Drugie OZC (2025) liczone na potrzeby projektu. Tam też nie miał nikt interesu żeby zaniżać wartości. Więc to chyba nie jest przyczyną.

Natomiast na pewno mam dwa błędy tj:

- brak ciągłości ocieplenia na górnym wieńcu (sam sobie jestem winien) i muszę to poprawić, ale nie wiem czy to by powodowało aż 2 krotnie większe zapotrzebowanie na ciepło;

- niemiłosiernie duże taktowanie kotła, - tu nie mogę znaleźć przyczyny, wygląda tak jakby kocioł miał za dużą moc której podłogówka nie może odebrać, ale wg danych Buderusa może moc modulować (minimum to ok. 5kW) więc zakładałem że będzie ok.

Edytowane przez YERZY
  • Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Tylko ww wyniki nijak się mają do zużycia energii przez budynek. Niezależnie jaka jest przyczyna, sugeruj sie zużyciem energii przez budynek a nie ozc, przy doborze pompy ciepła 😉

Ja żeby dobrze poznać potrzeby budynku kilka lat temu zainstalowałem ciepłomierz i z jego danych dobierałem pc. Na dzień dzisiejszy wygląda, że dobrałem poprawnie, choć -20*C na zewnątrz jeszcze nie było

Edytowane przez o6483256
Opublikowano

Tzn że co, jak mam 2 większe zużycie to mam 2 większą pompę dobrać? Ciepłomierza teraz już nie będę montować bo na wiosnę będę zmieniać na PC.

Opublikowano

Zużywasz na ogrzanie domu ok 15000kWh energii prawda?

Jeżeli tak to pod to dobierz PC zakładając COP np 3

Opublikowano

W gminie mamy dofinansowanie 85% na PC+fotowoltaika+magazyn energii+EMS za łącznie 155 tys PLN. Ja muszę wydać ok. 20 tys - stwierdziłem że za tyle warto. 

16 minut temu, o6483256 napisał(a):

Zużywasz na ogrzanie domu ok 15000kWh energii prawda?

Jeżeli tak to pod to dobierz PC zakładając COP np 3

Czyli 5ka? Osobiście bardziej myślałem pomiędzy 6-8kW.

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Czyli zdecydują za Ciebie jaką PC Ci zamontują? 

Edytowałeś post, celuj tak jak myślisz w 8kW

Jak masz możliwość to celuj w magazyn energii ok 30kWh  Obskoczysz nim grzanie pompą i zasilanie domu tylko w 2 strefie

Edytowane przez o6483256
Opublikowano (edytowane)

Nie, mogę sobie wybrać jaką chcę, byle nie była starsza niż 12 miesięcy, była na liście, i odpada gruntowa. No i mam limit na PC 45 tys + 8 wkład własny. Czyli muszę się zmieścić z samą PC w ok.55, ewentualnie jak będzie droższa to będę musiał sobie dopłacić ( to jest akceptowane). Na magazyn mam łącznie ok. 41 tys więc może i by starczyło ale 30kWh nie będę miał czym naładować bo fotowoltaika nie może być "przewymiarowana" i będę miał tylko 10kWp. (no chyba że z sieci). 

Co do pompy to obawiam się że po zlikwidowaniu tego mostku cieplnego i uszczelnieniu garażu to 8kW będzie za duża. Widzę że Ty na 170m2 masz 6kW.

EDIT: 

Właśnie się zorientowałem że źle policzyłem/odjąłem zużycie gazu na CWU. Powinno być ok 350m3/rocznie dla 4 osobowej rodziny (czyli ok3800kWh). To powoduje że zużycie na samo CO to u mnie ok. 12000kWh. To teraz mi pompa 4kW wyjdzie.

Edytowane przez YERZY
Opublikowano

Bo OZC to tylko teoria i jak dobrze przeczytasz te ozc ma napisane "projektowane" a nie pomierzone.

Czy podczas budowy zachowałeś warunki laboratoryjne ?

Czy zaprawa, bloczki, cegły i pozostałe elementy były dokładnie takie jak w laboratorium ? Wątpię.

Dlaczego nie kupowałeś ilości materiału dokładnie tyle ile było w projekcie tylko z na dodatkiem? Pomijam straty spowodowane tym że np. Pracownikowi rozsypał sie worek cementu albo cegła rozsypała sie w rękach.

OZC to tylko przybliżone obliczenia nie uwzględniające dziesiątek parametrów i zmiennych które występują w rzeczywistości. 

Powinieneś doliczyć do obliczeń zapas +30% tak jak gdy bierzesz kredyt i będzie ok. 

Opublikowano

Zależy jak się podejdzie do tematu OZC.

Ja w swojej kostce z PRLu policzyłem sam wszystkie przegrody z dokładnością do rzeczywistego zużycia o nie gorzej niż 10%.

Ja bym sprawdził czy wentylacja nie wywiewa więcej niż ustawa przewiduje.

Opublikowano

No i kwestia tego jaką rzeczywistą kaloryczność ma gaz, czy wiatr wieje mocniej czy słabiej, czy wilgotność na zewnątrz jest większa czy mniejsza, czy piec ma sprawność taką samą jak wzięta do obliczeń itd. względem parametrów wziętych do obliczeń(o ile w ogóle takie parametry bierze się pod uwagę). I tak można mnożyć zmienność różnych parametrów których nie wzięto pod uwagę a maja znaczenie.

Także OZC to tylko przybliżone obliczenia określające rząd wielkości pomocne przy wstępnej ocenie co potrzebujemy. Czy kocioł 5kW, czy 20kw

Opublikowano (edytowane)

Panowie, zdaję sobie sprawę z "teoretyczności" obliczeń OZC, jednak próbuje zweryfikwać skalę błędu. Czym innym jest 30% a czym innym 100% czy nawet więcej.

Zarówno 1 OZC jak 2 OZC było wykonywane na podstawie rzeczywistych danych budynku a nie na okresie projektowania. W związku z tym że wyszły pewne błędy to nowe jest większe niż to pierwsze tj. 6,8 kW zamiast 6,2kW. (załączam pliki)

W przypadku pierwszego osoba która to liczyła wzięła pod uwagę nawet takie rzeczy jak ilość wyłazów dachowych, policzone obciążenia cieplne dla każdego z pomieszczeń itd.

Rozumiem błędy wykonawcze, sprawność systemu, ale jeśli się okazuje że wg OZC wychodzi ok 26kWh/m2/rok a wg rzeczywistego zużycia gazu wychodzi mi średnio ok.50kWh/m2/rok to cieżko tu mówić o "zapasie" tylko o poważnym nie doszacowaniu.

OZC1.pdfOZC2.pdf

Edytowane przez YERZY
Opublikowano
10 godzin temu, YERZY napisał(a):

Właśnie się zorientowałem że źle policzyłem/odjąłem zużycie gazu na CWU. Powinno być ok 350m3/rocznie dla 4 osobowej rodziny (czyli ok3800kWh). To powoduje że zużycie na samo CO to u mnie ok. 12000kWh. To teraz mi pompa 4kW wyjdzie.

Czyli mamy bardzo podobne zużycie ciepła. Ja też ok 12000kWh 

Bierz minimum 6kW. Ja przy tej pompie już przy -10*C osiągam 100% wydajności przy temperaturze zasilania 38-40*C więc zapas grzałek pozostaje na niższe temperatury. 

Opublikowano
2 minuty temu, YERZY napisał(a):

Rozumiem błędy wykonawcze, sprawność systemu, ale jeśli się okazuje że wg OZC wychodzi ok 26kWh/m2/rok a wg rzeczywistego zużycia gazu wychodzi mi średnio ok.50kWh/m2/rok to cieżko tu mówić o "zapasie" tylko o poważnym nie doszacowaniu.

Pozostaje kwestia rzeczywistej sprawności pieca i rzeczywista kaloryczność gazu. Często gęsto to co podaje gazownia ma sie nijak do rzeczywistości

Opublikowano
17 minut temu, o6483256 napisał(a):

Bierz minimum 6kW. Ja przy tej pompie już przy -10*C osiągam 100% wydajności przy temperaturze zasilania 38-40*C więc zapas grzałek pozostaje na niższe temperatury. 

Z ciekawości co to za pompa?

Opublikowano (edytowane)

Kaisai (grupa Midea) 6kW

Tutaj masz średnią dobową:

image.png.c31ef531c875ea61af42e335b409fa8c.png

Tutaj pracę na maksymalnych obrotach sprężarki

image.thumb.png.1d0162099a50377741d42ce1b9d37714.png

Tutaj moc cieplna jaką oddawała:

image.thumb.png.ac9938b3154cde658fc3da844c70f753.png

Jak wyglądała temperatura w domu:

image.png.ae1a3dc29232df06396ea314d2e9811e.png

Jako ciekawostka zrobiła wtedy tylko 2 defrosty

image.png.9421153776825852462ab8f553e8fc6c.png

Edytowane przez o6483256
Opublikowano
3 godziny temu, o6483256 napisał(a):

Kaisai (grupa Midea) 6kW

Tutaj ............

Z czego te wykresy/widoki? Z HA?

3 godziny temu, h3nio napisał(a):

@YERZY a kocioł gazowy musisz usunąć? Jeżeli nie, to lepiej sobie zostaw.

I tak, i nie. Projekt dopuszcza pozostawienie obecnego źródła, kłopot w tym że mam kocioł zintegrowany z zasobnikiem CWU tzw.lodówka która zajmuje sporo miejsca, a kotłownia jest mała. Więc obecny kocioł muszę wywalić a w to miejsce wstawię pompę ale oczywiście komin z wkładem i instalacja gazowa zostaną.

Natomiast biorę pod uwagę pomysł że jak się okaże w praktyce (np. po roku, czy dwóch) że opcja z magazynem energii nie będzie pokrywała powiedzmy 80% grzania w tańszej taryfie, to wtedy domontuję sobie nad pompą mały kocioł gazowy jak źródło szczytowe.