Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Po latach łaskawej aury - przyszła trochę b agresywna zima. Obserwowałem (jak każdy "nawiedzony" PCciak) swoje dzienne zużycia i zaobserwowałem że moja IBH przy ŚREDNIEJ temp dziennej -8, daje mi w "prezencie" nawet 20Kwh w dziennym zużyciu. Popytałem tu i tam (AI) i zmieniłem dwa parametry... Pytałem też czy czegoś przy tym nie... spieprzę hardwarowo. Wchodzicie w ustawienia serwisowe wg tego scenariusza: 

Cel: żeby IBH wchodziła rzadziej i później (mniej kWh), ale zostawić ją jako awaryjną.

1. Wejdź: MENU SERWISOWE → FOR SERVICEMAN → OK
  2. Wpisz kod 234 (dla mojego KAISAI - jest taki) → OK.
  3. Wejdź: 7. OTHER HEATING SOURCE/ Inne źródła ciepła.
  4. Zmień tylko te parametry (najbezpieczniej):
    • 7.2 t_IBH_DELAY → ustaw 90 min (jeśli masz mniej, podnieś). U mnie ORI było 30min
      To jest najbezpieczniejszy “hamulec” — grzałka nie odpala od razu po krótkim spadku/defroście.
    • 7.3 T4_IBH_ON → ustaw -12°C (albo -10°C jeśli boisz się, że przy -12 może braknąć mocy). U mnie było ORI -5C
      To mówi: IBH wolno działać dopiero przy naprawdę zimnym powietrzu.
  5. Zostaw bez zmian na start:
    • dT1_IBH_ON (próg różnicy)
    • P_IBH1 / P_IBH2 (moc/stopnie)
      Bo te dwa łatwiej “przestrzelić” komfortem.

Czy coś spieprzysz / czy to grozi PC?
Przy tych dwóch zmianach ryzyko uszkodzenia PC jest praktycznie zerowe. Najgorszy scenariusz, jeśli przesadzisz (np. dasz T4_IBH_ON za nisko): w największe mrozy dom może nie domagać temperaturą o ułamek stopnia albo pompa będzie “na granicy” dłużej, ale to nie jest zagrożenie sprzętowe. Zostawienie IBH jako awaryjnej jest właśnie po to, żeby było bezpiecznie. Ja tak zrobiłem i od tygodnia zużycie z powodu IBH spadło drastycznie. Może komuś się "przyda"

Edytowane przez ZEITgst
Stylistyka narracji
  • ZEITgst zmienił(a) tytuł na IBH (grzałka w PC): jak bezpiecznie “odsunąć” jej włączanie
Opublikowano (edytowane)

Grzałki mam ustawione na -12*C i domyślny czas po którym mają sie uruchomić 30minut. Do tego mam automatykę która poniżej 12*C dogrzewa CWU do 55*C w 2 strefie, dzięki czemu nie musi robić tego pompa w nocy

PS Ile zużywasz ee na grzanie przy średniej dobowej -10*C?

Edytowane przez o6483256