Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Po latach łaskawej aury - przyszła trochę b agresywna zima. Obserwowałem (jak każdy "nawiedzony" PCciak) swoje dzienne zużycia i zaobserwowałem że moja IBH przy ŚREDNIEJ temp dziennej -8, daje mi w "prezencie" nawet 20Kwh w dziennym zużyciu. Popytałem tu i tam (AI) i zmieniłem dwa parametry... Pytałem też czy czegoś przy tym nie... spieprzę hardwarowo. Wchodzicie w ustawienia serwisowe wg tego scenariusza: 

Cel: żeby IBH wchodziła rzadziej i później (mniej kWh), ale zostawić ją jako awaryjną.

1. Wejdź: MENU SERWISOWE → FOR SERVICEMAN → OK
  2. Wpisz kod 234 (dla mojego KAISAI - jest taki) → OK.
  3. Wejdź: 7. OTHER HEATING SOURCE/ Inne źródła ciepła.
  4. Zmień tylko te parametry (najbezpieczniej):
    • 7.2 t_IBH_DELAY → ustaw 90 min (jeśli masz mniej, podnieś). U mnie ORI było 30min
      To jest najbezpieczniejszy “hamulec” — grzałka nie odpala od razu po krótkim spadku/defroście.
    • 7.3 T4_IBH_ON → ustaw -12°C (albo -10°C jeśli boisz się, że przy -12 może braknąć mocy). U mnie było ORI -5C
      To mówi: IBH wolno działać dopiero przy naprawdę zimnym powietrzu.
  5. Zostaw bez zmian na start:
    • dT1_IBH_ON (próg różnicy)
    • P_IBH1 / P_IBH2 (moc/stopnie)
      Bo te dwa łatwiej “przestrzelić” komfortem.

Czy coś spieprzysz / czy to grozi PC?
Przy tych dwóch zmianach ryzyko uszkodzenia PC jest praktycznie zerowe. Najgorszy scenariusz, jeśli przesadzisz (np. dasz T4_IBH_ON za nisko): w największe mrozy dom może nie domagać temperaturą o ułamek stopnia albo pompa będzie “na granicy” dłużej, ale to nie jest zagrożenie sprzętowe. Zostawienie IBH jako awaryjnej jest właśnie po to, żeby było bezpiecznie. Ja tak zrobiłem i od tygodnia zużycie z powodu IBH spadło drastycznie. Może komuś się "przyda"

Edytowane przez ZEITgst
Stylistyka narracji
  • ZEITgst zmienił(a) tytuł na IBH (grzałka w PC): jak bezpiecznie “odsunąć” jej włączanie
Opublikowano (edytowane)

Grzałki mam ustawione na -12*C i domyślny czas po którym mają sie uruchomić 30minut. Do tego mam automatykę która poniżej 12*C dogrzewa CWU do 55*C w 2 strefie, dzięki czemu nie musi robić tego pompa w nocy

PS Ile zużywasz ee na grzanie przy średniej dobowej -10*C?

Edytowane przez o6483256
Opublikowano (edytowane)

Czyli masz ustawienia DEFAULT. Ja tez tak miałem i mój dobowy udział IBH w zadanym przez Ciebie reżimie temperaturowym  wynosił średnio 20 - 24 kWh. Po zmianie na 90min/10*C - spadł b mocno. Nie umiem powiedzieć - odnieść się do konkretnej wartości bo w międzyczasie temp otoczenia się podniosły. Ale jak wrócą kilkudniowe mrozy - dam znać - jaka jest dokładnie różnica. DELAY z 30min na 90 - jest bezpiecznym modem tak samo jak zmiana z -5c na -10C Dam znać - w każdym razie jak zobaczę "udział IBH" w niższych temp. Żeby było jasne - mój mod - nie wyłącza IBH - on tylko lekko modyfikuje jego logikę.

Ps. Ja nie mam "drugiej strefy ceny prądu" - więc ten mod u mnie nie zadziała. Mam jedną cenę. Ale to łatwo obchodzę (aspekt obciążania COP - PC na CWU) jednym porannym blokiem czasowym dogrzewania CWU - grzałką. Bojler 300L - blok/okno czasowe 5:30 do 8:30 po termostacie 65st. To zabezpiecza mój komfort CWU na 24godziny. (Oczywiście PC - sukcesywnie dogrzewa CWU w zakresie logiki histerezy grzania wynikającym z A/Krzywej temp B/zadanej histerezy i logiki sterownika obiegu hydraul CWU

Edytowane przez ZEITgst
Uzupełnienie treści
Opublikowano (edytowane)

@o6483256 daj sobie spokój z kolegą. Ze sztuczną inteligencją nie wygrasz.

W dniu 27.01.2026 o 08:45, ZEITgst napisał(a):

Zostawienie IBH jako awaryjnej jest właśnie po to, żeby było bezpiecznie.

Ja mam IBH wyłączone i tak do defrostu się uruchamia grzałka przy niskiej temp wody. Sprężarka się nie załączy jak temp wody jest niższa niż 16st tylko dogrzewa grzałką chociaż IBH jest wyłączone.  

@ZEITgst Nie mieszaj ludziom w głowach bo coś wyczytałeś z internetu.

Edytowane przez cezario1
  • Przydało się 1
Opublikowano

No właśnie, przeczytałem odpowiedź na mojego posta i doszedłem do wniosku, że "człowiek" halucynuje 🤣 

Opublikowano (edytowane)

"Mieszanie" w głowie - to obawiam się, że to jednak Twoja specjalność 🙂 Mylisz prawdopodobnie pojęcia "grzałka dodatkowa" (parametr który można włączyć/wyłączyć w menu użytkownika) z IBH - to sa dwie różne rzeczy!. GDYBYŚ WYŁĄCZYŁ IBH - to przy mrozach zniszczył byś PC! Nie mówimy o WYŁĄCZENIU tylko o tzw "odsunięciu" IBH i tego dityczy MOD o którym piszę. Ja również mam na stałe wyłączoną "grzałkę dodatkową" Mówimy o grzałce elektrycznej w parametrze IBH - dostęp do którego i jego modyfikację podałem w inicjującym poście. Tak na marginesie - wiem, że moje pojawienie się na forum zakłóca twój "porządek świata" i przeświadczenie, że forum dzieli się "słuchaczy" i "guru". Wiem, że po mojej "sadze" o modyfikacji bufora równoległego - w innym wątku, poczułeś się trochę niedowartościowany. Ale, żeby nie "halucynować" dalej - do was obu: Róbta jak chceta. Do pozostałych "czytelników" - jeżeli udział IBH (który widać w KAISAI - wyraźnie w aplikacji IletComfort) przy temp poniżej -7/-8 jest relatywnie duży, warto rozważyć MOD który podałem na początku. 👍

Edytowane przez ZEITgst
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Jeżeli sprawdzasz zużycie prądu przez poszczególne elementy pompy i samą pompę za pomocą aplikacji to współczuję 😂

Ta aplikacja jest tak samo wiarygodna, jak politycy 🤣

Proszę masz pracę grzałki w miesiącu styczniu:

image.thumb.png.f13548a8a41df13b0b600408a48847b3.png

Co tam Ci na ten temat "wyrzuci" chatgpt 😂

Edytowane przez o6483256
Opublikowano (edytowane)

Niczego nie musi mi wyrzucać GPT. Dane z ILETCOMFORT w zakresie sumarycznej pracy IBH ,STANDBY i poboru prądu są jak najbardziej wiarygodnymi danymi. A do tego, żeby zobaczyć jaką masz DT - w czasie rzeczywistym nie potrzebujesz też "rocket science" wystarczy popatrzeć 3 x dziennie w parametry pracy i policzyć temp wlotu i wyloty. Nie nie potrzebuję gpt do analizy zrzutu Twojego konkretnego RIGU. Jest b. dobry. I w Twoim przypadku - nie ma sensu dotykanie IBH w SERVICE MENU. U mnie miało sens - ponieważ mój system działa w sposób quasi - hybrydowy. - przez sprzęgło hydrauliczne i zawory mieszające sterowane sterownikiem MASTER - TECH480zPID i dwoma sterownikami podłogowymi TECHA w trybie SLAVE. Mam bufor równoległy - MUST BE - przy takiej architekturze, ponieważ mam zostawiony piec V gen, na ekogroszek - jako awaryjne źródło zasilania. Układ jest obecnie ZRÓWNOAŻONY (opisałem modyfikację w innym Topiku. Głównie dołożona została pompa pierwotna za buforem i zawór NC w linii CWU - aby uniknąć pasożytniczego przepływu w związku z pompą pierwotną) Ale pisz dalej - lubię... kuriozalnych rozmówców... 😁

Edytowane przez ZEITgst
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, ZEITgst napisał(a):

GDYBYŚ WYŁĄCZYŁ IBH - to przy mrozach zniszczył byś PC!

Mam wszystkie grzałki wyłączone i nic się nie zniszczyło.  Po za tym że PC nie mogło uzyskać zadanej temperatury wszystko działa poprawnie. Mówię tutaj o PC Kaisai w innych PC jest inaczej.

Natomiast w T-cap nie wyłączałem grzałki ale ani razu się nie załączyła nawet przy -20st na dworze bo sprężarka dawała radę tylko COP był niski 1,8

Edytowane przez cezario1
Opublikowano (edytowane)

Panowie, doprecyzuję, bo widzę, że mieszają się trzy różne rzeczy: IBH, „grzałka dodatkowa” w menu użytkownika oraz ochronne dogrzewanie w defroście / minimalnej temp. wody.

1. Mój „mod” nie wyłącza grzałek – ja tylko przesunąłem warunki, kiedy backup heater (IBH) może wejść:

• delay 30 → 90 min

• T4_IBH_ON −5 → ~−10/−12°C
      Czyli: IBH nadal działa awaryjnie, tylko nie “wskakuje” przy krótkich dołkach/defrostach i umiarkowanych mrozach.

2. Wyłączenie IBH nie musi “zniszczyć” pompy w sensie natychmiastowego uszkodzenia, ale może dać skutki uboczne zależnie od instalacji i warunków:

• brak domknięcia mocy w duże mrozy (dom “nie dowiezie”),

• wejście w logiki ochronne (np. dogrzewanie przy zbyt niskiej temp. wody/defrost), które i tak potrafią uruchomić grzałkę niezależnie od ustawienia “IBH off”,

• w skrajnych układach ryzyko spadku temp. wody w obiegu poniżej sensownych progów.
      Dlatego „OFF na stałe” to inna decyzja niż przesunięcie progów.

3. To, że komuś przy −20°C nie weszła grzałka, nie przeczy mojemu przypadkowi.
    Różnimy się: doborem mocy, hydrauliką (bufor/sprzęgło/mieszacze), sterowaniem, odbiorem ciepła i nastawami krzywej. W jednym układzie IBH to “0 kWh przez sezon”, w innym potrafi dorzucić kilkanaście–kilkadziesiąt kWh/dobę.

4. Aplikacja iLetComfort: jasne, że to nie jest laboratorum z licznikami na fazach, ale jako wskaźnik trendu (przed/po w tym samym układzie) bywa użyteczna.
    Najuczciwiej: porównywać dni o podobnej temperaturze i podobnym trybie pracy (CO/CWU), bo pogoda potrafi zrobić większą różnicę niż jakiekolwiek menu.

5. Największy efekt u mnie dało nie samo IBH, tylko obniżenie temperatury zasilania (krzywa) – IBH mod był “dodatkiem”, żeby grzałka nie wchodziła zbyt wcześnie. Komfort bez zmian, ΔT na pompie nadal książkowe, zużycie spadło.

Podsumowując: nie namawiam nikogo do “wyłączania grzałek”, tylko pokazuję, że w niektórych układach przesunięcie progów IBH + niższa krzywa realnie obcina kWh z grzałki bez psucia komfortu. Kto ma IBH = 0 w sezonie, temu ten mod nic nie da – i to też jest OK.

Edytowane przez ZEITgst
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, ZEITgst napisał(a):

w efekcie nie nagrzejesz budynku.

Mogę dogrzać czymś innym nie tylko grzałką W menu serwisowym masz ustawienia dodatkowego źródła ciepła np możesz podłączyć kocioł na gaz nie musi to być grzałka. Lub do grzejesz sobie kominkiem.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano

Grzecznie PROSZĘ: na temat.

Opublikowano

A która z moich (skasowanych przed chwilą - przez pana administratora) odpowiedzi - była "niegrzeczna"? 🙂 czy ta o Żwanieckim"? Ale zgoda - to był 100% OFF TOP - czyli nie na temat... Przepraszam 

35 minut temu, cezario1 napisał(a):

Mogę dogrzać czymś innym nie tylko grzałką W menu serwisowym masz ustawienia dodatkowego źródła ciepła np możesz podłączyć kocioł na gaz nie musi to być grzałka. Lub do grzejesz sobie kominkiem.

To ma sens w układach hybrydowych z automatyką i źródłami pracującymi równolegle/kaskadowo. U mnie kocioł jest źródłem awaryjnym przełączanym ręcznie zaworami, więc nie jest ‘dodatkowym źródłem’ dla pompy. Dlatego nie wyłączam IBH, tylko przesuwam progi, żeby nie wchodziła przedwcześnie.

Opublikowano

Nic nie pisałem o niegrzeczności. Po prostu kolejna dyskusja zamiast merytoryki zamienia się w zbiór mądrych docinków na zupełnie niezwiązane z nią tematy. Tym samym staje się zupełnie niezdatną do czytania przez osoby zainteresowane tematem. Mamy system prywatnych wiadomości - jak ktoś sobie życzy powymieniać się "uprzejmościami" zawsze może skorzystać. Można też zgłaszać wypowiedzi z komentarzem co jest nie tak. Jeżeli ktoś ma wątpliwości co do moich decyzji w zasadach forum, na które wszyscy się zgadzają, a których oczywiście nikt nie czyta, jest informacja aby zgłaszać je na priv do administratora.

Koniec moich uwag. Proszę o dyskusję na temat.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Cóż - ze swojej strony napisałem "PRZEPRASZAM" - zarówno Ciebie, jak i niniejszym - czytelników, którzy mogli przeczytać mój wpis-wpisy odbiegające od tematu - merytorycznie... Obiecuję poprawę i stosowanie się do reguł zawartych w "zasadach forum" - pozdrawiam. 

Ps. Ale tak na marginesie - może by było jednak fajnie gdyby w kulturalny sposób merytoryczna rozmowa "na temat" czasem ożywała również "emocjonalnie". Bo to prócz wymiany poglądów - byłoby rodzajem "small talk". Nie mam osobiście nic przeciwko temu - kiedy ktoś mi mówi, że moja wypowiedź jest "nowomową" albo "halucynacją"  :)  - szczególnie kiedy to uzasadni.... Noooo - Dooobra - to był żart... 🫠

Opublikowano

Podsumowując temat IBH (grzałka w PC): jak bezpiecznie “odsunąć” jej włączanie

W PC Kaisai można całkowicie wyłączyć grzałkę IBH w menu serwisowym. Natomiast nie można jej odłączyć od prądu fizycznie bo jest wykorzystywana na przykład do defrostu.

Przy jakiej temperaturze biwalentnej ma się nam załączać grzałka i na jak długo należy ustawić do każdego budynku indywidualnie, inaczej. Nie ma jednakowej ustawień dla wszystkich.

Opublikowano

Dokładnie TAK - panie CEZARIO. I tu 100% ZGODA. Mój wpis, który zainicjowałem (jak kilka innych poprzednich wątków na tym forum) nie miał na celu "mądrzenie się" - bo w istocie jestem tylko amatorem - zwykłym użytkownikiem... Moim celem było wskazanie "jak sobie poradziłem". I dokładnie TAK - w każdej instalacji ze względu na jej specyfikę, zastosowaną "krzywą" grzewczą, moc jednostki i jeszcze kilka innych zmienny środowiskowych - MODYFIKOWANIE IBH może być w jednym przypadku BEZ SENSU ale w innym może dać wymierny ZYSK. (U mnie to było w granicach rzędu nawet 20kWh/doba) Dlatego, zanim KTOKOLWIEK wsadzi PAZURY do menu SERWIS 🙂  - ws modyfikacji ustawień IBH - musi sobie odpowiedzieć na pytanie. 1. Ile i czy w ogóle występuje udział IBH w skali 24godzin w zużyciu. od temp np poniżej -7C. 2.jeżeli ten udział to np 1-2kWh to pchanie się tam i zmiana tych ustawień jest BEZ SENSU. 3. Jeżeli udział IBH dochodzi do 20 - 25% lub więcej dziennego/dobowego zużycia - to mój proponowany MOD - wart jest rozważenia.