ZEITgst Opublikowano 27 Stycznia #1 Opublikowano 27 Stycznia (edytowane) Po latach łaskawej aury - przyszła trochę b agresywna zima. Obserwowałem (jak każdy "nawiedzony" PCciak) swoje dzienne zużycia i zaobserwowałem że moja IBH przy ŚREDNIEJ temp dziennej -8, daje mi w "prezencie" nawet 20Kwh w dziennym zużyciu. Popytałem tu i tam (AI) i zmieniłem dwa parametry... Pytałem też czy czegoś przy tym nie... spieprzę hardwarowo. Wchodzicie w ustawienia serwisowe wg tego scenariusza: Cel: żeby IBH wchodziła rzadziej i później (mniej kWh), ale zostawić ją jako awaryjną. Wejdź: MENU SERWISOWE → FOR SERVICEMAN → OK Wpisz kod 234 (dla mojego KAISAI - jest taki) → OK. Wejdź: 7. OTHER HEATING SOURCE/ Inne źródła ciepła. Zmień tylko te parametry (najbezpieczniej): 7.2 t_IBH_DELAY → ustaw 90 min (jeśli masz mniej, podnieś). U mnie ORI było 30min To jest najbezpieczniejszy “hamulec” — grzałka nie odpala od razu po krótkim spadku/defroście. 7.3 T4_IBH_ON → ustaw -12°C (albo -10°C jeśli boisz się, że przy -12 może braknąć mocy). U mnie było ORI -5C To mówi: IBH wolno działać dopiero przy naprawdę zimnym powietrzu. Zostaw bez zmian na start: dT1_IBH_ON (próg różnicy) P_IBH1 / P_IBH2 (moc/stopnie) Bo te dwa łatwiej “przestrzelić” komfortem. Czy coś spieprzysz / czy to grozi PC? Przy tych dwóch zmianach ryzyko uszkodzenia PC jest praktycznie zerowe. Najgorszy scenariusz, jeśli przesadzisz (np. dasz T4_IBH_ON za nisko): w największe mrozy dom może nie domagać temperaturą o ułamek stopnia albo pompa będzie “na granicy” dłużej, ale to nie jest zagrożenie sprzętowe. Zostawienie IBH jako awaryjnej jest właśnie po to, żeby było bezpiecznie. Ja tak zrobiłem i od tygodnia zużycie z powodu IBH spadło drastycznie. Może komuś się "przyda" Edytowane 27 Stycznia przez ZEITgst Stylistyka narracji Cytuj
o6483256 Opublikowano 27 Stycznia #2 Opublikowano 27 Stycznia (edytowane) Grzałki mam ustawione na -12*C i domyślny czas po którym mają sie uruchomić 30minut. Do tego mam automatykę która poniżej 12*C dogrzewa CWU do 55*C w 2 strefie, dzięki czemu nie musi robić tego pompa w nocy PS Ile zużywasz ee na grzanie przy średniej dobowej -10*C? Edytowane 27 Stycznia przez o6483256 Cytuj
ZEITgst Opublikowano 28 Stycznia Autor #3 Opublikowano 28 Stycznia (edytowane) Czyli masz ustawienia DEFAULT. Ja tez tak miałem i mój dobowy udział IBH w zadanym przez Ciebie reżimie temperaturowym wynosił średnio 20 - 24 kWh. Po zmianie na 90min/10*C - spadł b mocno. Nie umiem powiedzieć - odnieść się do konkretnej wartości bo w międzyczasie temp otoczenia się podniosły. Ale jak wrócą kilkudniowe mrozy - dam znać - jaka jest dokładnie różnica. DELAY z 30min na 90 - jest bezpiecznym modem tak samo jak zmiana z -5c na -10C Dam znać - w każdym razie jak zobaczę "udział IBH" w niższych temp. Żeby było jasne - mój mod - nie wyłącza IBH - on tylko lekko modyfikuje jego logikę. Ps. Ja nie mam "drugiej strefy ceny prądu" - więc ten mod u mnie nie zadziała. Mam jedną cenę. Ale to łatwo obchodzę (aspekt obciążania COP - PC na CWU) jednym porannym blokiem czasowym dogrzewania CWU - grzałką. Bojler 300L - blok/okno czasowe 5:30 do 8:30 po termostacie 65st. To zabezpiecza mój komfort CWU na 24godziny. (Oczywiście PC - sukcesywnie dogrzewa CWU w zakresie logiki histerezy grzania wynikającym z A/Krzywej temp B/zadanej histerezy i logiki sterownika obiegu hydraul CWU Edytowane 28 Stycznia przez ZEITgst Uzupełnienie treści Cytuj
cezario1 Opublikowano 28 Stycznia #4 Opublikowano 28 Stycznia (edytowane) @o6483256 daj sobie spokój z kolegą. Ze sztuczną inteligencją nie wygrasz. W dniu 27.01.2026 o 08:45, ZEITgst napisał(a): Zostawienie IBH jako awaryjnej jest właśnie po to, żeby było bezpiecznie. Ja mam IBH wyłączone i tak do defrostu się uruchamia grzałka przy niskiej temp wody. Sprężarka się nie załączy jak temp wody jest niższa niż 16st tylko dogrzewa grzałką chociaż IBH jest wyłączone. @ZEITgst Nie mieszaj ludziom w głowach bo coś wyczytałeś z internetu. Edytowane 28 Stycznia przez cezario1 1 Cytuj
o6483256 Opublikowano 28 Stycznia #5 Opublikowano 28 Stycznia No właśnie, przeczytałem odpowiedź na mojego posta i doszedłem do wniosku, że "człowiek" halucynuje 🤣 Cytuj
ZEITgst Opublikowano 28 Stycznia Autor #6 Opublikowano 28 Stycznia (edytowane) "Mieszanie" w głowie - to obawiam się, że to jednak Twoja specjalność 🙂 Mylisz prawdopodobnie pojęcia "grzałka dodatkowa" (parametr który można włączyć/wyłączyć w menu użytkownika) z IBH - to sa dwie różne rzeczy!. GDYBYŚ WYŁĄCZYŁ IBH - to przy mrozach zniszczył byś PC! Nie mówimy o WYŁĄCZENIU tylko o tzw "odsunięciu" IBH i tego dityczy MOD o którym piszę. Ja również mam na stałe wyłączoną "grzałkę dodatkową" Mówimy o grzałce elektrycznej w parametrze IBH - dostęp do którego i jego modyfikację podałem w inicjującym poście. Tak na marginesie - wiem, że moje pojawienie się na forum zakłóca twój "porządek świata" i przeświadczenie, że forum dzieli się "słuchaczy" i "guru". Wiem, że po mojej "sadze" o modyfikacji bufora równoległego - w innym wątku, poczułeś się trochę niedowartościowany. Ale, żeby nie "halucynować" dalej - do was obu: Róbta jak chceta. Do pozostałych "czytelników" - jeżeli udział IBH (który widać w KAISAI - wyraźnie w aplikacji IletComfort) przy temp poniżej -7/-8 jest relatywnie duży, warto rozważyć MOD który podałem na początku. 👍 Edytowane 28 Stycznia przez ZEITgst 1 Cytuj
o6483256 Opublikowano 28 Stycznia #7 Opublikowano 28 Stycznia (edytowane) Jeżeli sprawdzasz zużycie prądu przez poszczególne elementy pompy i samą pompę za pomocą aplikacji to współczuję 😂 Ta aplikacja jest tak samo wiarygodna, jak politycy 🤣 Proszę masz pracę grzałki w miesiącu styczniu: Co tam Ci na ten temat "wyrzuci" chatgpt 😂 Edytowane 28 Stycznia przez o6483256 Cytuj
ZEITgst Opublikowano 28 Stycznia Autor #8 Opublikowano 28 Stycznia (edytowane) Niczego nie musi mi wyrzucać GPT. Dane z ILETCOMFORT w zakresie sumarycznej pracy IBH ,STANDBY i poboru prądu są jak najbardziej wiarygodnymi danymi. A do tego, żeby zobaczyć jaką masz DT - w czasie rzeczywistym nie potrzebujesz też "rocket science" wystarczy popatrzeć 3 x dziennie w parametry pracy i policzyć temp wlotu i wyloty. Nie nie potrzebuję gpt do analizy zrzutu Twojego konkretnego RIGU. Jest b. dobry. I w Twoim przypadku - nie ma sensu dotykanie IBH w SERVICE MENU. U mnie miało sens - ponieważ mój system działa w sposób quasi - hybrydowy. - przez sprzęgło hydrauliczne i zawory mieszające sterowane sterownikiem MASTER - TECH480zPID i dwoma sterownikami podłogowymi TECHA w trybie SLAVE. Mam bufor równoległy - MUST BE - przy takiej architekturze, ponieważ mam zostawiony piec V gen, na ekogroszek - jako awaryjne źródło zasilania. Układ jest obecnie ZRÓWNOAŻONY (opisałem modyfikację w innym Topiku. Głównie dołożona została pompa pierwotna za buforem i zawór NC w linii CWU - aby uniknąć pasożytniczego przepływu w związku z pompą pierwotną) Ale pisz dalej - lubię... kuriozalnych rozmówców... 😁 Edytowane 28 Stycznia przez ZEITgst Cytuj
cezario1 Opublikowano 28 Stycznia #9 Opublikowano 28 Stycznia (edytowane) 22 minuty temu, ZEITgst napisał(a): GDYBYŚ WYŁĄCZYŁ IBH - to przy mrozach zniszczył byś PC! Mam wszystkie grzałki wyłączone i nic się nie zniszczyło. Po za tym że PC nie mogło uzyskać zadanej temperatury wszystko działa poprawnie. Mówię tutaj o PC Kaisai w innych PC jest inaczej. Natomiast w T-cap nie wyłączałem grzałki ale ani razu się nie załączyła nawet przy -20st na dworze bo sprężarka dawała radę tylko COP był niski 1,8 Edytowane 28 Stycznia przez cezario1 Cytuj
ZEITgst Opublikowano 28 Stycznia Autor #10 Opublikowano 28 Stycznia (edytowane) Panowie, doprecyzuję, bo widzę, że mieszają się trzy różne rzeczy: IBH, „grzałka dodatkowa” w menu użytkownika oraz ochronne dogrzewanie w defroście / minimalnej temp. wody. Mój „mod” nie wyłącza grzałek – ja tylko przesunąłem warunki, kiedy backup heater (IBH) może wejść: delay 30 → 90 min T4_IBH_ON −5 → ~−10/−12°C Czyli: IBH nadal działa awaryjnie, tylko nie “wskakuje” przy krótkich dołkach/defrostach i umiarkowanych mrozach. Wyłączenie IBH nie musi “zniszczyć” pompy w sensie natychmiastowego uszkodzenia, ale może dać skutki uboczne zależnie od instalacji i warunków: brak domknięcia mocy w duże mrozy (dom “nie dowiezie”), wejście w logiki ochronne (np. dogrzewanie przy zbyt niskiej temp. wody/defrost), które i tak potrafią uruchomić grzałkę niezależnie od ustawienia “IBH off”, w skrajnych układach ryzyko spadku temp. wody w obiegu poniżej sensownych progów. Dlatego „OFF na stałe” to inna decyzja niż przesunięcie progów. To, że komuś przy −20°C nie weszła grzałka, nie przeczy mojemu przypadkowi. Różnimy się: doborem mocy, hydrauliką (bufor/sprzęgło/mieszacze), sterowaniem, odbiorem ciepła i nastawami krzywej. W jednym układzie IBH to “0 kWh przez sezon”, w innym potrafi dorzucić kilkanaście–kilkadziesiąt kWh/dobę. Aplikacja iLetComfort: jasne, że to nie jest laboratorum z licznikami na fazach, ale jako wskaźnik trendu (przed/po w tym samym układzie) bywa użyteczna. Najuczciwiej: porównywać dni o podobnej temperaturze i podobnym trybie pracy (CO/CWU), bo pogoda potrafi zrobić większą różnicę niż jakiekolwiek menu. Największy efekt u mnie dało nie samo IBH, tylko obniżenie temperatury zasilania (krzywa) – IBH mod był “dodatkiem”, żeby grzałka nie wchodziła zbyt wcześnie. Komfort bez zmian, ΔT na pompie nadal książkowe, zużycie spadło. Podsumowując: nie namawiam nikogo do “wyłączania grzałek”, tylko pokazuję, że w niektórych układach przesunięcie progów IBH + niższa krzywa realnie obcina kWh z grzałki bez psucia komfortu. Kto ma IBH = 0 w sezonie, temu ten mod nic nie da – i to też jest OK. Edytowane 28 Stycznia przez ZEITgst Cytuj
cezario1 Opublikowano 28 Stycznia #11 Opublikowano 28 Stycznia (edytowane) 13 minut temu, ZEITgst napisał(a): w efekcie nie nagrzejesz budynku. Mogę dogrzać czymś innym nie tylko grzałką W menu serwisowym masz ustawienia dodatkowego źródła ciepła np możesz podłączyć kocioł na gaz nie musi to być grzałka. Lub do grzejesz sobie kominkiem. Edytowane 28 Stycznia przez cezario1 Cytuj
ZEITgst Opublikowano 28 Stycznia Autor #13 Opublikowano 28 Stycznia A która z moich (skasowanych przed chwilą - przez pana administratora) odpowiedzi - była "niegrzeczna"? 🙂 czy ta o Żwanieckim"? Ale zgoda - to był 100% OFF TOP - czyli nie na temat... Przepraszam 35 minut temu, cezario1 napisał(a): Mogę dogrzać czymś innym nie tylko grzałką W menu serwisowym masz ustawienia dodatkowego źródła ciepła np możesz podłączyć kocioł na gaz nie musi to być grzałka. Lub do grzejesz sobie kominkiem. To ma sens w układach hybrydowych z automatyką i źródłami pracującymi równolegle/kaskadowo. U mnie kocioł jest źródłem awaryjnym przełączanym ręcznie zaworami, więc nie jest ‘dodatkowym źródłem’ dla pompy. Dlatego nie wyłączam IBH, tylko przesuwam progi, żeby nie wchodziła przedwcześnie. Cytuj
marcin Opublikowano 28 Stycznia #14 Opublikowano 28 Stycznia Nic nie pisałem o niegrzeczności. Po prostu kolejna dyskusja zamiast merytoryki zamienia się w zbiór mądrych docinków na zupełnie niezwiązane z nią tematy. Tym samym staje się zupełnie niezdatną do czytania przez osoby zainteresowane tematem. Mamy system prywatnych wiadomości - jak ktoś sobie życzy powymieniać się "uprzejmościami" zawsze może skorzystać. Można też zgłaszać wypowiedzi z komentarzem co jest nie tak. Jeżeli ktoś ma wątpliwości co do moich decyzji w zasadach forum, na które wszyscy się zgadzają, a których oczywiście nikt nie czyta, jest informacja aby zgłaszać je na priv do administratora. Koniec moich uwag. Proszę o dyskusję na temat. 1 Cytuj
ZEITgst Opublikowano 28 Stycznia Autor #15 Opublikowano 28 Stycznia Cóż - ze swojej strony napisałem "PRZEPRASZAM" - zarówno Ciebie, jak i niniejszym - czytelników, którzy mogli przeczytać mój wpis-wpisy odbiegające od tematu - merytorycznie... Obiecuję poprawę i stosowanie się do reguł zawartych w "zasadach forum" - pozdrawiam. Ps. Ale tak na marginesie - może by było jednak fajnie gdyby w kulturalny sposób merytoryczna rozmowa "na temat" czasem ożywała również "emocjonalnie". Bo to prócz wymiany poglądów - byłoby rodzajem "small talk". Nie mam osobiście nic przeciwko temu - kiedy ktoś mi mówi, że moja wypowiedź jest "nowomową" albo "halucynacją" :) - szczególnie kiedy to uzasadni.... Noooo - Dooobra - to był żart... 🫠 Cytuj
cezario1 Opublikowano 28 Stycznia #16 Opublikowano 28 Stycznia Podsumowując temat IBH (grzałka w PC): jak bezpiecznie “odsunąć” jej włączanie W PC Kaisai można całkowicie wyłączyć grzałkę IBH w menu serwisowym. Natomiast nie można jej odłączyć od prądu fizycznie bo jest wykorzystywana na przykład do defrostu. Przy jakiej temperaturze biwalentnej ma się nam załączać grzałka i na jak długo należy ustawić do każdego budynku indywidualnie, inaczej. Nie ma jednakowej ustawień dla wszystkich. Cytuj
ZEITgst Opublikowano 28 Stycznia Autor #17 Opublikowano 28 Stycznia Dokładnie TAK - panie CEZARIO. I tu 100% ZGODA. Mój wpis, który zainicjowałem (jak kilka innych poprzednich wątków na tym forum) nie miał na celu "mądrzenie się" - bo w istocie jestem tylko amatorem - zwykłym użytkownikiem... Moim celem było wskazanie "jak sobie poradziłem". I dokładnie TAK - w każdej instalacji ze względu na jej specyfikę, zastosowaną "krzywą" grzewczą, moc jednostki i jeszcze kilka innych zmienny środowiskowych - MODYFIKOWANIE IBH może być w jednym przypadku BEZ SENSU ale w innym może dać wymierny ZYSK. (U mnie to było w granicach rzędu nawet 20kWh/doba) Dlatego, zanim KTOKOLWIEK wsadzi PAZURY do menu SERWIS 🙂 - ws modyfikacji ustawień IBH - musi sobie odpowiedzieć na pytanie. 1. Ile i czy w ogóle występuje udział IBH w skali 24godzin w zużyciu. od temp np poniżej -7C. 2.jeżeli ten udział to np 1-2kWh to pchanie się tam i zmiana tych ustawień jest BEZ SENSU. 3. Jeżeli udział IBH dochodzi do 20 - 25% lub więcej dziennego/dobowego zużycia - to mój proponowany MOD - wart jest rozważenia. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi