Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ferroli bio pellet pro 25kw + zawór 4 drogowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Będę przerabiał kocioł jak w temacie i chce zamontować na nim zawór 4 drogowy w funkcji ochrony powrotu oraz regulacji temp zasilania. 
Wiadomo, że muszę zastosować zewnętrzny sterownik np. tech i-1. Pytanie, czy ktoś już tak montował, czy taki tandem się sprawdzi ? 

Opublikowano
54 minuty temu, chrobry napisał(a):

zawór 4 drogowy w funkcji ochrony powrotu oraz regulacji temp zasilania. 

Albo jedno albo drugie. Nie ma tak dobrze. Zamiast "oraz" wstaw "lub".

A poza tym najgorszy wybór.  

Opublikowano (edytowane)

Tu nie chodzi o to czy go lubimy czy nie, tylko o to że taki element(jak każdy inny w instalacji) może pełnić tylko jedną funkcję.  Albo to, albo tamto. Nie da rady dwóch na raz tak jak założyłeś na początku.

Edytowane przez Gonzo19
  • Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Dlaczego tak twierdzisz ? Większość dzisiejszych kotłów ma wbudowaną osbługę takiego zaworu dla pełnienia tych funkcji.

Edytowane przez chrobry
Opublikowano

Montuj.

Możesz daj jeden zawór do grzejników i podłogówki i ochrony powrotu i drugiego i trzeciego obwodu grzejników i podłogówki.  Przecież sterownik ma wbudowana obsługę do wszystkich tych rzeczy. Jeden zawór do wszystkiego. A co tam.

Opublikowano

Chrobry naprawdę jesteś tu od 2008 roku?

Opublikowano

Miałem nadzieje na merytoryczną dyskusję a tu brak argumentów i chyba nic nie uzgodnimy. 

Teraz, lenas1 napisał(a):

Chrobry naprawdę jesteś tu od 2008 roku?

A jakie to ma znaczenie, zadałem proste pytanie a odpowiedz jest w stylu ja ci mówie że nie i tyle. Zero argumentów. Wręcz wprowadzanie w błąd. Masa kotłów tak działa więc jest to możliwe.
Ja nie twierdzę, że to jest dobre rozwiązanie, chciałem uzyskać konkretne za i przeciw jak od fachowca a tu dyskusja schodzi z tematu. 

Opublikowano
16 minut temu, chrobry napisał(a):

Masa kotłów tak działa więc jest to możliwe.

Żaden tak nie działa. 

Jest to fizycznie niemożliwe 

17 minut temu, chrobry napisał(a):

Miałem nadzieje na merytoryczną dyskusję a tu brak argumentów i chyba nic nie uzgodnimy. 

40% tego forum a także po 40% innych for jest o tym. Wystarczy poczytać iiii zrozumieć 

Opublikowano

Jesteś tu tak długo to już sam powinneś wiedzieć co lepsze. 

Masa kotłów tak działa, jedni sobie radzą, większość sobie nie radzi. 

Szukaj lepszych rozwiązań dla swojego dobra. 

Opublikowano
Teraz, lenas1 napisał(a):

Masa kotłów tak działa

Żaden tak nie działa żeby zawor4d jednocześnie chronił powrót i regulowal instalację.  Najczęściej reguluje tylko instalację a ochrona powrotu jest realizowana czym innym. 

Opublikowano

I to jest Twój pierwszy rzeczowy argument w tej dyskusji. Zupełnie się z nim nie zgadzam ale szanuje za konkret i brak niepotrzebnych wycieczek personalnych. 

4 minuty temu, lenas1 napisał(a):

Jesteś tu tak długo to już sam powinneś wiedzieć co lepsze. 

Masa kotłów tak działa, jedni sobie radzą, większość sobie nie radzi. 

Szukaj lepszych rozwiązań dla swojego dobra. 

Dokładnie, oczywiście że masa kotłów tak działa bo do tego m.in. zostały zaprojektowane te zawory. I również się zgadzam, że w jednych instalacjach jest lepiej w innych gorzej, szkoda że musieliśmy do tego dojść po takiej burzy 🙂
Teraz skoro jesteśmy w tym punkcie, to zapytam czy wiesz z czego wynika fakt, że ten sposób działa lepiej lub gorzej. 
Dyskusja czysto akademicka, tu już nie chodzi oto co jak zastosuje. Jestem technicznie ciekawy z czego może wynikać problem z instalacją opartą na takim rozwiązaniu. 

Opublikowano

Nie no jakoś to działa, ale trzeba dużo zachodu żeby to jakoś działało, a nie o to chodzi żeby sobie nerwy psuć.

Poprostu ciężko wysterować 4d aby chronił powrót i jednocześnie wyregulował temp. na instalację. 

Kręci w lewo prawo bo nie wie co wpierw ma robić. 

Opublikowano
7 minut temu, lenas1 napisał(a):

Nie no jakoś to działa, ale trzeba dużo zachodu żeby to jakoś działało, a nie o to chodzi żeby sobie nerwy psuć.

Poprostu ciężko wysterować 4d aby chronił powrót i jednocześnie wyregulował temp. na instalację. 

Kręci w lewo prawo bo nie wie co wpierw ma robić. 

ma to sens co piszesz, system działa jest jednak trudny do wyregulowania i zależny od kilku zmiennych czynników.

Opublikowano
18 minut temu, pastor napisał(a):

Akurat zawór wie

Dopiero jak dostanie sygnał ze sterownika. 

Opublikowano

😉

Opublikowano

Dobry wieczór Panowie akurat mam taki układ u siebie - zawór 4D z ochroną powrotu na grawitacji więc coś mogę napisać. Czy to działa a no tak działa, chroni powrót i reguluje temperaturę na instalację to jest jeden plus a drugi to taki że nie potrzeba pompy przewałowej, która niby tam zwiększa ciut spalanie. Minusy są takie, że jeśli spadnie powrót poniżej zadanej to z automatu przymyka na instalacje i wychładza obieg na grzejniki dlatego praca w takim układzie wymaga dłuższej chwili dojścia do zadanej - akurat mi to pasuje bo mam za zaworem 4D 4 piony grzewcze sterowane przez elektrozawory i nie zawsze potrzebuje aby grzać je wszystkie.