Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ja u siebie w nowym domu specjalnie murowałem sobie komin z pełnej cegły do kominka, do tego obudowa z cegły wkładu razem około 3-4t masy. 

Paląc delikatnie w wkładzie około 3-4h na oko z 5-8kg drewna mam ciepło z cegły przez jakieś 12h 

Jak docieplę dach jeszcze płytą PIR to obstawiam że poł domu będę mógł nie ogrzewać przepalając w kominku  do tych powiedzmy -15 

Edytowane przez szakallo
Opublikowano
W dniu 2.02.2026 o 19:23, carinus napisał(a):

Ja natomiast utwierdziłem się w przekonaniu, że moja 5kW jednak jest wystarczająca. Musimy patrzeć na sezon grzewczy jako całość, nie tylko na tydzień czy dwa z większymi mrozami. Dom się zbytnio nie wychładzał i pomimo obaw pompa dała radę. Największe mrozy od kilkunastu lat, więc miejmy nadzieję że następne zimy będą lepsze.

@Darius93 Nie wiem kto będzie projektował i wykonywał podłogówkę, ale zadbaj o przeliczenie zasilania na jak najniższe temperatury. Wydasz raz na kilka metrów rurki więcej, ale później będziesz zadowolony z niskiego zapotrzebowania na energię dla pompy. Nastaw się też że zanim skończysz budowę, do kupienia będą raczej tylko monobloki i trzeba już teraz pomyśleć nad lokalizacją i wyprowadzeniem rurek z wodą.

Zwrócę na to uwagę przy podłogówce

W dniu 2.02.2026 o 17:20, nightwatch napisał(a):

Po ostatnich mrozach spadł procent ludzi twierdzących że za duża, za to przybyło tych co się przekonali że za mała. 

Czyli 8kw nie powinna być za duża? Czy lepiej to już stwierdzi instalator podczas projektowania? 

Pozdrawiam