Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Potrzebował bym pomocy w instalacji Co. 
mam piec na ekogroszek Landzberg PR RW 15kw i sterownik st37.

Mam w domu 5 grzejników panelowych z termostatami, 2 zeberkowe w łazienkach i około 15m2 podłogówki w łazience i korytarzu. 

Zanim zacząłem robić remont poddasza, łazienki na parterze i korytarza to piec obsługiwał tylko 4 grzejniki żeliwne i działał „dobrze”. Grzejniki były ciepłe cały czas. 

Instalacje przy piecu wykonywał mój ojciec. 

Teraz po remoncie i dodaniu podłogówki to grzejniki nagrzewają się pulsacyjnie tj. są gorące, stygną, robi się chłodno i zaś nagrzewają się, studzą i tak w kółko. Podłogówka też jest słabo wyczuwalna.
Przy dwójce małych dzieci nie jest to komfortowe w zimę.

Dorzucam zdjęcie instalacji. 

Czytałem trochę i wywnioskowałem, że powinno być sprzęgło… zawór 4d ? Wolę zapytać mądrego niż narobić sobie kosztów a i tak będzie dalej to samo. 
planuję wyciąć instalacje i zrobić wszystko na nowo z waszą pomocą. 
Dodam też, że w domu jest sterownik od tech’a, dach ocieplony pianą pur, okna i okna dachowe założone 3 szybowe, strop drewniany wypchany wełną podczas remontu i aktualnie cały dom jest ocieplamy styropianem 15cm grafitowym. 
Mam nadzieję, że przekazałem wszystkie potrzebne informacje. 
dziekuje za każdą pomoc.

A i jeszcze jedna przypadłość o której zapomniałem. Piec teraz potrafi zagrzać się do 80 stopni, studzi się i spada do około 40 stopni i znów pali jak głupi żeby przekroczyć wartość zadaną tj 60 stopni.

IMG_3969.jpeg

IMG_3970.jpeg

IMG_3971.jpeg

IMG_3974.jpeg

IMG_3981.jpeg

IMG_3979.jpeg

IMG_3982.jpeg

Edytowane przez M0cek
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, sambor napisał(a):

Daj rysunek tej instalacji, bez tego ani rusz.

O kurde dałeś mi Ćwieka. Nie jestem w tym dobry, może być taki amatorski narysowany na kartce ? Jestem w pracy i nie mam dostępu do laptopa

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, sambor napisał(a):

Najlepszy jest odręczny - karteczka, długopis z opisem gdzie co idzie.

Spróbujmy. Mam nadzieję, że czytelnie będzie.

Jeszcze jedno. Zapomniałem. Parter w przyszłości będzie miał zdjęte grzejniki i będzie zrobiona podlogowka. Na chwilę obecną tylko łazienka i korytarz ma podłogówkę która jest wyprowadzona z lini od grzejnika. 

IMG_3992.jpeg

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Nie jest źle.

Tylko brak zaw ochrony powrotu  np 4-D i sensownego zasilania podłogówki,

Jak jest podłączona podłogówka do tych grzejników?

Podłogówka to 1 pętla czy więcej

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, sambor napisał(a):

Nie jest źle.

Tylko brak zaw ochrony powrotu  np 4-D i sensownego zasilania podłogówki,

Jak jest podłączona podłogówka do tych grzejników?

Podłogówka to 1 pętla czy więcej

Idzie linia do grzejnika zeberkowego w łazience w pomieszczeniu obok . 
te ślaczki to podlogowka. Są 2 pętlę. 1 łazienka, 2 korytarz. Domyślam się, że nie jest to prawidłowo podłączone, jak będzie już cały dół kuty to wtedy już rozdzielacz zamontuje.

IMG_3993.jpeg

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

To trzeba te pętle przez zaw 2x RTL zasilić sprzed grzejnika.

A schemat z zaw 4-D powinien mniej więcej tak wyglądać:

image.jpeg.cb7ddc71eebd48823246cf55e30b59c3.jpeg

Warunek - każda z pętli  podłogi nie powinna przekraczać 40m

Opublikowano

No dobra. Już studiuje Twój schemat. Muszę porównać ze swoim i zobaczyć jak to przerobić. 

jeśli bym zrobił tak jak na schemacie to piec zacznie w końcu normalnie grzać jak powinien ? Nie będzie znów nadmiernego przegrzewania się pieca i na przykład będzie trzymał zadaniową 60 ?

ja to już chciałem sprzęgło montować, nowe sterowniki, czujniki temperatury itp..

Opublikowano
11 minut temu, sambor napisał(a):

A masz w tym kotle czujnik temp kotła - przecież to on decyduje o temp wyłączenia.

Tak szczerze to nie wiem czy jest. Jedyne to widzę, że jest czujnik ciepłej wody. 

IMG_3978.jpeg