PiotrLDZ Opublikowano 1 Stycznia #1 Opublikowano 1 Stycznia Dzień dobry. Przychodzę z takim zapytaniem mianowicie, mam dom z lat 70-tych i problem jest taki że w okresie zimowym i wiatrach z kratek wentylacyjnych powietrze wtłaczane jest do domu przez co czuć chłód. Zmieniłem kocioł na pellet i okna na 3szybowe niewiem tylko jak zakryć kominy wentylacyjne są one odkryte nie ma żadnego daszku żadnej nasady obrotowej czy też koguta. Dom jest parterowy z strychem nie użytkowym ponieważ jest za niski, podejrzewam że straty ciepła są też przez te wentylację czytałem trochę o rozwiązaniach jednak nie wiem jak te kominy ogarnąć czy założyć zwykła nasadę stałą na zasadzie daszka czy jakieś nasady obrotowe założyć może ktoś podpowie jakiś sensowne rozwiązanie? Cytuj
PioBin Opublikowano 1 Stycznia #2 Opublikowano 1 Stycznia (edytowane) 1. Rozszczelnij okno(a). lub 2. Zamontuj wentylacje mechaniczna (nawiewno-wywiewna, najlepiej z rekuperatorem). Edytowane 1 Stycznia przez PioBin Cytuj
PiotrLDZ Opublikowano 1 Stycznia Autor #3 Opublikowano 1 Stycznia Tzn mówisz o wentylacji mechanicznej w sensie nawiew ten w oknie ? A co z kominami na dachu ? Zakładać jakieś daszki czy inne gadżety ? Przy kopciuchu jak wiało to rozpalało w kotle założyłem koguta i się uspokoiło teraz kocioł mam na pellet więc jakby komin spalinowy zrobiony. Cytuj
sambor Opublikowano 1 Stycznia #4 Opublikowano 1 Stycznia A masz nawiew do kotłowni? Tak zwaną Z-kę? Cytuj
PiotrLDZ Opublikowano 1 Stycznia Autor #5 Opublikowano 1 Stycznia (edytowane) Tak mam zrobiony nawiew do kotłowni. Kotłownia jest pod domem. Jeszcze jedno niewiem czy to ważne ale mam poprostu rurę taką wentylacyjna aluminiowa z Leroy w kształcie Z zrobioną porostu Edytowane 1 Stycznia przez PiotrLDZ Cytuj
Selkirk Opublikowano 23 Stycznia #6 Opublikowano 23 Stycznia okno Ktoś wyżej napisał abyś zamontował nawiewniki.powinny być o stałym przepływie lub podciśnieniowe.Minumum 2 po przeciwległych stronach mieszkania.Nawiewniki tylko w pokojach, nie instalujemy w kuchni i łazience.Nigdy nie będzie nawiewać obiema kratkami równocześnie,chyba że kominy w mieszkaniu mają różną wysokość.Jak będzie nawiewać to rozszczelnij okno od strony nawietrznej i wtedy sprawdz. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi