Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ściana z pustką powietrzną ,docieplenie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakiś czas temu rozmawiałem z dalszym znajomym który w swoim domu poniemieckim z pustką powietrzną około 5cm nawiercał dziurki co 60 cm i przez te dziurki wtryskiwał pianę z tuby robił to latem więcej nie rozmawialiśmy ale mi tez to po głowie zaczyna chodzić czy nie zrobić podobnie mimo że mam docieplenie styropianem grafitowym 12 cm ale dodatkowe około 6 cm u mnie też by coś dało , mur na 1 cegłę z klinkierowej cegły potem pustka ok 6 cm nastepnie połowa cegły miękkiej , tylko czy to nie niesie za sobą jakichś niespodzianek typu grzyb czy jakaś wilgoć no i jaka ewentualnie pianka niskopężna czy wysokoprężna bo chyba ściany nie wywali mam nadzieję , są jakies za czy przeciw ????

Opublikowano

Po co chcesz to robić, jak masz tak niskie zużycie energii elektrycznej na grzanie domu przez pompę? To ci się po prostu nie opłaca👍

• Zgadzam się 1
Opublikowano

W sumie to nie chcę az tak bardzo tego robić to raczej bardziej ciekawość i czy niesie to za sobą jakieś niespodzianki, ja ze swojej strony raczej okna chyba powinienem wymienić bo obecne 10 lat mają i dwuszybowe a w sypialni tak mi je założyli że nie da się ich wyregulować i wiatr czasem świszczy masakra jakaś  ale suma sumarum jest ciepło i długo ta chałupa je trzyma.

Opublikowano (edytowane)

To z ciekawości będziesz wiercił, wciskał pianę i na nowo elewację robił? 

Edytowane przez o6483256
Opublikowano

No nie z zewnątrz tylko wewnątrz przynajmniej tak to robił ten znajomy ale on później jeszcze robił stelaż z profili dawał wełnę o karton gipsami to okładał nie wiem czy ściany miał krzywe czy co,  ja jak bym się zdecydował w co wątpię to też bym to od środka robił przed malowaniem pokoi ale chyba dam sobie spokój ,popytam tego znajomego za rok co i jakie wady czy zalety, ja nad oknami muszę pomyśleć.

Opublikowano

To zajefajnie robić sobie sito w domu, przy okazji trafiając w przewody elektryczne i potem kucie szpachlowanie, malowanie 😁

Opublikowano

Gdzie są przewody el to ja wiem bo sam robiłem nowa instalację a kucie jakie kucie ? toż to nawiercić wiertełkiem dziurki wiertłem fi 8mm i długie na połowę cegły to raptem na ok 12cm , tak czy siak narazie to tylko rozkminy, popytam gościa który to sobie robił wtedy być może choć wątpię.

Opublikowano

To mówisz że gościu sobie ściany izolował jeszcze od środka wełną? Ja bym teraz sprawdzał czy te mury nie zaczęły zatrzymywać wilgoci. Mur ma być ciepły i suchy, ma chłonąć i oddawać ciepło i wilgoć.

Opublikowano

Nie do końca z ta wełną od środka może tak być być może ja to dodałem od siebie w każdym razie stawiał stelaż tyle na pewno pamiętam bo pytałem dlaczego płyt nie kleił bezpośrednio na ścianę klejem pianką czy coś to odpowiedział że krzywe ściany.