Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak ustawić krzywą grzewczą wydajnie i ekonomicznie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mogę ustawić krzywą dla -20,-10,0,10.Teraz mam krzywą 1.0

I jak w temacie...lepiej będzie jak dla 10st.C ustawię 40st.C i po osiągnięciu zadanej na pokojówce obniżę pokojówkę o 10st.C,czy 35st,C i obniżę pokojówkę tylko o 5st.C

Opublikowano

Ustaw najniżej jak się da żeby zachować komfortową temperaturę w domu, jak Ci trochę przebije to delikatna korekta pokojówką w dół 

Opublikowano

Ustawiłem 34st.CO dla +10st.C.Obniżenie pokojówki dałem 3st..C
Myślałem,że jak jest ustawiona wyższa temp.CO to szybciej nagrzeje pomieszczenie i po obniżeniu pokojówki w układzie dłużej utrzymuje się ciepło.Przez co piec nie wychłodzi się tak szybko i przy kolejnym rozpalaniu nie musi gonić teperatury.

Opublikowano

Po zamontowaniu bufora w tym roku jakiś miesiąc testowałem instalację tzn pompka na kaloryfery działa cały czas przy ok 0 st puszczam 40-42 st i sobie obserwuję czy w każdym pokoju jest komfortowa temperatura.

Teraz po tym czasie jestem w stanie spokojnie wyregulować krzywą. 
Każda instalacja jest inna i trzeba to doświadczalnie dobrać. U mnie np grzejniki troszkę przewymiarowane także po paru dniach przy temperaturze ok 0 st wystarczy mi 38-40 st na grzejniku.

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

A jak duże macie obniżenie pokojówki jak pomieszczenie osiągnie żądaną temp.?

Opublikowano

Mi wystarca roznica 2˚ do wyrownania wieje/nie wieje.Czy jak z ta pogoda cos sie dzieje,p.p.przy szybkim schlodzieniu pogody zadziala.

Opublikowano

Mam ustawione tak samo.Sprawdzałem różne warianty(10,5,20)i zostaje przy 2.Jest najbardziej komfortowo.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mam jeszcze pytanie.Pompa CO startuje u mnie przy 37 st.C.Natomiast pogodówka od 34st.przy +10 st.C?Czyli wychodzi na to,że przy +10st.C system nie wpuści mi ciepłej wody na dom.Wiem,że najprościej jest obniżyć start pompy CO do 34st.Ale czy przy tak niskim starcie pompy CO piec dłużej się nagrzewa i osiąga zadaną temp.Przez co zwiększy się spalanie pelletu?Jak to dobrze zgrać ze sobą aby było komfortowo i ekonomicznie?

Opublikowano

U mnia pompki sa zalaczane po osiagnieciu 40 na kotle.Reszte zalatwi zawor 4D,na poczatku po rozpaleniu utrzymuje temp.powrotu 45 i tylko nadwyžke wysila w obieg grzewczy.Temperatury kotla i CO sa preciež niezaležne,po co by nie bylo nižszej temp.na CO,niž zalaczanie pompki 🙂 U mnia CO minimalna od 27 i normalnie dziala.Nawet im nizsza temp.CO,tym mniejsze obciaženie kotla i mniejszy problem z jego dogrzaniem.

Opublikowano

A kotłowa od jakiejj temp.ci się załącza?

Opublikowano

Pompka kotla jak CO zalaczaja sie po osiagnieciu 40 na kotle.Bo jak by zalaczyla sie pompka CO gdyby czakala,až sie wygrzeje czujnik CO poza zaworom przy nie wlaczonej tej pompke...Takim sposobom nie može byc sterowana.

Opublikowano

Jak ustawie temperature załączenia pomp na 40 st.C,a kotłową na 30st.C to będzie OK?

Opublikowano

Bedzie.Pompki kotlowa i co sa wlaczane na podstawe temperatury kotla.Niezaležne,jaka bedzie ustawiona z pogodowki temp.obiegu CO.

• Lubię to 1
Opublikowano

Nie miałeś na myśli pompek CO i CWU?

Ty nazywasz pompe kotłową tą w kotle,a mu chodziło o pompe przewałową.U mnie pompa CO,CWU i ta w kotle startują od 45st.C.Natomiast przewałowa od 39st.C.

Opublikowano (edytowane)

Nie 39,a 30st.C👆

Edytowane przez CeKris
Opublikowano

Nie rozumiem,co za pompku ta przewalowa.

Opublikowano

przewałowa=kotłowa=pompost-32948-0-03771200-1485975808.jpg.f383e0346afd98953722adf23872e448.jpgpka która wymusza mały obieg kotłowy

• Lubię to 1
Opublikowano

Dokładnie tak jak piszesz.Wobec tego start tej pompy może być tak nisko ustawiony(30st.C)?

Opublikowano

Nie ma znaczenia,czy 30,czy 40.Przy ochronie powrotu bedzie mielic tylko wczesniej (30),czy pozniej(40)wode w kotlu.Dopiero po wygrzaniu na temp.ochrony powrotu pocznie odmykac 4D.Ja mam przewalowa i CO ustawiona na 40,by sterowanie zaworu dzialalo juž na wlaczonych obu pompach i przeplywoch,ochrona powrotu 45.

Opublikowano

Zawór 4D ma chronić powrót i regulować temperaturę na grzejniki?

Hmmmm.... Jadę samochodem z teściową=ochrona powrotu i żoną=reg. temp. na grzejniki. Dojeżdżam do skrzyżowania w kształcie litery T. Zona mówi skręć w lewo a teściowa w prawo. To gdzie mam skręcić? 

Opublikowano
4 minuty temu, pastor napisał(a):

I co dziwnego w tym ze 4d może pełnić obie te funkcje

może , ale nie jednocześnie. 

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Dziala,poki temp.kotla wystarczajaco wyzsza,niž zasilania co.Proste jak drut.

8 godzin temu, Gonzo19 napisał(a):

Dojeżdżam do skrzyżowania w kształcie litery T. Zona mówi skręć w lewo a teściowa w prawo. To gdzie mam skręcić? 

To jestesz na skrzyzowaniu 3D zaworu.Przy 4D pojedziesz rowno.pol tesciowej i pol zonie.

Edytowane przez bercus