Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Użytkuje pompę lg terma v r290 7kw od września. Zauważyłem że pompa ma bardzo niską wydajność Cop 1,6 przy minus3 i zasilaniu 35 stopni.        Wygląda mi to że lg zrobiła jakiegoś bubla i wciska ludziom za grube pieniądze. Czy ktoś ùżytkuje taką pompę?,jakie spostrzeżenia?

Opublikowano

Cały czas ma taki niski cop czy tylko czasami w niekorzystnych warunkach jakie są spostrzeżenia ?

Opublikowano

Podaj zużycie za październik i listopad. Opisz co ogrzewa.

Opublikowano

To raczej niemożliwe żeby jeden model PC miał COP 3 razy niższy niż inne podobne konstrukcje. To raczej przypadek tego konkretnego egzemplarza

- może pomiar jest nieprawidłowy
- albo pompa źle skonfigurowana i cały czas grzeje grzałkami
- albo pracuje w zupełnie innych parametrach niż się wydaje
- albo jakieś uszkodzenie

Opublikowano

Tak jak pisałem taki cop przy około 0 stopni.Przy temperaturze 6-7 stopni cop wychodzi około 2,5.Ogrzewanie domu 120m2 plus ciepła woda 45stopni dla 4 osób. 

Opublikowano

Ten COP to skąd wziąłeś? 

Masz podlicznik? Ile prądu pobiera pompa dobowo?

Co Ci wychodzi na cieplo.app?

Opublikowano

Nie mam podlicznika.Sprawdzam stan licznika elektrycznego i obejmuje prąd tzw.bytowy, wiemile zużywałem prądu dotej pory.Z tego mi wychodzi że pompa zawyża zużycie o jakieś 10%,ale to niewiele zmienia.Wyprodukowaną energiię cieplną biorę że sterownika pompy to około 60kw na dobę. Do tej pory dom i wodę ogrzewałem groszkiem zużycie 2 do 2,5 tony na rok

Opublikowano (edytowane)

To ile tego prądu pobiera przy produkcji 60kWh energii cieplnej?

Może masz bardzo duże zużycie ciepłej wody? COP dla grzania wody użytkowej powinien wynosić ok 2

Zamontuj podlicznik energii elektrycznej na pompę, sprawdź, czy nie pracuje na grzałkach.

Edytowane przez o6483256
Opublikowano

Ponownie pytanie.

Czy ktoś ma taką pompę?Jaka wam wy chodzi sprawność?

Chce się zorientować czy ten model to poprostu bubel i oszustwo  czy ja mam pecha i tylko mój egzemplarz to lipa