Artur1992 Opublikowano Środa o 16:10 #1 Opublikowano Środa o 16:10 Witam . Piec pelletowt Sas bio efekt 17kw. Zasobnik wody 200l. Jaką najlepiej ustawić temperaturę CWU i histerezę aby kocioł był bardziej wydajny i mniej spalał. Aktualnie mam zadana 43 stopnie. Histereza 4 stopnie. Dzięki za podpowiedzi Cytuj
dawido Opublikowano wczoraj o 08:19 #2 Opublikowano wczoraj o 08:19 Spróbuj tak: temperatura Cwu 45 stopni, histereza 15 stopni Cytuj
Artur1992 Opublikowano wczoraj o 14:08 Autor #3 Opublikowano wczoraj o 14:08 Czemu aż tak duża histereza? Jak spadnie do 30-35 stopni to raczej ciężko w takiej wodzie się wykąpać. Cytuj
1mps Opublikowano 22 godziny temu #4 Opublikowano 22 godziny temu Czemu ...no przeciez chodzi o mniejsze spalanie. 🤣🤣🤣 Cytuj
nightwatch Opublikowano 21 godzin temu #5 Opublikowano 21 godzin temu Wody też dużo można zaoszczędzić 1 Cytuj
Gonzo19 Opublikowano 8 godzin temu #6 Opublikowano 8 godzin temu zasobnik pionowy czy poziomy? Jak poziomy to wiele nie podziałasz Jak pionowy to grzej do 45st i histereza 20st(dobrać doświadczalnie) Jak pionowy i masz zawór antypoparzeniowy to grzej do 58-60st(dobrać doświadczalnie) i histereza 30st(czasami trzeba zmniejszyć, zależy od ciśnienia wody doprowadzonej i konstrukcji zbiornika[cieńszy-wyższy czy grubszy-niższy]). Ja mam pionowy dosyć cienki i w miarę wysoki. Mierze temperaturę na górze i "na dole-fabryczne miejsce na czujnik". Jak temperatura na górze spadnie do 36st. to załącza się kocioł i grzeje wodę. Jak na górze jest 36st to na dole jest 17st przy temperaturze wody z wodociągu ok 10st. Fabryczne miejsce na czujnik jest mniej więcej pomiędzy 1/4 a 1/3 wysokości od dołu zbiornika Czujnik "na górze" jest umieszczony mniej więcej w 80% wysokości Cytuj
Artur1992 Opublikowano 1 godzinę temu Autor #7 Opublikowano 1 godzinę temu Zbiornik mam pionowy. Około 150-160 cm wysokości. Ustawiłem 45 stopni i histerezę 10 stopni. Zobaczmy jak to będzie śmigać, bo z tego co sugerujecie to im wyższa histerezę tym lepiej dla instalacji. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi