Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

IMG_20251124_183820.jpg.84e61cbc42530ab01a6069a4b54cac79.jpgWitam,

zmagam się z problemem cyklicznego zapowietrzania instalacji — średnio co 48 godzin pojawia się powietrze w obiegu, głównie w rejonie pompy c.w.u. Objawy: narastający hałas, „bulgotanie”, spadek przepływu oraz konieczność częstego odpowietrzania.

Rozważam, czy przyczyną może być kawitacja pompy?IMG20251108165357.thumb.jpg.20afe0437e259a34fea1bf2c8ba400bc.jpg

Opublikowano (edytowane)

To jaki masz w końcu układ , otwarty jak na schemacie, czy zamknięty ?

Edytowane przez rambo5
Opublikowano

Dodaj odpowietrznik przed pompką i  zamiast kolanka wstaw tam trójnik + 20 cm rurki i odpowietrznik

Opublikowano

Przecież odpowietrznik jest za pompą. Czy jak założę odpowietrznik przed pompa to nie będzie mi przypadkiem zassywac powietrza do instalacji?

Opublikowano (edytowane)

Nie, bo ciśnienie atmosferyczne jest niższe niż ciśnienie instalacji

Edytowane przez o6483256
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Twoje pompy na zasilaniu ,,biją się'' która ma więcej zassać.

Opublikowano
8 godzin temu, o6483256 napisał(a):

Nie, bo ciśnienie atmosferyczne jest niższe niż ciśnienie instalacji

O ile tak bedzie. Bo jak pompa zassa i cisnienie spadnie to przez ten odpowietrznik wejdzie powietrze.

Wiec da sie ale najczesciej nie w instalacjach otwartych.

• Lubię to 1
Opublikowano

To w otwartej instalacji łatwiej sie zapowietrzy w takim przypadku, czy zamkniętej? Teraz mam zamkniętą i mam 2bary ciśnienia, a w otwartej miałem (chyba) mniej

Opublikowano

Latwiej o zapowietrzenie w otwartej bo tam cisnienie jedynie tworzy slup wody. Woda odgazowuje a jednoczesnie ma kontakt z powietrzem i jest czasem uzupelniana swieza.

W zamknietej najczesciej powodem jest swieza woda ktora odgazowuje. Potem juz spokoj na “lata”.

Bledy w instalacji (umiejscowienie odpowietrznikow) tak jak u kolegi powyzej praktycznie nie dzialaja. Nawet jak bable sie pojawia to zamiast ujac do odpowietrznika kraza po ukladzie az w koncu gdzies zbierze sie tyle ze bulgocze i pompa stop.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Przeniosłem odpowietrzniki tuż za pompę, ciśnienie w przeponie dałem na 0,8 a po stronie instalacji 1 ATM. Pierwsze co zauważyłem to dużo szybsze odpowietrzenie układu niż przy pierwszym uruchomieniu.  

1 godzinę temu, PioBin napisał(a):

Bledy w instalacji (umiejscowienie odpowietrznikow) tak jak u kolegi powyzej praktycznie nie dzialaja. Nawet jak bable sie pojawia to zamiast ujac do odpowietrznika kraza po ukladzie az w koncu gdzies zbierze sie tyle ze bulgocze i pompa stop.

W takim razie gdzie najlepiej byłoby zamontować odpowietrznik?

Opublikowano

U Ciebie nie ma jak.

Dobre miejsce to pionowo nad kotlem. Odejscia na instalacje, zawory, pompy itd w bok

Jakbys mial bufor to w najwyzszym miejscu bufora. To jest najlepsze miejsce.