Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Zastanawiam się, jaki sterownik wybrać do sprawnego działania ogrzewania i wody użytkowej. Będę montować piec MPM WOOD Plus 14kW, do tego bufor 1000 i bojler c.w.u. dom nowy całość podłogówka. W pokojach zamontuje sterowniki termostatyczne przewodami spięte z listwą sterującą siłownikami na poszczególnych obwodach.

Pytanie czy wystarczy mi sterownik obsługujący pompę krótkiego obiegu do ładowania bufora z pieca i ładowania c.w.u z bufora, natomiast samo załączanie pompy obiegowej c.o. wystarczy jak podłącze do siłowników ze skrzynek podłogówki, bo widzę, że mają taką opcje. Mam wątpliwości , czy nie jest wymagany bardziej rozwinięty sterownik, w którym połączę sterowanie wszystkimi popami przy piecu, dla wody c.w.o. i obiegowej dla c.o. . Znalazłem sterownik Euroster 12 który ma możliwość podpięcia 3 urządzeń, ale nie wiem czy ma możliwość aktywacji pompy c.o. po sygnale z poszczególnych siłowników ze skrzynek.

Proszę o pomoc, jak to najlepiej rozwiązać

Opublikowano

Opiszę jak ja to zrobiłem  - ogrzewam dom kotłem dolnego spalania z buforem i w większości mam ogrzewanie podłogowe. Mam w sumie 6 pompek:

- krótkiego obiegu (kocioł - bufor - zawór ochrony powrotu) 

-ogrzewania podłogowego 

- grzejników

-zasobnika ciepłej wody użytkowej 

- cyrkulacji ciepłej wody użytkowej

-obwodu solarnego glikolu - boiler z solarami mam z programu gminnego

Nic nie piszesz o zaworze mieszającym ogrzewania podłogowego, wiem że niektórzy puszczają wrzątek w podłogę i ograniczają przepływ, ale według mnie nie należy to do dobrej praktyki - część podłogi może być zimna a inna parzyć w stopy. Sterownik który proponujesz co najwyżej załączy Ci jakąś pompkę. Pamiętaj że do załączenia pompki krótkiego obiegu potrzebujesz termostat różnicowy

Opublikowano

Jeśli chodzi o wyjście na podłogę, to myślałem o zaworze 4 drożnym tak aby ręcznie ustawić temp. czynnika, samo sterowanie w pokojach i tak będzie się odbywać przez termostaty z siłownikami na dopływach na poszczególne obiegi. Co do sterownika to ten który podałem rzeczywiście średnio się nadaje. Potrzebuje taki, który posiadałby czujniki temp. do odczytu, dla danej pompki i możliwość ustawienia jej załączenia względem odczytu.

A jaki sterowanie posiadasz do swoich pompek, czy załączasz je ręcznie?

Opublikowano

Kontynuuję opis mojej instalacji: za buforem zrobiłem wyjście na grzejniki oraz zawór mieszający (trójdrogowy) sterowany elektrycznie ze sterownika który był wraz z kotłem, za zaworem pompka. Początkowo myślałem o zamontowaniu termostatu pokojowego (sterownik ma taką możliwość) jednak okazało się że wystarczy że mam ustawioną (na sterowniku kotła) temperaturę na wyjściu zaworu mieszającego 29*C i w dużym zakresie temperatur na zewnątrz w domu mam około 20-21 *C. Jeśli jest duży mróz to podkręcę na 32 czy 35*C - i tak w kotłowni jestem kilka razy dzienie - dużo bardziej lubię spędzać czas na obsłudze kotła niż oglądać to co nam pokazują w telewizji. Według mnie nie da się ręcznie ustawiać zaworu mieszającego - przecież zarówno przy rozpalaniu jak i stygnięciu zmienia się temperatura, jeśli już to możesz dać coś typu ATM561 . Moje zdanie do puszczania gorącej wody na instalację podłogową i przymykania jej przepływu siłownikiem masz w poprzedniej wypowiedzi. Nieco o mojej instalacji opisałem już w innych postach na tym Forum - możesz poszukać i poczytać. Nie jestem instalatorem ani hydraulikiem ale w swojej pracy dośc sporo widziałem nowo budowanych domów i instalacji wykonywanych przez "Panów Hydraulików". Natomiast z wykonanej u siebie instalacji jestem zadowolony i dopóki będę miał siłę na przygotowanie drewna to będę się nią grzał.

Opublikowano

Aha, nie odpowiedziałem na pytanie. Sterownik w który był wyposażony kocioł jaki kupiłem (ST-880) obsługuje mi wszystko co potrzebuję:

- załącza mi pompę krótkiego obiegu, przy czym ma funkcję termostatu różnicowego (progi są ustawione na stałe i nie ma możliwości ich zmiany)

- po nagrzaniu góry bufora załącza mi pompy pogłogówki i grzejników

- steruje poprzez siłownik elektryczny zaworem mieszającym ogrzewania podłogowego

- ma funkcję termostatu pokojowego - nie kożystam tak jak pisałem wcześniej

- steruje pompką boilera - nie kożystam, pompkę tą załącza sterownik solarów

A do tego dla niego priorytetem jest temperatura spalin - stara się tak sterować wentylatorem aby w miarę możliwości nie przekraczać zadanej temperatury spalin, czyli nie wydmuchiwać ciepła przez komin. Temperatura kotła jest stabilizowana dopiero po spełnieniu pierwszego warunku, ja i tak palę na full bo przecież idea kotła z buforem ciepła jest taka żeby nie kisić opału i jak najszybcej nagrzać bufor i kożystać ze zmagazynowanej energii.