Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. 

Kocioł to Ogniwo Eko 25 KW - ma już 6 lat.

W tym sezonie zaczęły się problemy z nim. A mianowicie:

- Mocno kopci

- szybko zakleją się sadzą

- skrapla się dużo wody w kominie aż cieknie z szybra...

- trudno mu uzyskać wysoką temperaturę spalania

- na palniku zauważyłem że na części paleniska nie dopala, wręcz nie spala opału - od strony podajnika ładnie wypala , z drugiej strony zero

Zastanawiam się czy to nie kwestia zatkanego nadmuchu.  Jak to skutecznie wyczyścić w tym palniku ?

Opublikowano

Objawy dość typowe - za dużo paliwa i za mało powietrza.

Proponuję generalne czyszczenie kotła, czopucha i komina

Opublikowano

Ok to konieczne obejrzyj ślimak. Gdzieś tu na forum było trochę zdjęć zużytego ślimaka. On może nadal mieć tę spirale z blachy na swoim miejscu i na pozór wyglądać dobrze, ale jak pod palnikiem jest wytarta, ma nierówne brzegi, wżery i inne ubytki to znaczy że czas na wymianę. 

Opublikowano

@PlutonowyJelen po części odpowiedziałeś sobie sam _ nie dopala z jednej strony palnika- wyczyścić palnik

Woda kominie tu kilka rzeczy - niska temperatura spalin, nieocieplony komin, mokry opał. 

Nie dobija do temperatury- kiepski opał dodatkowo osłabiony przez zawartość wody.

Sadza- zbyt mały nadmuch, mokry opał [sądza mokra czarna].

Zacznij działać od pkt.1

Opublikowano

Zacząłem czyścić palnik i doznałem szoku. W obudowie gdzie powinny być otwory od nawiewu są powypalane wręcz dziury.  dokopałem się do ślimaka i wygląda nie aż tak zużyty. Załączam zdjęcia.

Elementy palnika można zamówić nowe i wymienić ( Ogniwo Biecz ) i rozumiem że tak będę musiał zrobić bo wymiana całego pieca mi się nie uśmiecha. 

Od razy wymienię też ślimak.

Moje pytanie: czym uszczelnić te elementy ?

No i będę musiał cały korpus wyciagnąć z pieca - czym uszczelnić później to połączenie ?

photo_2025-10-27_15-26-48 (2).jpg

photo_2025-10-27_15-26-48 (3).jpg

photo_2025-10-27_15-26-48.jpg

Opublikowano

Uszczelnisz silikonem do kominków,  może być tytan.

A tak z ciekawości co to za palnik, bo ciężko coś zauważyć. Tyle że slimak żeliwny,  czyżby to była ekoenergia ???

Jak to wygląda na zewnątrz od kosz do pieca.