Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Aktualnie mam tak wykonana instalacje ze względu na montaż wkładu kominowego musiałem odstawić kocioł i teraz czas na podłączenie tylko ze hydraulik (inny jak ten co robił obecną instalacje) stwierdził ze ten wymiennik ciepła, naczynie wyrównawcze i zawór ATV są nie potrzebne i lepiej to wymienić na zawór 4-drogowy co sądzicie jest sens na taką inwestycje? Będą z tego jakieś korzyści? Wszystkie grzejniki w domu maja termostaty. Czy macie jakiś inny pomysł na tą instalacje?

SCHEMAT.jpg

Opublikowano

Ja bym wywalił wymiennik i atv zamontował zawór 3d mieszający a za nim pompę. 

Na zasilaniu. 

Ważne:zawory zwrotne zostają w tym miejscu co zaznaczyłeś. 

Opublikowano

Instalacja zrobiona tak jak na schemacie tylko zawor zwrotny od Co jest tez za pompa a nie na powrocie i jest jeden problem w sumie przed przerobieniem tez występował a mianowicie 

Na kotle ustawione 65 st na cwu 50 cwu dobije do 50 i wyłączyć sie pompa i wlaczy sie pompa na co a woda w cwu dalej rośnie równo z kotlem testowałem juz na wszystkich trzech biegach pompy i zawsze to samo zawory zwrotne wymienione na nowe sprężynowe bo poprzednio były klapowe 

Opublikowano

A masz zawór kulowy przed lub za pompą CWU, jeśli tak to zakręć go po zagrzaniu wody w bojlerze i zobacz co się stanie. Jeśli temperatura CWU nie podniesie się to winowajca jest jeden - ZZ (nawet jak jest nowy może być uszkodzony).

Opublikowano (edytowane)

Zakręciłem zawor i nie grzało juz CWU tylko jak go otworzyłem to zaczęły sie rury robic gorące 

Tylko jakby był ZZ uszkodzony to by mi chyva wode z bojlera wyciągał kociol jak jest wyłączony a tu piec od wczoraj sie nie palił i dzisiaj gorąca woda w kranie 

Jest to możliwe ze pompa od CO jest za mocna i cofie wode w obieg od cwu? Chociaż teoche to nie logiczne ale juz sam nie wiem pompy mam zamontowane 25/60 więc i tak za mocne jak na takie małe obiegi ale pompa od CWU jak pracuje to nie przeciąga wody przez Co 

Edytowane przez Banan15