dawideczek32 Opublikowano Środa o 19:13 #1 Opublikowano Środa o 19:13 Dzień dobry, mam do wybory 3 piece do ogrzewania, który najlepiej wybrać, dom 240m2, podłogówka na 200m2, nowe budownictwo, 4 osoby, 2 łazienki. Piece: BUDERUS PAKIET GB062-24H+S120+RC310+AS1,6 IMMERGAS PAKIET VICTRIX TERA 24PLUS+ZASOB.125L+SON KOCIOŁ IMMERGAS 24KW TERA 1-FUNK. + BOJLER SW-201 1Xwężownica KOSPEL TERMO-Max Cenowo wychodzi od 8500 do 9000. Cytuj
Uzytkownik2 Opublikowano wczoraj o 07:11 #2 Opublikowano wczoraj o 07:11 Sugeruje kocioł o małej mocy minimalnej który współpracuje ze sprzęgłem hydraulicznym bo bez niego przy tym metrażu się nie obejdzie.Zasobnik 120l jest za mały dla 4osób Cytuj
Pjottter Opublikowano wczoraj o 07:48 #3 Opublikowano wczoraj o 07:48 Aż 24kW? Ja przy podobnym metrażu ale domu z 60" mam 15kW, weź sobie sprawdz jakieś teoretycznie zapotrzebowanie powinieneś mieć https://cieplo.app/ Cytuj
dawideczek32 Opublikowano 23 godziny temu Autor #4 Opublikowano 23 godziny temu Taka moc kotła przewidziana jest w projekcie budowlanym Cytuj
Uzytkownik2 Opublikowano 21 godzin temu #5 Opublikowano 21 godzin temu (edytowane) Taki "projekt" to można śmiało cisnąć w kosz.Trzeba zrobić indywidualny projekt dla konkretnego budynku.Najpierw projekt OZC a potem na jego podstawie projekt podłogówki.No chyba że instalacja już wykonana. Edytowane 21 godzin temu przez Uzytkownik2 Cytuj
sambor Opublikowano 21 godzin temu #6 Opublikowano 21 godzin temu Podaj jakie są obliczenia w tym projekcie 200m2 podłogówki to na termecie powinno hulać Cytuj
dawideczek32 Opublikowano 19 godzin temu Autor #7 Opublikowano 19 godzin temu Tak, instalacja wykonana. Hydraulik zaproponował owe piece. Też mi się wydawały za mocne, celowałem Maks w 20kw. Ale ogólnie według Was który zestaw jest najlepszy, nawet uwzględniając mniejszą moc. Te firmy pieców zostały wybrane, ze względu na bliskość serwisantów. Cytuj
Pjottter Opublikowano 18 godzin temu #8 Opublikowano 18 godzin temu Ja miałem wcześniej 32kW, a później przez chwile 24kW i to działa bo czemu miało by nie działać ale spalasz więcej węgla niż na takim który jest wystarczający +~10% i możesz nie mieć poprawnego spalania więc będziesz kopcił. Zanim piec porządnie się rozpali to już będzie się wygaszał bo wszystko nagrzane i reszta będzie się kisić. Wejdź na tamtą stronę i zrób sobie kalkulacje, hydraulicy często dają większe piece by "był zapas". Pewnie taniej je dostają im zalegają bo, teraz domy są tak ocieplone, że nie potrzeba takich mocy, chyba że masz duży zład wody. W twoim wypadku trzeba by dołożyć trochę buforów, a to dodatkowy koszt. Moim zdaniem warto mieć bufor ale też bez przesady 🙂 Ja mam teraz 15kW jak wspomniałem ale mam duże żeliwne grzejniki, w których jest masa wody i taką instalacje grzejnikową trzeba też wyżej grzać niż podłogówkę. U mnie to ok 40-60*c, średnio coś koło 40 trzyma a sam piec ma zadane 60*. Przy podłogówce podobno daje się ok 35-50 o ile dobrze pamiętam, ale piec lepiej zostawić na chociaż tych 55, a jeszcze lepiej 60 jak masz zimniejsze, wilgotniejsze pomieszczenie. Cytuj
dawideczek32 Opublikowano 15 godzin temu Autor #9 Opublikowano 15 godzin temu Ale uważacie że lepiej iść w Immergas z zasobnikiem 200l, czy Buderus z mniejszym zasobnikiem? Cytuj
sambor Opublikowano 14 godzin temu #10 Opublikowano 14 godzin temu Potrzebujesz kotła o jak najmniejszej mocy minimalnej, moc max ok 20kW i bojler 200l. Cytuj
dawideczek32 Opublikowano 13 godzin temu Autor #11 Opublikowano 13 godzin temu A według Was sensowna moc minimalna wokół jakiej wartości oscyluje? Cytuj
sambor Opublikowano 9 godzin temu #12 Opublikowano 9 godzin temu 2-2,5kW Kocioł możesz sam kupić w necie, może być tańszy, podobnie jak bojler. Cytuj
dawideczek32 Opublikowano 6 godzin temu Autor #13 Opublikowano 6 godzin temu Jakiś konkretny model kotła, bojlera polecasz, około 20kw i 200l? Bo rozumiem że ten Immergas VICTRIX TERA 24PLUS nie jest dobry? Nawet z mniejszą mocą Cytuj
sambor Opublikowano 1 godzinę temu #15 Opublikowano 1 godzinę temu Przy bojlerze 200l, kocioł 15kW to trochę mało Cytuj
h3nio Opublikowano 56 minut temu #16 Opublikowano 56 minut temu Co prawda mam zbiornik o pojemności 80 litrów, ale u mnie kocioł pracuje na maksymalnej mocy może przez minutę, po czym zmniejsza moc do 15–20% i utrzymuje ją przez około 30 minut, aż do zagrzania bojlera. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi