Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dzień dobry,
mam do wybory 3 piece do ogrzewania, który najlepiej wybrać, dom 240m2, podłogówka na 200m2, nowe budownictwo, 4 osoby, 2 łazienki.
Piece:
  • BUDERUS PAKIET GB062-24H+S120+RC310+AS1,6
  • IMMERGAS PAKIET VICTRIX TERA 24PLUS+ZASOB.125L+SON
  • KOCIOŁ IMMERGAS 24KW TERA 1-FUNK. + BOJLER SW-201 1Xwężownica KOSPEL TERMO-Max
Cenowo wychodzi od 8500 do 9000.
Opublikowano

Aż 24kW? Ja przy podobnym metrażu ale domu z 60" mam 15kW, weź sobie sprawdz jakieś teoretycznie zapotrzebowanie powinieneś mieć 

https://cieplo.app/

Opublikowano (edytowane)

Taki "projekt" to można śmiało cisnąć w kosz.Trzeba zrobić indywidualny projekt dla konkretnego budynku.Najpierw projekt OZC a potem na jego podstawie projekt podłogówki.No chyba że instalacja już wykonana.

Edytowane przez Uzytkownik2
Opublikowano

Tak, instalacja wykonana. Hydraulik zaproponował owe piece.

Też mi się wydawały za mocne, celowałem Maks w 20kw.

Ale ogólnie według Was który zestaw jest najlepszy, nawet uwzględniając mniejszą moc.

Te firmy pieców zostały wybrane, ze względu na bliskość serwisantów.

Opublikowano

Ja miałem wcześniej 32kW, a później przez chwile 24kW i to działa bo czemu miało by nie działać ale spalasz więcej węgla niż na takim który jest wystarczający +~10% i możesz nie mieć poprawnego spalania więc będziesz kopcił. Zanim piec porządnie się rozpali to już będzie się wygaszał bo wszystko nagrzane i reszta będzie się kisić. Wejdź na tamtą stronę i zrób sobie kalkulacje, hydraulicy często dają większe piece by "był zapas". Pewnie taniej je dostają im zalegają bo, teraz domy są tak ocieplone, że nie potrzeba takich mocy, chyba że masz duży zład wody. W twoim wypadku trzeba by dołożyć trochę buforów, a to dodatkowy koszt. Moim zdaniem warto mieć bufor ale też bez przesady 🙂
Ja mam teraz 15kW jak wspomniałem ale mam duże żeliwne grzejniki, w których jest masa wody i taką instalacje grzejnikową trzeba też wyżej grzać niż podłogówkę. U mnie to ok 40-60*c, średnio coś koło 40 trzyma a sam piec ma zadane 60*. Przy podłogówce podobno daje się ok 35-50 o ile dobrze pamiętam, ale piec lepiej zostawić na chociaż tych 55, a jeszcze lepiej 60 jak masz zimniejsze, wilgotniejsze pomieszczenie.