Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Stalmark Duo-PID 21 kW + ST-750 zPID – rozbudowa o zapalarkę - podłączenie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

Chcę dołożyć do kotła Stalmark Duo-PID 21 kW z sterownikiem ST-750 zPID zapalarkę (grzałkę) do rozpalania ekogroszku. Wiem, że takie konfiguracje wychodziły fabrycznie.
Potrzebne jest do tego nowe palenisko, dysza oraz grzałka. Problem pojawia się w sterowaniu. Serwis producenta i pieca mówią o tym, iż potrzebny jest sterownik ST-755 z dodatkowym modułem nazwany ST-516 (tu internet milczy). ST-750 i ST-755 według mojej wiedzy to hardware'wo bliźniacze konstrukcje, różnią się softem. Mój ST-750 posiada soft od ST-755 w wersji:
S.256.52.100 1.4.0 P01 ST-755 ZPID
ST-516 nie jest możliwy do nabycia u producenta.
Czy ktoś operuje ewentualnie schematem od ST-750/ST-755 ?
Generalnie chodzi mi o to, czy ten sterownik wystawia gdzieś jakiś sygnał w momencie, gdy uruchomię funkcję "Rozpalanie" ?
W takim wypadku zastosowałbym AWZ-516 do sterowania grzałką (Swoją drogą ciekawy zbieg okoliczności pomiędzy nazwą ST-516 i AWZ-516).
Ewentualnie może ktoś posiada taki kocioł w konfiguracji z grzałką i jest w stanie się podzielić informacją jak jest to u niego rozwiązane.

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ciekawe że instrukcja do tech-755 ani słowem nie wspomina o zapalarce automatycznej.

Rozpalanie wg instrukcji polega na tym że rozpalasz podpałkę w palenisku, a sterownik dmucha do momentu aż wykryje wzrost temperatury spalin. Wtedy zacznie normalna pracę.

Może jeszcze jakaś inna wersja ma automatyczne rozpalanie? Albo rzeczywiście jakiś specjalny moduł którego nikt na oczy nie widział..

W sumie to do takiego rozpalania możesz po prostu załączyć grzałkę ręcznie na kilka minut, albo z wyłącznikiem zegarowym. 

[Zresztą o tym właśnie piszesz]

Wg mnie nie ma co liczyć na więcej, gdyby ten sterownik potrafił automatycznie się wygaszać i rozpalać bez asysty człowieka to warto by było powalczyć,  wtedy to zupełnie inna jakość. A jak masz i tak ręcznie uruchamiać rozpalanie to równie dobrze możesz tę grzałkę załączyć sam

Edytowane przez nightwatch
Opublikowano

Instrukcja nic nie mówi bo jest do ST-750/ST-755, a ta opcja jest produkowana dla "ST-755 for Stalmark". Myślę że jest o co walczyć tylko trzeba znaleźć odpowiedni sygnał... Póki co sprawdziłem stan na 3 pustych pinach w większej kostce od ST-750, ale ich stan się nie zmienia między trybami: "Rozpalanie", "Tryb czuwania", "Wygaszony".

Opublikowano

Jest wielka różnica gdy kocioł umie się sam wygasić i rozpalić, bo wtedy jest jak gazowy- w pełni automatyczny, a na dodatek nie smrodzi stojąc godzinami w podtrzymaniu. Ale tej funkcji nie ma i nie będzie, nawet jakbyś jakimś cudem zdobył ten mityczny moduł. Zgadza się?

Opublikowano

Póki co skupiam się na odnalezieniu jakiegoś logicznego sygnału informującego o funkcji rozpalanie. Dalsze funkcjonalności postaram się rozbudować w późniejszym czasie.