Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Modernizacja kotłowni - Termet Silver 20kW

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zapatrzyłem się na schemat z instrukcji sterownika OT, przepraszam.

Ogólnie kocioł taktuje jak jest za mała histereza lub za duża moc grzania.

Jak jest ustawione grzanie CWU- w jakiś określonych porach, czy non stop?

Opublikowano (edytowane)

CWU jest ustawione na strefy ( od 19 do 22  i od 5 do 6) - i to akurat działa tak jak się spodziewałem - wydaje mi się ze dobrze.

A co do histerezy to zwiększanie jej nic nie daje jeśli chodzi o modulacje mocy kotła,
jak zwiększam histerezę (nie ważne czy w dół czy przegrzanie) to kocioł po prostu dłużej czeka żeby się włączyć, po czym dogrzewa w te powiedzmy 5 minut, lub jeśli zwiększę przegrzanie to dogrzewa do wyższej temperatury ale tez w żaden sposób nie próbuje modulować mocy w dół jeśli zaczyna się zbliżać do zadanej temperatury.

Edytowane przez zq2
Opublikowano (edytowane)

Termet jest dobry dla samych grzejników czy samej podłogówki(dzięki mocnej pompie jest w stanie pociągnąć rozległą instalację OP) Dla dwóch obiegów grzewczych lepiej kupić kocioł z wyższej półki np.Vaillant,Junkers,Wolf itp. no ale cena wymienionych kociołków z modułami mieszacza to x2 w stosunku do Termeta

Edytowane przez Uzytkownik2
Opublikowano

Ta górna półka to w takiej instalacji spora oszczędność na paliwie, ale to przeważnie wybór inwestora.

Innym rozwiązaniem jest olać OT i sterować tylko z kotła -CO i CWU, a z prostego modułu mieszacza podłogówkę - takie układy wielokrotnie opisywaliśmy na forum.

Ja to bym tak spróbował zrobić - potrzeba ci tylko dodatkowo czujnika temp zewnętrznej do kotła termet

i przepięcia sterowania kotła z OT na on/off.

Wtedy zobaczysz jak układ pracuje bez sterowania kotłem.

Opublikowano (edytowane)

Ten układ z postu #1 nie zgadza się z rzeczywistością ze zdjęcia!

Dodatkowo jeszcze daj foto - co jak masz zaraz za za sprzęgłem.

Ponadto wskaż miejsce montażu czujnika temp sprzęgła.

Może jednak urealnij wszytko na rysunku i wtedy wrócimy do dyskusji.

Edytowane przez sambor
Opublikowano

Schemat w pierwszym poście jest "poglądowy" - zaznaczone na nim jest ze do sprzęgła są podłączone dwa piece a za sprzęgłem są dwa obiegi grzewcze. 
czujnik jest zamontowany obecnie w połowie sprzęgła przylgowo (od "czoła" pod osłoną ze styropianu). 

20250918_053957.jpg

Podłączenie kotła sprzęgła:

1.zasilanie kotła na ekogroszek pierwsze od góry
2.zasilanie kotła gazowego jest w połowie sprzęgła,
3.trzecie od góry powrót do pieca na ekogroszek
4.na samym dole powrót do kotła gazowego 
zawroty kulowe do kotła węglowego są używane w czasie letnim jak piec na ekogroszek nie pracuje. (zamontowane po to aby w przyszłości móc odpić kocioł węglowy od instalacji)
Co do użytych materiałów się nie wypowiadam - nie dokonać się zagłębiłem w temat. 

Opublikowano

to muszę sprawdzić, wiem ze przed modernizacją kotłowni był zawór zwrotny, a cała część za sprzęgłem został po poprzedniej instalacji z tym ze przeniesiona.

Ale instalacja CO jeśli pracuje na ekogroszku dział dobrze, w zasadzie jest tak jak przed dołożeniem sprzęgła.
Z tym ze sterownie się zmieniło, bo wcześniej wszystkie pompki ogarniał sterownik SPPv2 - teraz on steruje tylko pompą CO i CWU od pieca.
Dodaje foto jak to wyglądało przed modernizacją:

DSC_1126.JPG

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam ponowie, od kilku grzeje już "dom" - moje obserwacje:
jedna doba, średnia temperatura około 7 stopni -ustawiłem tak sterownik żeby na grzejniki było zadne 45 stopni  (na podłogówkę przy takiej temperaturze idzie 22stopnie) - i przy takiej temperaturze piec przestał taktować ale w domu za ciepło na parterze około 22,5 stopnia, na piętrze 21 (grzejniki skręcone na głowicach na 2 , grzejniki w łazienkach otwarte na max) - spalanie za dobę wyszło 7,2m3/24h  (wydaje mi się ze to dużo)
kolejna doba, średnia temperatura  7stopni - zmniejszyłem  temperaturę żądaną na grzejniki do 35 stopni - piec wrócił do taktowania - cykl jest taki ze piec  się co chwilę włącza i wyłącza (co około 2-3 minuty) spalanie 12m3/24h(bardzo dużo)
i tak testowałam kilka dni - i wyszło mi ze piece piec nie taktuje jeśli temperatura zadana nie mniej niż 44stopnie (ale wtedy za ciepło w domu).
Jeśli chodzi o inne ustawienie to histerezę "na piece" mam ustawioną tak ze może przegrzać +1stopień a spaść w dół o 3 stopnie.  (zwiększanie histerezy niewiele daje jeśli chodzi o taktowanie - wydłuża nieznacznie cykl kiedy się piec włącza/wyłącza ).
Dodam jeszcze ze przy ustawieniu temperatury na te 44stopnie (przy 7 stopniach na zewnątrz) - piec ładnie utrzymuje temperaturę 45stopnie (44+1 przegrzania)  - ale wtedy jakby cały czas nie może dogrzać tego obiegu grzejnikowego. 
kiedy zmniejszę temperaturę na 43 stopnie piece powinien grzać na 44 - to tedy wchodzi już w taktowanie....

Opublikowano (edytowane)

Nie napisałeś niczego o budynku, ale 12 m³ na dobę przy obecnych temperaturach to bardzo dużo. Spróbuj ustawić parametr P25 (postój kotła) na dłuższy czas, np. 15–30 minut. Jeśli w instalacji nie ma jakichś błędów powodujących taką pracę kotła, to prawdopodobnie będziesz musiał zainstalować prosty sterownik włącz/wyłącz, aby uniknąć wysokich kosztów. Poza tym, to nie jest Termet Silver tylko Gold.

Edytowane przez h3nio
Opublikowano
W dniu 16.09.2025 o 12:56, zq2 napisał(a):

wg informacji które miałem zarówno od Termetu jaki od tech-sterowniki - połącznie kotła gazowego i sterownika i2plus poprzez komunikacje po OT miało być poprawne.

Powinno działać. Łączyłem kotły Termet ze sterownikami TECH i ładnie to pracowało.

A daj zdjęcie płytki w kotle z podpiętymi kabelkami od sterownika TECH.

Może wrzuć jakieś video na youtube jak to pracuje?

Opublikowano

Dom o powierzchni użytkowej około 150m2 parter + poddasze, dotychczas zużywałem około 2,5tony ekogroszku na cały rok CO+CWU (od 2016roku użytkuje piec na ekogroszek skam p premium 12kW).
Piec to terment GOLD ( nie wiem co mnie zaćmiło z tym Silverem) 

Postaram się jakoś dostać do tej płytki podłączeniowej, niebawem będę  miał serwisatana na roczny przegląd to jak rozbierze kocioł to zrobię zdjęcie.

Dziękuje wszystkim za pomoc.