Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry 

Zakupiłem dom w którym stoi piec Kielar Eco 2 35 kw. Dom ma powierzchnię 150 m2. Dach oraz piętro ocieplone. Chciałbym zmodernizować ten piec zakładając w nim palnik 25 kw na pellet. Pytanie moje brzmi czy można założyć palnik 25 kw do pieca 35 kw? Wiem że piec jest przewymiarowany co do tego domu. Od poprzednich właścicieli dowiedziałem się że miała być dostawka jeszcze ogrzewana. Modernizacje chciałbym zlecić firmie tym zajmującej się na codzien. Wszelkie uwagi i informacje mile widziane. Dziękuję!

IMG20250822205915.jpg

Opublikowano

Za duża moc do tej powierzchni nawet lekko ocieplonej.

Wstawisz palnik na pellet to i tak nadal masz kopciucha z niewiadomo jaką sprawnością.

Piszesz że ma to robić jakaś firma, pytanie ile za to kasy wezmą, bo może się okazać że dołożysz kilka PLN i  wstawisz nowy kocioł na pellet z palnikiem Kipi o mocy 12 max 14 kW.

Trzeba to sobie dobrze przeliczyć - modernizując stary kocioł nadal masz klasę tego kotła z tabliczki znamionowej.

Opublikowano

Czyli nawet 25 kw przy nowy kotle to za dużo? 

Jak to obliczyć? 

Oczywiście wiem że najlepiej umówić się z firmą na wycenę i omówienie ale chciałbym wiedzieć prędzej w którym kierunku się kierować.

Opublikowano

Obliczyć mniej więcej możesz na https://cieplo.app/

A prawda jest taka że ( już to pisałem ) przerabiając kocioł zasypowy nadal masz kocioł zasypowy ( nikt starego DS czy GS nie zawiezie do laboratorium celem przeprowadzenia badań - mając auto z Euro 4 po wymianie silnika i układu wydechowego z nowego auta, nadal masz Euro 4, chyba że zostaną przeprowadzone kosztowne badania i stosowne wpisy w dokumentacji ).

Także trzeba przemyśleć na ile jest to ekonomicznie opłacalne wrzucanie palnika na pellet do takiego smoka 35 kW jeśli potrzeby budynku są o połowę mniejsze i można mieć nowy kocioł dokładając trochę kasy z eko-terroryzmu.